كتاب «تاريخ و روايت» نوشته جفري رابرتز عصر يكشنبه (28 فروردين) با حضور منتقدان و تاريخپژوهان در سراي اهل قلم موسسه خانه كتاب نقد و بررسي شد. اين كتاب به مباحث روايتشناسانه در حوزه تحليل تاريخ ميپردازد و افقهاي تازهاي را در تحليل تاريخ ترسيم ميكند كه ميتواند در مطالعات انتقادي به كار گرفته شود./
خديجه معصومي، دبير نشست در ابتدا به معرفي كتاب «تاريخ و روايت» پرداخت و گفت: كتاب «تاريخ و روايت»، گزيدهاي كامل از نظريههاي تاريخ و روايت است و جفري رابرتز سعي كرده در آن، نظريههاي انديشهورزاني را كه به نوعي در حوزه هرمنوتيك تاريخ و نظريههاي تاريخ و روايت كار كردهاند، به گونهاي انتخاب كند تا شايد به كار آناني بيايد كه به دنبال نگاه انتقادي به فلسفه تاريخاند.
به گفته جلال فرزانه دهكردي، اين كتاب ترجمه هشت مقاله از كتاب «رساله تاريخ» نوشته بابك احمدي است كه به بررسي سير انديشه تاريخ پرداخته است تا هنگام تحقيق محققان، فلسفه تاريخ مستقيما مورد استفاده پژوهشگران تاريخ قرار گيرد.
معصومي بخشهاي هشتگانه كتاب را معرفي كرد و گفت: «روايت و تاريخ: توضيح و شناخت»، «متن تاريخي به مثابه فرآوردههاي ادبي»، «روايت و فهم تاريخي»، «طرحاندازي تاريخي و مسأله حقيقت»، «شش نهاده درباره فلسفه روايت باور تاريخ»، «روايت و شناخت تاريخي؛ مشخص كردن تكليف داستان»، «ساختار روايت» و «از تاريخ روايت تا تاريخ مسأله محور» فصلهاي مختلف اين كتاب تاريخي محسوب ميشوند.
وي افزود: «لمون» در يكي از مقالههاي كتاب مينويسد كه داستانها گزارشهايي هدفمند از وقايع دنبالهدارند و وجه تمايز آنها در واقعي يا غير واقعي بودن آن است. همچنين داستانها وقايع را روايت ميكنند و رويدادها كه شكل صرف و خالص روايتها بهشمار ميآيند با تسلسل همراهند.
سپس دكتر الهام ملكزاده، فاطمه موسوي و جلال فرزانه دهكردي به ديدگاههاي خود درباره «تاريخ و روايت» پرداختند.
گزارش تكميلي اين نشست تاريخي به زودي در «ايبنا» منتشر ميشود.
نظر شما