سه‌شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۶
«الفباي تئاتر» تدوين شد

نازنين دادور، كارشناس ادبيات نمايشي، از تدوين و چاپ كتاب «الفباي تئاتر» خبر داد.اين كتاب برای آشتی دادن بینش علمی و تخصصی با نگاه مرسوم هنرمندان، منتقدان و تماشاگران تئاتر نوشته شده است.\

دادور به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: کتاب «الفبای تئاتر» حاصل كنكاشي در اکثر داشته‌هایی که در این حوزه تاکنون به صورت تالیف، ترجمه و یا درس نوشته از استادان و کارگردانان ارايه شده است. 

وي با بيان اينكه گسترده بودن حوزه تئاتر، این هنر را به مرجع اصلی هنرهای نمایشی تبدیل کرده است، اظهار داشت: اين كتاب در هدف گذاری به سمت روان‌سازی و شناخت حوزه‌های مربوط به زیر شاخه‌های تئاتر است. 

دادور ادامه داد: با توجه به اينكه تئاتر توانسته است در برهه‌های زمانی گوناگون با توجه به کنش‌های اجتماعی دوام و بقا یابد و پیکره خود را حفظ کند با زبانی ساده، گرایش‌های تخصصی این حوزه را تدوين و در اختیار مخاطبان قرار دادم.

وي توضيح داد: كتاب «الفبای تئاتر» نه به مثابه یک کتاب علمی و دانشگاهی صرف بلكه برای آشتی دادن بینش علمی و تخصصی با نگاه مرسوم هنرمندان، منتقدان و تماشاگران تئاتر نوشته شده است. 

دادور معتقد است، زمان‌هاي كه صرف تئاتر می‌شود به دلیل عدم ارايه راهکارهای مناسب برای فهم آن، تعمیق نشده و بدون واکاوی، رها شده است و این یعنی ناکام ماندن تلاش تمامی دست اندرکاران یک تئاتر، از نمایشنامه‌نویس تا مجریان و بازیگران. 

وي تصريح كرد: امروزه با تخصصی شدن تک تک حوزه‌های این هنر و تفکیک بخش‌های معرفتی از بخش‌های اجرایی، کمتر پیش می‌آید که به فرصت‌های مطالعاتی پیشنهادی در زیر مجموعه‌های موجود توسط مخاطب عام جواب مثبت داده شود، ولي اگر گزیده‌ای از این اطلاعات کاربردی اعم از تاریخچه، تعاریف، امکانات، روش‌ها و اجراها موجود باشد که بطور مختصر و مفید چاله‌های اطلاعاتی علاقه‌مندان را پر كند و به ذائقه آنان طعم و سمت و سو دهد، از آن استقبال خواهد شد. 

دادور درباره دو فصل اين كتاب توضيح داد: در فصل نخست با عنوان «نمایش از ابتدا تا اجرا» به معرفی انواع نمایش و نقش عناصر نمایشی چون نمایشنامه، کارگردانی، بازیگری، حرکت، ریتم، رقص، گفتار و بیان، طراحی صحنه و لباس، نور، گریم، وسایل صحنه و تماشاگر پرداختم و در هر قسمت علاوه بر ارايه تعاریف، پیشینه تاریخی و نظریات موجود به دسته‌بندی‌ها و تقسیمات صورت پذیرفته، اشاره دارم. «گونه‌های نمایشی»، «انواع نمایش در ایران» و «سبک‌های هنری و نمایشی» از ديگر بخش‌هاي اين فصل است.

وي اضافه كرد: در فصل دوم به «اجرای نمایش و پس از آن» پرداخته شده است. موضوعی که بیشتر به چالش تماشاگر و نقاد با اثر نمایشی مرتبط می‌شود. تعریف نقد، انواع نقد، منتقد، پیشینه و روش اجرایی انواع نقد از بخش‌هاي بررسي شده اين فصل است. 

دادور گفت: برای آشنایی بيشتر با اصول نقد در بخش آخر به «نقد فنی تئاتر» و پرسش‌هایی که نقاد باید به آنها پاسخ دهد اشاره شده است. 

كتاب «الفباي تئاتر» مجوز نشر گرفته و از سوي انتشارات افراز روانه بازار كتاب مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط