كتاب «تحليل مينياتور ايراني» نوشته «مائيس نظرلي» با ترجمه عباسعلي عزتي در بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب عرضه خواهد شد. این کتاب فقط به تحلیل مینیاتورهای دوره صفویه میپردازد._
وي با بيان اينكه کتاب فقط به تحلیل مینیاتورهای دوره صفویه میپردازد، اظهار داشت: مولف در جریان تحلیل، روش ابداعی خود را نیز برای تحلیل مینیاتورهای این دوره معرفی میکند که مبتنی بر زمینههای تاریخی و فرهنگی است و درباره مینیاتورهای دوره صفوی مولفههای فرهنگی مذهبی «عالم غیب» و «عالم شهود» نقش تعیین کنندهای در تحلیل این آثار ایفا میکنند.
عزتي درباره بخشهاي مختلف اين كتاب توضيح داد: کتاب پژوهشی «تحلیل مینیاتور ایرانی» شامل پیشگفتار، مقدمه مولف، پنج فصل و نتیجهگیری نهایی است. «پیدا و پنهان مینیاتور کتاب»، «نقاش و مخاطب»، «اسرار نقش پنهان، نقاش: آفریننده»، «مشق جان» و «سعادت ندیدن» عناوين پنج فصل كتاب است..
وي افزود: در فصل نخست با عنوان «پیدا و پنهان مینیاتور کتاب» مولف با استناد به فرمان مشهور شاه اسماعیل صفوی به کمالالدین بهزاد، به معرفی زمینههای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی موثر در آفرینش مینیاتورهای صفوی میپردازد و شرح مفصلی از نحوه کار و ترکیب هنرمندانی که روی نقاشی مینیاتور کار میکردند، میدهد.
عزتي ادامه داد: در فصل دوم با نام «نقاش و مخاطب»، مولف به تجزيه و تحليل مفصل نقاشي مينياتور «پیشکش هدایایی از هند به خسرو» که متعلق به شاهنامه شاهتهماسب است میپردازد و با بازسازي روش خلاقانه نقاشان دوره صفوی امكان نزديك شدن به فهم بسياري از پديدههاي فرهنگ ايران در اين دوره را فراهم ميسازد.
وي تصريح كرد: در فصل سوم با عنوان «اسرار نقش پنهان، نقاش: آفریننده» به تحلیل فنی ترکیببندی نقاشی دوره صفوی و به طور اختصاصي مینیاتور «پیشکش هدایایی از هند به خسرو» پرداخته و به این نتیجه میرسد که استادان مکتب تبریز در روش ترکیببندی مینیاتور دگرگونیهای اساسی ایجاد کردهاند.
عزتي بيان داشت: در فصل چهارم با عنوان «مشق جان» به بررسی وضعیت اجتماعی دوره صفویه، موقعیت سیاسی شاهان صفوی و تاثیر این عوامل بر کار نقاشان مینیاتور میپردازد و تحلیل دقیقی از رابطه نقاش، متن (مینیاتور) و سفارشدهنده (عمدتا شاهان صفوی و درباریان) به دست میدهد.
وي با بيان اينكه نویسنده در فصل پنجم کتاب به بررسی لایههای مفهومی موجود در نقاشی مینیاتور میپردازد و رابطه پیچیده این لایهها با یکدیگر را تجزیه و تحلیل میکند، توضيح داد: در این فصل همچنین شرحی از مکاتب عرفانی شایع در دوره صفوی و تاثیر عمیق آنها بر نقاشان، نویسندگان و اندیشمندان این دوره داده میشود و لایههای قومی، سیاسی، اجتماعی، تاریخی، مذهبی، عرفانی و مینیاتور گشوده و تجزیه و تحلیل میشود.
عزتي افزود: كتاب «تحليل مينياتور ايراني» از سوي موسسه تاليف، ترجمه و نشر آثار هنري(متن) در بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب عرضه خواهد شد.
نظر شما