بررسي «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» در غرفه ديدار
اثري براي پرداختن هماهنگ به مباحث فقهي و حقوقي
استاد دانشگاه در نشست «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» كه در عصر جمعه 23 ارديبهشت ماه در غزفه ديدار نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد، با اشاره به اين مطلب كه تاكنون چه در آثار عربي و چه در آثار فارسي، بحث شروط به عنوان نظريه مطرح نشده بود، گفت: اين كتاب به عنوان نخستين اثر در اين حوزه، به گونهاي كاملا هماهنگ به بيان مباحث فقهي و حقوقي پرداخته است./
وي ادامه داد: حجتالاسلام دكتر مصطفي محقق داماد به عنوان نويسنده اين اثر به خوبي توانسته بحث شرط فعل منفي حقوقي و سلب حق را توضيح دهد و با توجه به پيشينه فقهي كه دارند، موفق به تبيين مباني فقهي و شرعي شدهاند. مولف دركتاب «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» توجه ويژهاي به اصل عدالت در بحث فقه دارد.
در بخش بعدي اين نشست، حسين صفايي ضمن تعريف نظريه عمومي بيان داشت: تا قبل از تاليف اين اثر، بحث شروط در حوزه فقه بسيار پراكنده بود؛ حجتالاسلام محقق داماد با تاليف اين اثر به استخراج قواعد عمومي از قواعد خاص پرداخته و توانسته با نگاهي تازه در حوزه فقه نظريه عمومي ابداع كند.
وي افزود: مبناي اصلي در اين كتاب، فقه است لذا دكتر محقق در فقه، تتوع اجتهادي و از منابع تخصصي فقه شيعه استفاده كرده است. ايشان در تاليف اين اثر به نقل اقوال اكتفا نكرده و به تحليل علمي پرداخته و نظرات فقها را نقد كردهاست، به گونهاي كه يك فقه پويا به نمونه بارز در اين كتاب به چشم ميخورد.
صفايي يادآور شد: مولف در اين اثر، حقوق جديد را ارايه داده و مواد قانون مدني را نقد، تحليل و تفسير كرده است. اين كتاب به گونهاي تاليف شده كه مخاطبان ميتوانند براي حل مشكلاتشان در عصر حاضر از آن استفاده كنند.
وي ادامه داد: استفاده از قوانين حقوق كشورهاي مختلف مانند مصر، فرانسه و انگليس در چهارچوب اصول اعتقادي و مباني شرعي و ديني از ديگر ويژگيهاي كتاب «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» به شمار ميآيد. دكتر محقق داماد در تاليف اين اثر تلاش داشته تا در پرتو فقه اماميه به حل مسايل روز بپردازد.
صفايي گفت: اين كتاب از نظر شيوه نگارش بسيار ساده، روان و قابل فهم است. دكتر محقق با بياني شيوا و علمي، مطالب فقهي را ارايه داده و از اصطلاحات و تعبيرهاي حقوقي استفاده و در كتاب «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» ميان فقه و حقوق، زبان مشترك ايجاد كرده است.
حجتالاسلام مصطفي محقق داماد در اين نشست ضمن پاسخگويي به انتقادهايي كه از سوي منتقدان مطرح شد، درباره هدف تاليف كتاب «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» عنوان داشت: براي خدمات متقابل مكاتب فقهي و انديشهها و دكترين هاي حقوقي نظام هاي معاصر، قبل از هر چيز ضرورت دارد، مباحث فقهي با نظامهاي مزبور همساختار شود تا بتواند گفتوگو و هم سخني كند. فقه از اين رهگذر از ركود و رخوت به درآمده، درجا نميزند و به چالش واداشته ميشود.
كتاب «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» از چهارده فصل تشكيل شده كه «مباحث شروط»، «شرايط صحت شروط»، «تقسيمات شروط»، «شرط فاسد و احكام آن»، «شروط خاص و داراي اهميت ويژه» و «بيع شرط» برخي عناوين اين فصول چهارگانه محسوب ميشوند.
نشست «نظريه عمومي شروط و التزامات در حقوق اسلامي» امروز (23 ارديبهشت) در سالن ديدار واقع در شبستان، جنب ستاد كميته ناشران داخلي از ساعت 30/14 تا 16 برگزار شد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني(ره) برپاست.
نظر شما