یکشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۰
ضرورت بررسي فرهنگ رجال معاصر عراق

چاپ نخست كتاب «فرهنگ رجال معاصر عراق» زير نظر سيد محمدصادق خرازي و با اهتمام سيدعلي موجاني، سولماز صدقي، اردشير پشنگ و هانيه سادات رجبي، از سوي مركز پژوهش كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي منتشر و روانه بازار نشر شد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، بر اساس مطالب كتاب، اگر دو كشور ايران و عراق دست به دست يكديگر بدهند، مي‌توانند در تمام صحنه‌ها به ويژه جريان تمدني عالم، سهم بيشتري داشته باشند، اما به دليل مشكلات فراواني كه در چند قرن اخير در صحنه سياسي اين منطقه روي داده، فاصله‌ها بيشتر شده و شناخت دو طرف از دانشمندان همديگر كم و كمتر شده است.

اكنون در فضاي جديد فرهنگي و پس از يك دوره ركود، زمينه براي شناخت و تعارف بيشتر اين دو ملت فراهم آمده و بايد از آن استفاده كنند. لازمه اين امر در نخستين مرحله، داشتن شناختي مناسب از دانشمندان و برجستگان دو كشور است.

همايش بازكاوي روابط فرهنگي ‌ـ تاريخي ايران و عراق كه از سوي كتابخانه مجلس شوراي اسلامي برگزار شد، بر آن است تا اصل قرآني «تعارف» ميان اين دو ملت محقق شود. يكي از مهم‌ترين قدم‌ها، انتشار شرح حال و آثار بزرگان هر كشور است. اين كتاب در حد اطلاعات موجود، به معرفي شخصيت‌هاي علمي عراق پرداخته است.

در بخشي از مقدمه اين اثر درباره ضرورت پژوهش حاضر مي‌خوانيم: «در اين تحقيق به ظاهر ساده و مختصر، دشواري‌هاي فراواني كه ريشه در تنوع جامعه عراق، تفاوت‌هاي زباني، ديني و فرهنگي و تاريخ پرحادثه آن كشور دارد خود را بر ما نماياند. فقدان منابع دقيق و مستند اطلاعاتي، تشابهات و روايات متناقض، پنهان بودن وجوه خاص فردي، ناشناس بودن محيط عراق براي ايرانيان كه به دليل قطع ارتباطات در دوراني طولاني روي داده، فرصت محدود ما براي آماده‌سازي اين مختصر همزمان با نشست بازكاوي مناسبات تاريخي ـ‌ فرهنگي ايران و عراق، سياست‌هاي غلط فرهنگي پنجاه سال اخير در دو كشور، تحرير يك‌سويه تاريخ ملي، و مواردي ديگر در كنار مسائلي فني چون مشكلاتي كه در ضبط اسامي براي جامعه متنوع عراق مشهود است، عموم موانع پيش روي ما در اين راه بوده و هست. از اين جهت با همه وسواس و دقتي كه به كار گرفته شد باز مي‌توان مواردي از اشتباهات و كاستي‌ها را در تلاش جمعي ما مشاهده نمود كه دليل آن متاثر از موارد فوق است.
به عنوان نمونه؛ عراق كشوري پيچيده در محيط منطقه‌اي است چرا كه صرف‌نظر از تنوع نژادي ـ قومي و يا ديني و مذهبي كه سبب مي‌شود در ضبط اسامي تنوع و ناهمساني بروز نمايد، رخدادهاي سياسي چون كودتاها، تغييرات، مهاجرت‌ها و .... هم سبب گرديده اشخاص گاه با اسامي مستعار و يا حزبي و سازماني خود اشتهار يافته و به آن موصوف گردند. در يك وجه ديگر به اين موضوع، حوادث قرن اخير سبب گشت اشخاص عراق گاه براساس سنت محيط عربي، اسامي ثلاثي و رباعي برگزينند و گاه در پيوند با دنياي بيرون از نام خانوادگي به روش مرسوم مغرب زمين برخوردار شوند. گاهي در خصوص نامگذاري براساس سنت مذهبي، خاصه ميان مسيحيان افراد با پيوستن به كسوت روحانيت از اسامي تازه‌اي برخوردار مي‌گردند كه در مقام مقايسه با نمونه مسلمان آن هم مي‌توان تشابهاتي را يافت.
مجموعه اين عوامل و محدوديت‌ها، در كنار فقدان يك سياق مشخص براي تدوين و نمايه‌سازي اطلاعاتي از اين دست ما را واداشت با دانش محدود خود و خلاقيت ذهني متن حاضر را به عنوان "ويراست نخست" از مجموعه بانك رجال منطقه به نشر بسپاريم تا با توجه به دقت و توجه مخاطبان فرهيخته در مسير تداوم اين مهم از نقطه نظرات، تذكرات و ارشادات آنها برخوردار شويم.»

چاپ نخست كتاب «فرهنگ رجال معاصر عراق» در شمارگان 1000 نسخه، 448 صفحه و بهاي 50000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط