كتاب «فلسفه برگسن» با ترجمه دكتر محمدجواد پيرمرادي به عنوان منبع اصلی دروس فلسفه برگسن و فلسفههای حیات از سوي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) منتشر شد./
هانري برگسن، فيلسوف فرانسوي قرن بيستم، از متفكران سرشناس است كه تأثير فراواني بر جريانهاي فلسفي پسامدرن داشت. به نظر ميرسد با وجود ترجمه آثار مهم وي به فارسي، فلسفه او همچنان در كشورمان ناشناخته است.
برگسن كه در بحبوحه شكست فرانسه از آلمان نازي ميزيست، در مقابل انديشههاي كانتي، پوزيتويستي و ماترياليستي ايستاد. او به دليل انتقاد از كانت و نسبيگرايياش، احياكننده متافيزيك شمرده ميشود. از همين رو، فلسفه برگسن به فلسفه متافيزيك نوين مشهور است.
اين فيلسوف در مقابله با تجربهگرايي و خردگرايي مدرن اعلام كرد كه علم و فلسفه جديد فاقد ارزش نظرياند و مشكلات زندگي را تنها به طور نسبي حل ميكنند و معرفتبخش نيستند.
برگسن به اتكاي روششناسي شهودي خويش در مقابل كل سنت فلسفي و علمي غرب از زمان افلاطون تا زمان خويش شوريد و تلاشهاي فلاسفه و دانشمندان آن را در تبيين واقعيت با استفاده از مفاهيم و مقولات فاهمه، تحريف واقعيت دانست.
آخرين شاهكار بزرگ برگسن كتاب «دو سرچشمه اخلاق و دين» است. او در اين اثر به نقد تمدن ماشيني جديد و ولع سيريناپذير انسان مدرن و اسارت او در نظام سرمايهداري ميپردازد و راه چاره را در عرفان و معنويتي مدرن ميبيند تا به حاكميت انسان بر ماشين و كنترل آن در ايجاد فراغت بيشتر براي بشر و پرداختن به خويشتن بيانجامد.
بنابراين، فلسفه برگسن اين قابليت را دارد كه پايهاي براي يك معنويتگرايي جديد شود و همچنين ميتواند حمايتكننده روش فيلسوفان معنويتگرايي چون صدرالمتألهين شيرازي باشد. ميتوان گفت بين فلسفه برگسن به عنوان متافيزيك جديد غرب و فلسفه اسلامي معاصر نوعي همدلي در راستاي ارتقاي انديشههاي ناب معنوي وجود دارد.
اين كتاب كه توسط انتشارات کانتینوم در سال 2002 منتشر شد، براي دانشجويان رشته فلسفه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتري به عنوان منبع اصلی دروس فلسفه برگسن و فلسفههای حیات به ارزش دو واحد ترجمه شده است.
كتاب «فلسفه برگسن» در 552 صفحه و با بهاي 69000 ريال با ترجمه دكتر محمدجواد پيرمرادي از سوي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) منتشر شد.
نظر شما