شنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۷
اواسط دوره صفويه، آغاز تاريخ نگارگري و جلدسازي در ايران

افشين مرآتي در افتتاح نمايشگاه «هشت بهشت» و جشن مبعث پيامبر اسلام (ص) در کتابخانه و موزه ملي ملك درباره جلدسازي لاكي گفت: در تاريخ نگارگري تقريبا از اواسط دوره صفويه جلدسازي وجود داشته است، ولي به‌طور مشخص و با كيفيت بالا اين هنر را در اواخر دوران زنديه و در سراسر دوران قاجاريه مشاهده مي‌كنيم.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از روابط عمومي كتابخانه و موزه ملي ملك، جشن مبعث حضرت محمد (ص) پيام‌‌آور رحمت و صاحب خلق عظيم همراه با رونمايي از قطعاتي از پرده‌هاي قبلي خانه خدا به همراه گشايش کارگاه جلدسازي و نمايشگاه «هشت بهشت» در کتابخانه و موزه ملي ملك برگزار شد. 

در اين مراسم افشين مرآتي و شاگردانش از كارگاه جلدسازي بازديد كردند. سه جلدساز در اين كارگاه، مراحل جلدسازي لاكي را به نمايش گذاشته بودند. مرآتي درباره جلدسازي لاكي توضيح داد: جلدهاي لاكي به اين دليل لاكي‌اند كه از كتاب‌هاي مهم محافظت كنند؛ زيرا لاك در مقابل رطوبت، هوا و نور محافظ بسيار خوبي است و ماندگاري و ثبات بسيار مناسبي نيز براي حفاظت از نقاشي‌هاي روي مقواي جلد دارد. آثار لاكي در دوره زنديه و قاجاريه بيشتر با نقوش گل و مرغ و تذهيب و بعضا آثاري از نقاشي ايراني و تشعير،‌ تزئين شده‌اند.

مرآتي گفت: جلدهاي لاكي همچون ديگر آثار لاكي مانند قلمدان‌ها، زمينه‌هاي متنوع و متعددي دارند كه مهم‌ترين آنها مرقش، اكر، ورق طلا و ته طلا است كه هنرمندان نقاش و نگارگر آثارشان را روي اين زمينه‌‌ها پياده مي‌كردند. تكنيك نقاشي اين آثار نيز همان تكنيك نگارگري است كه از دورگيري و رنگ‌هاي تخت در آن استفاده مي‌شود.

پس از بازديد حاضران از كارگاه جلدسازي، نمايشگاه منتخب جلدهاي لاكي با عنوان «هشت بهشت» نيز توسط محمدمهدي عسگرپور مديرعامل خانه سينما گشايش يافت. در اين نمايشگاه كه جلدهاي لاكي نسخه‌هاي خطي موجود در کتابخانه و موزه ملي ملك را به نمايش گذاشته،‌ بخشي از تابلوها تصوير انواع گل‌هايي كه در نگاره‌هاي ايراني و به‌ويژه در جلدسازي تصوير شده‌اند نيز به‌صورت بزرگ‌نمايي شده، عرضه شده كه در كنار هريك توضيحات كاملي نيز درباره خصوصيان اين نوع ازگل همراه با تصوير اصلي آن درج شده است.

از جلدهاي لاكي كه ماكت آنها در نمايشگاه «هشت بهشت»‌ به نمايش گذاشته شده است، مي‌توان به جلد ترجمه كتاب «مفتاح الفلاح» شيخ بهايي اثر آقا لطفعلي صورتگر،‌ جلد «ديوان عنصري» به كتابت ابراهيم، جلد «صحيفه سجاديه» اثر محمد زمان و جلد «كليله و دمنه» رقم مذهب‌السلطان اشاره كرد.

در ابتداي اين آيين نيز، سيد محسن هاشمي معاون فرهنگي اين موسسه با ياد خاطره حاج حسين ملک بنيانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملي ملک گفت: بر اساس توصيه مرحوم واقف هر ساله موسسه بايد جشن‌هاي ميلاد پنج تن آل عبا و ميلاد امام رضا(ع) را جشن بگيرد.

وي افزود: بر همين اساس ما امروز گردهم آمده‌ايم تا با حضور محمدمهدي عسگرپور، كارگردان و مدير عامل خانه سينما سه قطعه از پرده كعبه را كه 53 سال پيش توسط حاج حسين ملك تهيه شده رونمايي كنيم.

سيد احمد محيط طباطبايي، امير اثباتي طراح صحنه و مازيار ميري كارگردان نيز در اين جشن حضور داشتند. نمايشگاه هشت بهشت به مدت دوماه در نگارخانه ملک براي تماشاي عموم برپاست. همچنين کارگاه ساخت و آموزش جلدسازي هم از شنبه تا چهار شنبه برابر با 11 تا 15 تيرماه در اين موزه و كتابخانه برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها