به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست مطبوعاتي اعلام برنامههاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با حضور دكتر اسحق صلاحي، رييس اين سازمان، دكتر حبيبالله عظيمي، معاون مركز اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و اصحاب رسانه صبح امروز (4 مرداد) در سالن كنفرانس حوزه رياست برگزار شد.
در اين نشست دكتر اسحق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران عنوان كرد: بر مبناي سخنان مقام معظم رهبري در ديدار كتابداران، در عصر ديجيتال و فعاليتهاي الكترونيكي هيچ چيزي جايگزين كتاب نميشود. همه نهادهاي اصلي و غيراصلي كشور در ترويج فرهنگ كتابخواني مسوولند و آغاز حركتي جدي و فراگير در اين حوزه نيازمند همكاري سازمانهاي مختلف است.
وي با تاييد فرمايشات رهبري درباره محدوديت سهم كتاب در سبد كالاهاي مصرفي خانوار، گفت: نهادهاي فرهنگي اهل كتاب موظف نيستند هر كتابي را در دسترس عموم قرار دهند، كتابها بايد پايش شوند؛ چرا كه هر كتابي مفيد نيست. سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران خود را موظف به برآورده كردن مطالبات رهبري در حوزه فرهنگ كشور ميداند و بياناتشان را سند راهبردي خود تلقي ميكند.
صلاحي با تاكيد بر اينكه مباحث نظريهپردازي در دستور كار كميته كتابداري و اطلاعرساني قرار گرفته است، توضيح داد: در اين حوزه ديدگاه جديد سازمان اسناد و كتابخانه ملي در عرصه كتابداري و آرشيو اسناد ملي ترسيم شده است. تاكنون شاخصها و استانداردهاي كتابداري و آرشيو اسناد از كشورهاي غربي وارد ميشد، اكنون تلاش داريم، اين الگوها را در عرصه كتابداري با رويكرد جديد تغيير دهيم.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، رويكرد اصلي كرسي نظريهپردازي كتابخانه را بوميسازي شاخصها، استانداردها و الگوهاي عرصه كتابداري و اسنادي كشور برشمرد و توضيح داد: اين رويكرد به منظور تقابل با ترفندهاي فرهنگي دشمن تعبيه شده است. در گذشته پارادايمهاي قدرت، معطوف به عوامل فيزيكي بودند، چندسالي است كه اين روند با توجه به مباحث فرهنگي تغيير كرده است.
صلاحي با اشاره به اينكه كتابخانه ملي ايران رياست كشورهاي عضو فرهنگي اكو را در تشكلي به نام سوآربيكا برعهده دارد، يادآور شد: در مدتي كه رياست كتابخانه ملي را به عهده گرفتم با چند كشور مختلف مذاكره كرده و درصدد تحقق تفاهمنامههاي منعقده هستيم.
وي در ادامه افزود: كتابخانه ملي ايران داراي بيش از دو ميليون و 300 هزار كتاب، دو ميليون نسخه نشريه، يك ميليون منبع غير كتابي است و به صورت كلي پنج ميليون و 300 هزار منبع در كتابخانه ملي ايران وجود دارند كه در مقايسه با ديگر كشورهاي منطقه، رتبه نخست را كسب كرده است.
اين مقام مسوول يادآور شد: همچنين در بخش اسناد نيز 227 ميليون و 500 هزار برگ سند در معاونت اسناد و ساختمان گنجينه قرار دارند، از اين ميزان، 25 ميليون و 510 هزار برگ سند در دسترس محققان و پژوهشگران است، 85 ميليون برگ سند نيز به صورت اماني از سازمانها و نهادها دريافت شده و 117 ميليون برگ سند نيز غيراماني اند.
صلاحي در ادامه افزود: بخش خدماتدهي تالارهاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي براي مراجعان كتابخانه از اين پس تا 10 شب باز است و خدماترساني در ماه مبارك رمضان نيز بدون تغيير تا 10 شب خواهد بود. پس از ماه مبارك رمضان كتابخانه ملي ايران به صورت شبانهروزي فعال خواهد شد و محققان و پژوهشگران ميتوانند در شيفت شبانه (12 شب تا صبح) از تالارها استفاده كنند.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران از پردهبرداري نخستين نقاشي كمالالملك با عنوان «نقاشباشي» خبر داد و گفت: اين مراسم امشب در مركز اسناد و كتابخانه ملي استان فارس برگزار ميشود.
وي با اشاره به اهتمام ويژه خود براي فهرستنويسي آثار الكترونيكي توضيح داد: با يك تلاش مضاعف و شبانهروزي حوزه اسناد و كتاب تصميم داريم فهرستنويسي تمام كتابهاي باقي مانده، تا پايان سال به اتمام برسد و حجم سنگين اسناد نيز مورد بررسي و فهرستنويسي قرار گيرد.
صلاحي درباره ادغام كتابخانه ملي و نهاد كتابخانههاي عمومي كشور توضيح داد: تا اكنون خبري مبني بر اين امر منتشر نشده اما رسما اعلام ميكنم كه هر چه دولت تصويب كند، اجرا خواهيم كرد و اگر اين نهاد مستقل يا غيرمستقل باشد، براساس مطالبات رهبري و دولت عمل خواهيم كرد.
وي درباره ساختمان پيشين كتابخانه ملي در خيابان سيتير توضيح داد: اين ساختمان كماكان متعلق به كتابخانه ملي است و يك طبقه آن اكنون در اختيار وزارت علوم قرار دارد و طبقه ديگر براي انجام فعاليتهاي فهرستنويسي يا تالار عمومي در حال مرمت و بازسازي است.
صلاحي با اشاره به اينكه براي ترويج الگوها در محيط بينالملل بايد ارتباط و تعامل خود را با كشورهاي همسايه و عضو اكو تقويت كنيم، توضيح داد: حضور فعال فرهنگي ايران در عرصه بينالمللي، نقش جمهوري اسلامي را در سراسر دنيا پررنگ خواهد كرد.
وي در پاسخ به يك سوال اصحاب رسانه درباره بحث مطرح شده از سوي مصطفي رحماندوست و مخالفت نويسندگان براي ارسال آثار به كتابخانه ملي ايران، گفت: هيچ مولف و ناشري نميتواند اظهار كند كه كتاب خود را به كتابخانه ملي ارسال نميكند؛ چرا كه ارسال كتاب به اين سازمان يك قانون است. اما اگر مولف يا ناشري تمايل ندارد كه پيش از مهلت قانوني كتاب خود را به كتابخانه ملي توزيع كند، حق قانوني اوست.
وي همچنين درباره برپايي جايزه فردوسي با همكاري سازمان يونسكو گفت: يونسكو نظر موافق خود را براي برپايي اين جايزه اعلام كرده اما اعتبار اين جايزه هنوز مشخص نشده است.
سهشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۸
نظر شما