پنجشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۱
«شعر ساده فارسي» براي فراگيران زبان فارسي

«شعر ساده فارسي»، نوشته دكتر محمد دانشگر، به كوشش سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه‌ها (سمت) منتشر شد. اين کتاب با هدف آموزش «روان‌خوانی و درست‌خوانیِ شعر فارسی» فراهم آمده است.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، کتاب «شعر ساده فارسي»، با هدف آموزش «روان‌خوانی و درست‌خوانیِ شعر فارسی» فراهم آمده است. خواندن متون به‌ويژه خواندن شعر فارسی همانند برخی مهارت‌های ديگر همچون نگارش فارسی به آموزش نياز دارد.

بسياری از فراگيران زبان فارسی، پس از آشنايی مقدماتی با فارسی چون به خواندن متون روی می‌آورند با مشکل چگونگی درست خواندن روبه‌رو مي‌شوند و از همين رو معانی و مفاهيم را نيز به‌درستی درک و دريافت نمی‌کنند.

يکی از تفاوت‌های ساختار شعر فارسی با نثر، عموما اين است که متون نثر ساده با ساختار دستوری مطابقت دارد و ارکان و اجزای جمله در جای خود به کار می‌رود؛ اما در شعر، اين قواعد به طور دقيق رعايت نمی‌شود.

افزون بر اين، ادبيات و به‌ويژه شعر فارسی با فرهنگ و گستره دانسته‌های ملی، دينی، اجتماعی، تاريخی و... آميخته است و به همين دليل برای فهميدن مضمون و درونمايه آن به آگاهي‌های گسترده‌ای نياز است که در اين کتاب به برخی از ساده‌ترين آنها اشاره شده است.

محدوديت‌ها و تنگناهايی هم که بر اثر رعايت وزن و قافيه و ساير ملاحظات شعری به وجود می‌آيد بر ويژگي‌های ياد شده می‌افزايد. به همين دليل، آشنايی مقدماتی و اوليه با زبان فارسی نمی‌تواند به‌تنهايی برای خواندن و فهميدن شعر فارسی کافی باشد. 

جاي‌گيري ساختار صحيح کلمه‌ها و ترکيبها در ذهن و نيز آشنا شدن با مترادفات، متضادها و متشابه‌ها با خواندنِ شعر، بهتر و آسان‌تر صورت می‌پذيرد. شعر است که پيوسته تشبيهات و استعارات را برای خواننده تداعی می‌کند و او به اين وسيله می‌تواند در زبان جديد در ذهن خود با همان کلمه‌هايی که ياد گرفته است به مدد ابزارهای ادبی، جمله‌های عميق‌تر بسازد و آنها را درست ادا کند.

خواندن شعرهای ساده به‌تدريج، زبان‌آموز را با موارد يادشده آشنا می‌کند و از همين رهگذر کم‌کم می‌تواند حتی شعرهای پيچيده‌تر را نيز درست بخواند و از مضامين آنها آگاهی يابد.

از آنجا که هدفِ اساسی اين کتاب، آشنايیِ فراگيران با چگونگی درست خواندن شعرهای ساده فارسی است، نمونه‌ها بيشتر از بين شعرهای ساده انتخاب شده و درباره اصطلاحات فنی و تخصصیِ مربوط به قالبِ اشعار، وزن، قافيه، رديف و امثال اينها توضيحی مختصر در پايان کتاب آمده است.

در پايانِ هر شعر، برخی لغات معنا شده است. برای جلوگيری از سردرگمی خواننده از آوردن معانی مختلفِ کلمه‌ها صرف نظر شده و عمدتاً مفهومِ موردِ نظر در همان شعر نوشته شده است. در پايان هر بخش، اشعاری را براي تمرين خواندن و معني كردن خود فارسي‌آموزان آورده‌ايم. توضيح لغات و تعبيرات اين تمرين‌ها نيز در پايان کتاب ذكر شده است.

«شعر ساده فارسي»، نوشته دكتر محمد دانشگر در 212 صفحه و بهاي26500 ريال به كوشش سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه‌ها (سمت) منتشر شده و در اختيار دانشجويان و علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها