یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۱
سردرگمی کتاب‌های گرافیک در کدهای دیویی

کتاب‌های حوزه گرافیک، در حال چاپ و انتشار هستند، اما به دلیل تفاوت نگاه در تخصیص کدهای دیویی، از دید پژوهشگران و علاقه‌مندان این حوزه پنهان می‌مانند. این مسئله باعث شده است که کتاب‌های گرافیکی به مانند مسافرانی سردرگم در دسته‌بندی‌هایی به غیر از گرافیک قرار گیرند که دسترسی به آن‌ها برای مخاطبان هدف دشوار شود.

سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - نازنین فاطمه سامنی: سیستم طبقه‌بندی دیویی که یکی از پرکاربردترین روش‌ها برای سازماندهی منابع کتابخانه‌ای است که به دلیل پیچیدگی‌های موضوعی در حوزه هنر و گرافیک، گاهی تفاوت نگاه کارشناسان را به دنبال دارند. در برخی از موارد، کتاب‌های مرتبط با طراحی گرافیک به مانند مسافرانی سردرگم به جای قرار گرفتن در دسته‌بندی‌های مربوط به هنرهای تجسمی یا طراحی (کدهای ۷۴۰ تا ۷۷۰)، به بخش‌های دیگر انتقال یافته‌اند. این امر موجب شده است تا آمارها حاکی از این باشند که آثاری در این زمینه چاپ نمی‌شود و برداشت های نادرست دیگری را رقم بزند.


کتابخانه‌ها و مراکز اسناد نیز به همین دلیل، در ارائه‌ی منابع گرافیکی به کاربران با مشکلات جدی مواجه هستند. این موضوع، جستجوی دانشجویان و پژوهشگران بر اساس کدهای دیویی را با اختلال و خطا روبه‌رو کرده است.

برخی از ناشران گرافیکی معتقدند کدگذاری کتاب‌ها، ناشی از اختلاف نظر کاتالوگ‌نویسان کتابخانه ملی، نسبت به محتوای تخصصی کتاب‌هاست. به گفته یکی از مدیران نشر، این اختلاف دیدگاه در حالی رخ می‌دهد که تلاش‌های زیادی برای گسترش ادبیات گرافیک در سال‌های اخیر صورت گرفته است.


توصیه متخصصان برای حل معضل


۱. یکپارچه‌سازی در بحث آموزش کاتالوگ‌نویسی: جلسات مباحثه دقیق‌تر درباره موضوعات نوظهور و تخصصی مانند گرافیک ضروری است.


۲. همکاری ناشران و کتابخانه‌ها: ایجاد یک ارتباط مؤثر بین ناشران تخصصی و کتابخانه‌ها می‌تواند به اصلاح این مشکلات کمک کند.

۳. استفاده از فناوری‌های نوین: سیستم‌های دیجیتال و هوش مصنوعی می‌توانند در تحلیل محتوا و تخصیص کدهای دقیق‌تر نقش مهمی ایفا کنند.

اگرچه اشتباه در کدهای دیویی ممکن است کوچک به نظر برسد، اما تأثیر آن بر دسترسی به منابع علمی و هنری بسیار جدی است. برطرف کردن اختلاف نظرها و اصلاح این روند می‌تواند به بهبود دسترسی به آثار گرافیکی کمک کرده و این رشته را بیش از پیش در دسترس علاقه‌مندان و محققان قرار دهد.

اسم کتاب نام نویسنده ناشر قیمت (هزار تومان) تعداد صفحه

استاندارد طراح گرافیک در مسیر اشتغال و درآمدزایی
شهرام شکوفیان سهاپویش ۳۵۰ ۴۵۶

گرافیک محیطی و تاثیر آن بر محیط آموزشی کودکان
فاطمه ملکی آموزشی تالیفی ارشدان ۸۵ ۹۴

گرافیک تبلیغات
بابک شمس‌ناتری ادیبان روز ۱۹۸ ۲۱۸

استفاده از طراحی گرافیک متحرک برای معرفی نمادها و نشانه‌های تصویری
پونه رضاصفت
موسسه نشر سیمرغ آسمان آذرگان
۱۵۰ ۱۰۰

سوزندوزی ترکمن در گرافیک محیطی

سارا اسلامی‌مقدم
بابان آرت
۱۹۸ ۱۴۸

تحلیل‌های گرافیکی در هزاره سوم

فرشته مرادی
آفتاب گیتی
۱۳۰ ۲۰۴

بررسی لزوم گرافیک محیطی برای محیط‌های بسته

زینب انباردار
چشم انداز قطب
۱۵۵ ۱۳۲

گرافیک: تجزیه، تحلیل، نقد

علی عابدی اختران ۳۸۰ ۱۹۲

حفاظت از آثار گرافیک

مبینا عباد هدف خوارزمی ۱۰۰ ۱۰۲

گرافیک محیطی برای مکان‌های آموزشی

فاطمه‌زهرا عجمی آوای چلچله ۱۰۰ ۱۴۸

در ادامه با توضیح بیشتر به ذکر نمونه های در مورد این کتاب‌ها می‌پردازیم.

۱. کتاب «استاندارد طراح گرافیک در مسیر اشتغال و درآمدزایی» نوشته شهرام شکوفیان
این کتاب به اصول و استانداردهای طراحی گرافیک و راه‌های درآمدزایی از این حرفه می‌پردازد. کد دیویی ۰۰۶ برای علوم رایانه است و با موضوع کتاب مطابقت ندارد. کد دیویی دیگر برای این کتاب می‌تواند ۷۴۱.۶ (طراحی گرافیک کاربردی) باشد.


۲. کتاب «گرافیک محیطی و تاثیر آن بر محیط آموزشی کودکان» نوشته فاطمه ملکی
این کتاب به تاثیرات گرافیک محیطی بر فضاهای آموزشی کودکان می‌پردازد. کد دیویی فعلی این کتاب ۷۰۹ که مربوط به تاریخ هنر است. کد دیگر برای این کتاب می‌تواند ۷۴۱.۹ (گرافیک محیطی) باشد.


۳. کتاب «گرافیک تبلیغات» نوشته بابک شمس‌ناتری
این کتاب به کاربرد طراحی گرافیک در تبلیغات و بازاریابی می‌پردازد. کد ۶۵۹ از زیرمجموعه‌های ارتباطات، تنها کد تخصیص یافته به این کتاب است که می‌تواند با کد ۷۴۱.۶۷ (گرافیک تبلیغاتی) تلفیق شود.


۴. کتاب «استفاده از طراحی گرافیک متحرک برای معرفی نمادها و نشانه‌های تصویری» نوشته پونه رضاصفت
این کتاب به استفاده از گرافیک متحرک برای معرفی نشانه‌ها و نمادهای تصویری می‌پردازد. کد دیویی ۰۰۶ برای علوم رایانه می‌تواند در کنار کد ۷۴۱.۷۷ (گرافیک متحرک) حاضر شود.


۵. کتاب «سوزندوزی ترکمن در گرافیک محیطی» نوشته سارا اسلامی‌مقدم
این کتاب به بررسی تاثیر هنر سوزندوزی ترکمن در طراحی گرافیک محیطی پرداخته است. کد دیویی ۷۴۶ که برای صنایع دستی و نساجی است، می‌تواند در کنار کد دیویی تعلق گرفته ثبت شود.


۶. کتاب «تحلیل‌های گرافیکی در هزاره سوم» نوشته فرشته مرادی


این کتاب به تحلیل مفاهیم نوین گرافیکی در دنیای معاصر می‌پردازد. کد ۷۴۱.۶ (طراحی گرافیک) می‌تواند کد دیگر این کتاب باشد.


۷. کتاب «بررسی لزوم گرافیک محیطی برای محیط‌های بسته» نوشته زینب انباردار


این کتاب به بررسی ضرورت طراحی گرافیک محیطی برای فضاهای بسته می‌پردازد. کد دیویی ۷۰۹ که مربوط به تاریخ هنر است، می‌تواند در کنار کد صحیح ۷۴۱.۹ (گرافیک محیطی) شناسنامه این کتاب را دقیق‌تر کند.


۸. کتاب «گرافیک: تجزیه، تحلیل، نقد» نوشته علی عابدی


این کتاب به تحلیل و نقد آثار گرافیکی پرداخته است. کد دیویی ۷۶۰ مربوط به گرافیک و چاپ یاری دهنده مخاطب در انتخاب کتاب خواهد بود.


۹. کتاب «حفاظت از آثار گرافیک» نوشته مبینا عباد
این کتاب به روش‌های نگهداری و حفاظت از آثار گرافیکی می‌پردازد. کد دیویی ۷۴۱ که مربوط به طراحی گرافیک است، به‌طور کلی صحیح است اما برای جزئیات بیشتر می‌توان از ۷۴۱.۹ نیز استفاده کرد.


۱۰. کتاب «گرافیک محیطی برای مکان‌های آموزشی» نوشته فاطمه‌زهرا عجمی
این کتاب به بررسی طراحی گرافیک محیطی در فضاهای آموزشی پرداخته است. کد دیویی ۳۷۱ که برای آموزش و پرورش می‌تواند هم‌نشین کد ۷۴۱.۹ یعنی گرافیک محیطی شود.

نمونه های ذکر شده بخش کوچکی از مسئه ای است که مدتهاست برای کتابهای این حوزه در حال رخ دادن است. روند شکل گرفته در اختصاص کد دیویی به کتاب‌های تخصصی و کاربردی در حوزه گرافیک مشکلی پیچیده نیست و حل آن به قدری ساده است که می تواند طی تعامل با کارشناسان حوزه نشر و گرافیک در مرجع مربوطه اصلاح شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها