«مباني كلامي فقه سياسي» عنوان اثري است كه سعيد ضيائيفر در دست نگارش دارد. او با تشريح و تعريف مجموعهاي از مباحثي كه در علم كلام مطرحاند، آثاري را كه در استنباط مسايل فقه سياسي يا در كلام فقها وجود دارند بررسي ميكند._
اين استاد حوزه و دانشگاه درباره ضرورت تاليف اين كتاب توضيح داد: برخي از پژوهشهاي اين چنيني بر اساس درك مولف از نياز جامعه مخاطب به رشته تحرير در ميآيند و دسته ديگر، بر مبناي نيازسنجي و درخواست موسسات پژوهشي تدوين ميشوند. اين اثر نيز در شمار موضوعاتي است كه تاليف آن از سوي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي به من پيشنهاد شد.
ضيائيفر با اشاره به اين كه بخشي از مضامين اين پژوهش را به صورت توصيفي و بخش دوم را به شكل توصيهاي مطرح ميكند، گفت: در بخش توصيفي به تبيين ديدگاههاي علما در مباحث كلامي پرداختهام و يادآوري كردهام كه اختلاف نظر در ديدگاههاي كلامي موجب اختلاف نظر در ديدگاههاي سياسي ميشود، اما در بخش توصيهاي كتاب عنوان كردم كه فقيه بايد در مسايل كلامي اتخاذ موضع كند.
اين كارشناس فقه و اصول ادامه داد: چنانچه ابعاد اين بحث كلامي روشن شوند، تاثيرات خود را بر استنباط فقها خواهند گذاشت، بهگونهاي كه ميتوانند منجر به صدور فتاوي فقهي جديدي شوند كه به طور مستقيم برخاسته از استدلالها(نظرات) كلامي باشند، بدون آن كه به روايت يا آيه خاصي استناد كنند. نمونه آن، كاري است كه امام خميني(ره) در كتاب «ولايت فقيه» و «كتاب البيع» انجام دادند.
اين پژوهشگر فلسفه فقه با بيان اين كه تاكنون تاليف دو سوم اين كتاب را به پايان رسانده است، گفت: قرار است پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي كتاب «مباني كلامي فقه سياسي» را تا سال آينده به چاپ رساند.
نظر شما