جمعه ۱۵ مهر ۱۳۹۰ - ۱۷:۰۰
تبيين دين اسلام در پرتو سنت نبوي(ص)

كتاب «سنن‌النبي(ص)» نوشته سيد محمدحسين طباطبائي با ترجمه محمد‌هادي فقهي و به كوشش سيد‌هادي خسروشاهي از سوي موسسه بوستان كتاب به چاپ سوم رسيد. اين مجموعه،‌ بخشي از سنن پيامبر اسلام(ص) -كه متضمن روش‌هاي عملي آن حضرت(ص) نيز بوده را- براي آشنايي هرچه بهتر مسلمين، به ارمغان آورده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين اثر، كه به هنگام اقامت علامه طباطبائي در نجف اشرف و در سال 1350 هجري قمري (حدود80 سال پيش) تاليف شده، شامل 410 حديث و روايت درباره سنت‌هاي پيامبر اكرم(ص) است و در واقع، براي مراقبت و مراعات و عملكرد خود استاد، به هنگام تحصيل جمع‌آوري شده و ده‌ها سال بعد، در حوزه علميه قم، توسط يكي از شاگردان وي با ملحقاتي -افزون بر 500 حديث اضافي- منتشر شده كه كتاب با اضافات، شامل 910 روايت و حديث شده است.

بي‌ترديد سيره و سنت نبوي(ص) يكي از منابع عمده و اصيل تشريع و قانون‌گذاري در اسلام است و با در نظر داشتن مساله «عصمت»، توجه به سيره و سنت رسول‌الله(ص)، به مثابه تكيه‌گاه تشريع قوانين، يك اصل غير قابل ترديد خواهد بود.

مطابق همين اصل، بايد توجه داشت كه پيامبر اكرم(ص) براي دوري از اشرافي‌گري و هماهنگ بودن با ديگر مردم جامعه، روي زمين مي‌نشست يا مثلا به جاي خنده فقط به تبسم اكتفا مي‌كرد و نظائر اين‌ها. اما بايد در نظر داشت كه هيچ‌يک از اين ها به معناي دستورالعمل لازم‌الاجراء براي هميشه و همگان نيست يا محتواي بعضي از روايات منقول در اين راستا كه پيامبر اكرم(ص) از ريحان و كاسني استفاده و با ده سير آب، غسل مي‌كردند، نان جو مي‌خوردند و بر تشکي بافته شده از ليف خرما مي‌خوابيدند و امثال اين‌ها، به مفهوم آن نيست كه همه مسلمانان بايد در همه اعصار، فقط ريحان و كاسني بخورند و از سبزيجات ديگر استفاده نكنند يا با وجود آب كافي، فقط با ده سير آب، غسل كنند و براي خود تشكي از ليف خرما تهيه كنند.

اصل اين كتاب دربردارنده 21 باب و 411 حديث و ملحقات، 23 باب و 507 حديث است كه 918 حديث را شامل مي‌شود؛ البته چند حديث از اصل كتاب به دستور خود علامه حذف شده است. 

بايد توجه داشت كه مدارك اين كتاب، تنها از مؤلفات علماي شيعه است و از كتب عامه جز چند حديث از «احياء العلوم» غزالي و «درالمنثور» سيوطي نقل نشده است.

اين كتاب به طور كلي شامل سه بخش از برنامه‌هاي حيات بخش زندگي رسول خدا(ص) است:
1. آداب و سنن آن حضرت با خداي متعال (آداب عبادات و ادعيه و اذكار).
2. آداب و سنن آن حضرت با طبقات مختلف مردم (آداب معاشرت).
3. آداب و سنن ديگر آن جناب، مانند آداب سفر، غذا خوردن، لباس پوشيدن و امثال اين‌ها كه ما آنها را «آداب نفسي و فردي» مي‌گوييم. 

علامه در تنظيم مطالب اين كتاب زحمت فراواني كشيد و بيش از 60 كتاب حديثي، نوشته بيش از 40 تن از دانشمندان اسلامي را مطالعه كرد و سرانجام روايات «سنن» را از ميان هزاران حديث جمع‌آوري و به اين صورت زيبا درآورد.

در انتهاي اين اثر، نمايه‌اي از اعلام، كتاب‌ها و اماكن نيز درج شده است.

چاپ سوم كتاب «سنن‌النبي(ص)» با شمارگان 2000 نسخه،224 صفحه و بهاي 34000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط