«محمدرضا شمس» حضور ناشر و نويسندگان ايراني در نمايشگاه بينالمللي كتاب فرانكفورت را باعث دلگرمي دانست و گفت: آروزي همه ما اين است روزي كتابهاي نويسندگان و ناشران ما نمايشگاههاي بينالمللي را تحتالشعاع قرار دهند.-
شمس گفت: با وجود اينكه اين موضوع براي ما كه زبانمان برد كمي دارد و بايد به فكر جهاني كردن آثارمان باشيم، اما غرفه ناشران ايراني بهندرت محل مبادله فرهنگي بود. در واقع ناشران ايراني با تواناييهاي كامل در نمايشگاه حاضر نشده بودند. چون شركت در نمايشگاه مستلزم هزينههاي زيادي است و البته همه آنها تا روز آخر منتظر صدور ويزاي خود بودند. اما وجود همان ناشران كه نماينده ايران بودند باعث دلگرمي بود. آروزي همه ما اين است روزي كتابهاي نويسندگان و ناشران ما نمايشگاههاي بين المللي را تحتالشعاع قرار دهند.
اين نويسنده پيشكسوت ادبيات كودك و نوجوان، بسته بودن غرفه جمهوري اسلامي ايران در اين نمايشگاه را يكي از افسوسهايش عنوان كرد و ادامه داد: يكي از خلاءهاي بزرگ براي شركتكنندگان ايراني در نمايشگاه، بسته بودن غرفه ايران بود.
اين نويسنده درباره نمايشگاه هم گفت: من همه جنبههاي نمايشگاه را خوب بررسي كردم. همه چيز همانطور كه انتظار ميرفت برنامهريزي شده و به معناي واقعي محلي براي مبادلات و مذاكرات فرهنگي ميان نويسندگان و ناشران بود.
وي درباره فعاليتهاي ناشران كودك و نوجوان در اين نمايشگاه افزود: متاسفانه نميتوان محتواي همه كتابها را مورد بررسي قرار داد اما ناشران كتابهاي زيادي را در سبك فانتزي و ترسناك با خود به نمايشگاه آورده بودند. البته آنچه در نگاه اول جلب توجه ميكرد، كتابسازي بسيار خوب و سطح بالاي ناشران بود. بيشتر كتابها رنگهاي شاد و جذابي داشتند كه گروههاي سني كودك و نوجوان را جذب ميكند اما برخي ناشران مانند كشورهاي عربي و حتي تركيه فاصله زيادي با آنها داشتند.
وي درباره كيفيت ظاهري آثار منتشر شده در كشور گفت: من معتقدم كتابسازي ما طي چند سال گذشته بسيار بهتر شده و مورد توجه قرار گرفته است.
نويسنده «خواب و پسرك» ادامه داد: يكي از فعاليتهاي جالب ناشران بزرگ حوزه كودك و نوجوان، ارايه كتاب – فيلم بود؛ يعني كتابهايي را كه دستمايه توليد فيلم يا انيميشن شده بودند در يك بستهبندي خاص در دسترس مخاطبان قرار داده بودند.
شمس در ادامه با اشاره به اينكه تنها در روز آخر كودكان و نوجوانان از نمايشگاه ديدن كردند گفت: مسوولان براي اين روز برنامههاي ويژهاي تدارك ديده بودند. مثلاً تعداد زيادي از افراد، لباس شخصيتهاي داستانهاي مشهور را پوشيده بودند و با نمايشهاي خيلي كوتاه آنها را به كودكان و نوجوانان معرفي ميكردند. با اين شخصيتهاي زنده بچهها بيشتر به كتاب و مطالعه علاقهمند ميشوند. برخي ناشران ما در نمايشگاه تهران هم چنين فعاليتهايي دارند اما متاسفانه بيش از شخصيتهاي داستانهاي ايراني، از عناصر و شخصيتهاي خارجي استفاده ميكنند.
وي در انتها افزود: يكي از فعاليتهاي جنبي در نمايشگاه فرانكفورت نشستهايي بود كه با موضوعات گوناگون در حوزه كتاب برگزار ميشد. دوست داشتم ميتوانستم درباره افسانههاي ايراني و بهويژه چند افسانهاي كه آنها را كالبد شكافي كردهام براي نويسندگان ديگر كشورها صحبت كنم اما به دليل اينكه از سوي مسوولان، برنامه دقيقي به ما ارايه نشده بود و همچنين كمتجربگي آژانس ادبي حوا موفق به انجام اين كار نشدم.
نظر شما