یکشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۷
علامه جعفري متفکري براي امروز و فرداست

مراسم بزرگداشتی به مناسبت سیزدهمین سالگرد درگذشت علامه محمدتقی جعفری، عصر دیروز (21 آبان) با حضور اهالی علم و فرهنگ و خانواده این استاد فقید در فرهنگسرای فردوس تهران و با همکاری موسسه تنظیم و نشر آثار علامه برگزار شد. در اين مراسم از آن مرحوم به عنوان متفكري براي همه دوره‌ها ياد شد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، دکتر عبدالرحيم گواهی، دکتر عبدالله نصری و دكتر ايرج حسابي، از جمله شخصیت‌های علمی حاضر در این مراسم بودند. همچنین چند شخصیت علمی خارجی از جمله دكتر لئوناردو کلریچی، فیلسوف، ريیس و بنیانگذار انستیتوی بروکسل نیز در این مراسم حضور داشتند.

علی پروین، چهره نام‌آشناي فوتبال ايران، سردار محمد رویانیان، مديرعامل باشگاه پيروزي تهران و ناصر امين‌زاده (ريیس فرهنگسرای فردوس) و حجت‌الاسلام دكتر جواد ادبی (ريیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي كشور) نیز در این جلسه حضور داشتند.

 دکتر گواهی، عضو فرهنگستان علوم ايران، در این مراسم طي سخنانی به برخی ویژگی‌های علمی و اخلاقی علامه جعفری از جمله آزاداندیشی، شجاعت علمی و فقهی، زهد و کوشش خستگی‌ناپذیر او اشاره کرد و گفت: علامه جعفری یک طلبه گوشه‌نشین نبود. او انسانی ظلم‌گریز بود که سخنرانی‌های کوبنده‌ و تاثیرگذاری قبل از انقلاب داشت که گاه خیابان‌ها را بند می‌آورد. من به جرات او را بزرگترین نماد پیوند حوزه و دانشگاه می‌دانم.

گواهی افزود: علامه جعفری شخصیت متعادل و متوازنی داشت، تقوای حقیقی داشت و دنیا و مافیه آن را ترک کرده بود. در حوزه خارج از عرفان، کمتر کسی را دیده‌ام که مانند علامه، قول و عملش به هم نزدیک باشد.

عضو شوراي علمي فرهنگستان با اشاره به لطف و محبت علامه جعفری در برخورد با همه اقشار مردم اظهار کرد: جعفری در برابر یک پرسشگر جوان و یک فیلسوف غربی، یک نوع برخورد داشت. این چیزی است که باید در تاریخ نوشته شود و هر نسل اگر تنها یک علامه جعفری داشته باشد، او را بس است.

در ادامه جلسه، دكتر لئوناردو کلریچی، با ابراز خوشنودی از حضور در مراسم بزرگداشت علامه جعفری، درباره فعالیت‌های انستیتوی بروکسل در زمینه علوم و فلسفه اظهار کرد: دو سال پس از انقلاب اسلامی ایران، این بنیاد با نام اسکیپتورا کار خود را آغاز کرد و تلاش ما بر این بود که در عصر جدید، آرشیوی از دانش را برای استفاده جوانان و متفکرین در راستای تفکر جدید (تفکر امرزوی مبتنی بر سنت) ایجاد کنیم.

اين نويسنده مسلمان و استاد دانشگاه در علوم اسلامي، درباره آشنایی‌اش با علامه جعفری گفت: در زمان جنگ تحميلي عراق، به ایران آمدم تا شخصیت‌های بزرگ را ملاقات کنم و با علامه آشنا شدم. او دوست حقیقی من بود و مباحثاتی که در زمینه علم و فلسفه اسلامی با او داشتم، از مهم‌ترین خاطرات من از علامه جعفری است.

در ادامه، حجت‌الاسلام دكتر محمدجواد ادبي، با اشاره به این‌که علامه جعفری سنت فلسفی ما را بازیابی و زبان فلسفه و عرفان را ساده کرد، گفت: او بین مردم، از مردم و با مردم بود. سبک زندگی با او در با مردم بودن و مشفقانه با آنها زیستن خلاصه شده بود؛ این کار یک روحانی شیعی است.

دکتر عبدالله نصری، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي که از شاگردان علامه جعفری و نیز شهید مطهری بوده است، با اشاره به این‌که بهتر بود برخی برنامه‌ها کوتاه‌تر و به جای آنها بیشتر به مقام علمی و فکری علامه پرداخته می‌شد، گفت: علامه جعفری متفکری ناشناخته‌ و در عین حال، متفکر امروز و برای فرداست، زیرا ویژگی‌هایی در او بود که در بسیاری از دانشمندان معاصر یافت نمی‌شود.

نصری با تاکید بر اهمیت این‌که علامه جعفری چگونه به این جایگاه علمی و فکری دست یافت، اظهار کرد: مواجهه او با غرب به صورت نقد یکطرفه نبود و اگرچه انتقادهای زیادی به غرب داشت اما این نقدها حالت گفت‌وگو و مباحثه داشتند و این مهم‌ترین ويژگی او برای علامه شدن بود.

اين استاد فلسفه افزود: علامه جعفری تفکر را جدی می‌گرفت و هیچگاه زمان مطالعه و اندیشیدن را از دست نمی‌داد. همچنین او با شخصیت‌های مختلف علمی جهان رفت‌ و آمد داشت که این امر در تفکر او تاثیرگذار بود. علامه حتی در مواجهه با کسانی که با اندیشه او مخالف بودند نیز نگاه تحقیرآمیز نداشت و در مباحثات خود با مخالفان به دنبال یادگیری نکات تازه بود. من بر این باورم که علامه جعفری را باید با کسانی مثل «یاسپرس» یا «هایدگر» مقایسه کرد تا عمق تفکرات او نشان داده شود.

در این مراسم صالح افشار تویسرکانی، شاعر معاصر، به قرائت برخی اشعار خود در وصف و به یاد علامه جعفری پرداخت. همچنین سردار محمد رویانیان، خاطراتی را از چند سفر خود به مازندران به همراه علامه جعفری بيان كرد.

در پایان این مراسم از سوی فرهنگسرای فردوس و انجمن آثار و مفاخر فرهنگي كشور، لوح تقديري به خانواده استاد جعفری تقدیم شد که علی جعفری، فرزند استاد به نمایندگی از خانواده استاد، آن را دریافت کرد.

در این مراسم کلیپ‌هایی از سخنان و زندگی شخصی و علمی علامه برای حاضران پخش شد. نمایشگاهی از آثار و عکس‌های علامه جعفری نيز در حاشيه مراسم برپا شده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط