قاسم تبريزي در نشست «دين زدايي در حوزه كتاب توسط رژيم پهلوي» گفت: انتشار آثار در زمينه آمريكا، انگليس و فرانسه شناسي در ايران، آن گونه که باید انجام نشده است. رژيم پهلوي وابسته به اين حكومتها بود و كشورهاي استعماري اهداف خود را در عرصه سياست، فرهنگ و دين، با دستآويز قرار دادن این رژيم به اجرا در ميآوردند./
مجري برنامه در ابتداي اين نشست گفت: در زندان كميته مشترك در حکومت پهلوي دو مشخصه دليل بر دستگيري افراد بود. نخست داشتن عينك و ديگري كتاب به دست گرفتن در خيابان؛ تا آنجا كه بسياري از افراد دستگير شده ساواك تنها جرمشان خواندن كتاب يا يك اعلاميه بود.
علي ذوالفقاري به عنوان نخستين سخنران با اشاره به واقعه غدير و حقانيت امام علي (ع) به تاریخ دينزدايي اشاره كرد و افزود: براي دينزدايي، لباس دين بهترين گزينه است. همان گونه كه مارتين لوتر به عنوان يك كشيش با روي كار آوردن حزب پروتستان در مقابل كليسا ايستاد و جريان انحرافي را در دين مسيح به وجود آورد.
وي در ادامه به جريان انحرافي دينزدايي از دوران مشروطيت و تحت نفوذ بهائيت و فراماسونرها در دستگاه های حكومتي وقت ايران اشاره كرد گفت: قدرت اين گروهها باعث شد تا رژيم بيريشهاي به نام خاندان پهلوي روي كار بيايد. رضا خان از همين سياست در دين زدايي پيروي ميكرد. به گونهاي كه در قزاقخانه خود براي ايام محرم دسته عزاداري به راه انداخت و احمدشاه را مجبور به حضور در اين مجلس عزاداري كرد.
ذوالفقاري تشكيل ساواك در سال 1335 را اهرم قدرت نمايي رژيم پهلوي، تحت نفوذ كشورهاي استعماري عنوان كرد و ادامه داد: با گسترش فعاليت كشورهاي استعماري بر ضد اسلام، نهضت امام خميني (ره) در مقابل اين دينستيزي شروع به كار و حكومت پهلوي اعلام كرد هر كتابي با نام امام خميني (ره) يا برای نام بردن از ایشان منتشر شود، براي حكومت مضر است. مانند كتاب «آينده در قلمرو اسلام» كه نشر و مطالعه آن جرم محسوب ميشد.
اين تاريخ نگار افزود: حتي كتابهاي فقهي و توضيحالمسايل امام خميني (ره) نيز اجازه چاپ و نشر نداشتند و در كنار آن ها كتاب ها و مجلات ديگري نظير مجله «منادي السلام»، «كشف الاسرار» و نيز كتابهايی كه درباره فلسطين، صهيونيزم و يهود بودند، مانند «سرگذشت فلسطين»، «دنيا بازيچه يهود»، «فاجعه فلسطين»، «يهود از نظر قرآن»، «جهاد و شهادت» و آثاري از اين قبيل ممنوع بودند. حتي استفاده از كلماتي كه به گمان آنها بار منفي داشت هم جرم محسوب ميشد. به همين دليل بزرگان دين براي بيان حقايق و مقابله با استعمار به زبان تمثيل روي آوردند.
قاسم تبريزي، به عنوان دومين سخنران نشست «دين زدايي در حوزه كتاب توسط رژيم پهلوي» روي كار آمدن رژيم پهلوي را نقشه استعمار خواند و گفت: مراكز شرقشناسي و اسلام شناسي غرب و آمريكا بيش از دويست سال براي نفوذ و انجام نقشههاي خود در ايران كار تحقيقي انجام دادند. مراكزي كه وابسته به هيچ دانشگاهي نبودند و زير نظر وزارت امور خارجه كشورهاي انگليس، فرانسه و آمريكا اداره ميشدند و گاه بخشهاي كوچكي از مطالعات را به دانشگاه كمبريج يا هاروارد منتقل ميكردند.
وي ادامه داد: نفوذ حكومتهاي استعماري از اواخر دوران صفويه تا اوايل دوره قاجار در ايران پر رنگ شد و به تناسب آن جهانگردان بسياري به ايران آمدند و نتيجه آن نگارش 2200 سفرنامه و 3500 مجموعه خاطره، علاوه بر گزارشهاي كنسولگري هاي كشورهاي استعماري بود.
تبريزي گفت: رضاخان خصيصه جنايتكاري و خيانت را با هم داشت و دست نشانده حكومتهاي استعماري به حساب ميآمد.
وي افزود: استعمار در مراحلی از ايران ضربه خورد؛ مانند ملي شدن صنعت نفت و نهضت مشروطه و حكومتهاي استعماري به دنبال براندازي ساختار حكومتي ايران برآمدند تا در ابتدا روحانيت رابه انزوا بكشانند و بعد از آن فرهنگ ملي و مذهبي ايران را دستخوش تحول و تغيير كنند.
تبريزي با تاكيد بر اين كه حكومت پهلوي بر اساس جريان فراماسونري روي كار آمد، تفكر بهائيت و نفوذ صهيونيست را در تاثیر بر آن دخيل دانست و با اشاره به وجود درگيري ميان نهضت اسلامي و حكومت پهلوي، از سانسور كتابها براي دينزدايي یاد كرد و افزود: براي تغيير فرهنگ، مسوول سانسور كتابها و روزنامهها مشخص شده بود. البته وقتی در بين سالهاي1330 تا 1332 جو نسبتا آزادي بر كشور حاكم و روزنامههاي مختلفي تحت نفوذ صهيونيستها و تشكيلات فراماسونرها فعال شدند، در مقابل احزاب اسلامي هم روي كار آمدند اما بعد از كوتادي 28 مرداد خفقان بر ايران حاكم شد.
وی به كتابهایي كه در آن دوران انتشارشان ممنوع شد، اشاره كرد و گفت: «خطر جهود براي ايران و جهان» اثر غلامرضا سعيدي يكي از آن كتابها بود كه نويسنده آن دستگير و تبعيد شد. تعطيلي نشريات مذهبي و نشر كتابهاي این حوزه باعث شد تا مقاومتهاي مخفيانه نهضت اسلامي در مقابل انجمنهاي ايالتي ولايتي به عنوان نخستين رويارويي مبارزه روحانيت با حكومت شكل بگيرد.
قاسم تبريزي به اهميت و ضرروت مطالعه سياست كشورهاي استعماري در ايران اشاره كرد و افزود: متاسفانه در طول اين سالها انتشار آثار در زمينه آمريكا شناسي، انگليس شناسي و فرانسه شناسي در ايران، آن گونه که باید انجام نشده است. در حالي كه رژيم پهلوي وابسته به اين حكومتها بود. كشورهاي استعماري اهداف خود را در عرصه سياست، فرهنگ و دين، با دستآويز قرار دادن رژيم پهلوي به اجرا در ميآوردند.
موزه عبرت تاكنون ميزبان برگزاري نشست های «فرياد ابوذرها»، « پاس داشت استاد فخر الدين حجازي»، «حزب ملل اسلامي» و «دين زدايي در حوزه كتاب توسط رژيم پهلوي» بوده و پنجمين نشست اين موزه با موضوع «وضعيت نشر و انتشار آثار در دوران پهلوي» چهارشنبه 25 آبان ماه در آمفيتئاتر موزه عبرت برگزار خواهد شد.
نظر شما