به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نمايندگان تشكلهاي مختلف صنعت نشر كشور، يكشنبه شب در نشست همانديشي اصحاب نشر با مديران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مشكلات و مسايل خود را در حوزههاي مختلف بيان كردند. در اين مراسم پس از سخنراني نمايندگان انجمن فرهنگي زنان ناشر، انجمن اسلامي ناشران و كتابفروشان و رييس شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر، نماینده انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان ديگر سخنران حاضر در نشست بود.
محمدرضا توكل صديق مشکل اصلی صنعت نشر را نبود ویترین مناسب دانست و گفت: معضل اصلی صنعت نشر در محل تماس با مخاطب اصلی است؛ زيرا صنعت نشر ویترین مناسبی برای جلب نظر مخاطب در اختیار ندارد.
وي ادامه داد: تا قبل از سال 1385 سالانه حدود 90 میلیون دلار یارانه براي واردات کاغذ ميان ناشران توزيع ميشد، اما به دلیل پارهای فسادهاي صورت گرفته، مجلس شورای اسلامی مقرر کرد که معادل ریالی آن در اختیار ناشران قرار گیرد.
وي يادآور شد: در اين ميان بهتر است ناشراني که در قطع یارانهها مساعدت کردند در سیاستگذاری نحوه هزینه یارانه ریالی هم مشارکت جدی داشته باشند.
وي با بيان اينكه به گوش میرسد که این یارانهها در بخشی به جز کتاب هزینه میشود، افزود: یکی از مواردی که میتوان یارانه را به آن اختصاص داد، بحث توسعه ویترین و احداث فروشگاههای بزرگ وروزآمد کتاب و محصولات فرهنگی در کشور است.
نمايشگاه يا فروشگاه؟
در ادامه اين نشست، نماينده انجمن ناشران كتاب آموزشي سخنان خود را به موضوع نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران معطوف كرد و گفت: رسم است براي هر كار بزرگي يك چشمانداز و برنامه بلند مدت پيشبيني ميشود، در اين ميان آيا براي نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران نيز چشماندازي دربردارنده هدف، زمان و ... پيشبيني شده است؟
اكبر سالكي افزود: معتقدم اهداف و برنامههاي نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران بايد شفاف و روشن و تمام بدنه نشر از آن مطلع باشند تا نتيجه كار در آخرين روز نمايشگاه مثبت و موثر باشد.
وي با بيان اينكه ويژگيهاي يك نمايشگاه خوب بايد توسط فعالان اين حوزه بررسي شوند، اظهار كرد: ايجاد بازارهاي جديد، جلب مشتري، نمايش فناوريهاي به روز، جمعآوري و ساماندهي اطلاعات ناشران، توسعه علمي از طريق برگزاري نشستهاي تخصصي، ايجاد ارتباط بين اجزا و بدنه صنعت نشر، دسترسي به كتاب براي بازديدكنندگان، طراحي سايت ويژه نمايشگاه و ... از جمله موضوعاتي اند كه ميتوانند در برنامههاي بلند مدت اين نمايشگاه گنجانده شوند.
سالكي تصريح كرد: بايد مشخص كنيم كه نمايشگاه كتاب تهران يك فروشگاه است يا يك نمايشگاه، البته با توجه به وضعيت كنوني، فروش از اهميت ويژهاي برخوردار است كه نميتوان آن را ناديده گرفت.
وي با بيان اينكه ميتوان روزهاي برگزاري نمايشگاه كتاب را افزايش داد، عنوان كرد: ميتوان سه روز اول را به بازديد اصحاب نشر و فعالان اين حوزه و روزهايي را نيز براي فروش كتاب به مشتريان و خريداران اختصاص داد.
غفلت از ناشران الكترونيك
دبير مجمع ناشران الكترونيك ديگر سخنران اين نشست بود كه در سخناني درباره اهميت نشر كتاب در اين حوزه گفت: بسياري از محصولات فرهنگي كشور اكنون در قالب الكترونيك منتشر ميشوند اما متاسفانه اين موضوع جدي گرفته نميشود.
حسن احمدي افزود: متاسفانه در ميان ناشران اين سوءتفاهم ايجاد شده كه نشر الكترونيك رقيبي براي آنان است در حالي كه تمام فرايند توليد كتاب در نشر كاغذي براي نشر الكترونيك مانند جمعآوري محتوا، نگارش و ترجمه اثر نيز انجام ميشود و گاهي مواقع نيز دردسرهاي آن بيش از كتابهاي چاپي است.
وي با بيان اينكه نشر كتاب در حوزه الكترونيك مزاياي بسياري دارد، ادامه داد: كاهش هزينه چاپ، بينيازي به كاغذ، نبود نياز به توزيع پستي و معضل چاپ كتاب از جمله مواردي اند كه سهم نشر الكترونيك را در سراسر جهان افزايش ميدهد.
احمدي تصريح كرد: در سالهاي اخير مديريت آگاهانه و هوشمندانه موجب شده كه نشر الكترونيك در سراسر جهان گسترش پيدا كند اما متاسفانه غفلت و بيتوجهي به اين حوزه مشكلاتي را براي فعالان اين حوزه به وجود آورده است.
وي با اشاره به اين مشكلات گفت: حمايت از نشر الكترونيك نيازمند فرهنگسازي در اقشار مختلف جامعه است كه به مدد دستاندركاران و مسوولان فرهنگي كشور امكانپذير است اما متاسفانه اگر چه ناشران الكترونيك هفت سال مستمر در نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران يك سالن اختصاصي در اختيار داشتند اما در چهار سال اخير اين سالن به ما داده نميشود و جاي نشر الكترونيك در ميان كتابهاي اين نمايشگاه خالي است.
مشكلات ورود كتابهاي خارجي به ايران
در ادامه اين نشست، مديرعامل انجمن فرهنگي ناشران بينالمللي ايرانيان نيز در سخنانش به مشكلات ورود كتابهاي خارجي به ايران پرداخت و گفت: ورود كتابهاي خارجي به كشور با توجه تحريم برخي كشورها نسبت به ايران، در سالهاي اخير به سختي انجام شده است.
احد رضايي افزود: گاهي پيش ميآيد كتاب يك ناشر آمريكايي به مقصد يك كشور آسيايي يا اروپايي فرستاده و از آنجا به ايران ارسال ميشود و اين موضوع موجب افزايش قيمت حمل و نقل و در نتيجه قيمت نهايي كتاب ميشود.
وي پرداخت پول به ناشران خارجي را يكي ديگر از مشكلات واردكنندگان كتاب به كشور عنوان كرد و گفت: پرداخت پول به حساب برخي كشورهاي اروپايي به راحتي امكانپذير نيست اما همكاران انجمن تاكنون توانستهاند در تامين كتابهاي مورد نياز مراكز علمي سهم بهسزايي داشته باشند.
رضايي با بيان اينكه دريافت سود گمركي و ماليات ارزش افزوده ديگر مشكلات فعالان اين بخش است، يادآور شد: ناشران از پرداخت سود گمركي معافند ولي متاسفانه ما مجبوريم ماليات بر ارزش افزوده سه درصد را در گمرك پرداخت كنيم و اگر چه بايد اين مبلغ باز گردانده شود ولي عملا اين اتفاق رخ نميدهد و اميدواريم مسوولان ارشاد در اين حوزه مساعدت و ياري كنند.
مشكل ملك موزعان كتاب
نماینده شرکت تعاونی توزیع کنندگان تهران دیگر سخنران این نشست نيز درباره تشكيل اين تعاونی گفت: پدیده توزیع کتاب بعد از انقلاب به وجود آمد، زیرا در گذشته مرسوم بود هر ناشر کتابهای خود را توزیع میکرد، اما با گستردگی صنعت نشر در سالهاي بعد از انقلاب، نظام توزیع هم سامان گرفت.
ابراهیم کریمی افزود: به دنبال آن نيز در قوانین، تخفیفهايی در بخشش مالیات، بیمه و پست در نظر گرفته شد، الان اگر چه ناشران ميتوانند در واحدهاي مسكوني فعاليت كنند، اما موزعان و توزيعكنندگان كتاب اين امكان را ندارند.
وي اظهار اميدواري كرد، راهکاری اندیشیده شود که توزیع کنندگان نيز بتوانند در اماکن مسکونی به فعالیت خود ادامه دهند.
كابوس تكثير غيرقانوني كتاب
رييس انجمن فرهنگی ناشران كتاب دانشگاهی به عنوان ديگر سخنران اين نشست، صحبتهاي خود را با موضوع تکثیر غیرقانونی کتاب آغاز كرد و گفت: تكثير غيرقانوني كتاب در بخش دانشگاهي طي سالهاي اخير، ناشران را با مشكلات بسياري روبرو كرده و به تازگي نيز حالتي لجام گسيخته به خود گرفته است.
محمدحسين زارع افزود: پيش از اين، انجمن بارها از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خواسته است اين موضوع را پيگيري كند؛ پيشنهاد ميكنيم کمیتهای با حضور نمایندهاي از قوه قضاییه، نیروی انتظامی، تشکلها و وزارت ارشاد برای پیگیری و برخورد با این موضوع تشكيل شود.
وي همچنين درباره فعاليت کمیته خرید کتاب، اظهار كرد: قرار بود یارانه کاغذ پس از هدفمندی يارانهها به خریدار کتاب تعلق گیرد اما مشخص نیست که کدام کتابها خریداری شدهاند و اعضاي این کمیته چه کسانی اند.
زارع پيشنهاد كرد، خريدها و اطلاعات موجود در كميته خريد كتاب شفاف و روشن باشد، زيرا تصور ميشود فعاليت کمیته خرید کتاب چون جعبه سیاه مخفی و بدون اطلاع صنعت فعالیت میکند.
كلاف سردرگم ماليات كتابفروشان
دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران، آخرين سخنران اين نشست، صحبتهاي خود را به مشکلات کتابفروشان اختصاص داد و گفت: اگرچه کتابفروشان بار اصلی چرخه توزيع كتاب را به عهده دارند اما اغلب نقش آنها نادیده گرفته میشود.
محمود آموزگار ادامه داد: باید تمهیداتی اندیشیده شود تا از هزینههای کتابفروشان کم کنیم، اما متاسفانه برخوردهای متفاوتی با این بخش از صنعت نشر در ادارهها و نهادهاي مختلف كشور میشود.
وي با ارايه مثالي در اين زمينه، توضيح داد: به عنوان مثال دو زیر مجموعه آب و برق در وزارت نیرو برخورد متفاوتی با کتابفروشان دارند، شركت آب و فاضلاب، کتابفروشان را واحد فرهنگی شناخته و آن را مشمول تخفیف میداند اما شركت توزيع نيروي برق، کتابفروش را واحد تجاری میداند و هیچ تخفیفی برایش در نظر نمیگیرد.
وي تصريح كرد: ميتوان بهطور همه جانبه این شغل را در مباحث فرهنگی تعریف کرد و در دفترچه تخفیفات اداره هاي مختلف گنجاند تا به این قشر زحمتکش قوت قلبی داده شود.
آموزگار همچنين از پرداخت مالیات به عنوان مشکل ديگر فعالان حوزه کتاب نام برد و افزود: با تفسیر نادرستی که از سال 1381 صورت گرفت، کتابفروشان مشمول مالیات 6 درصدی شناخته شدند که با پیگیریهای انجام شده نظرات ما به هیات دولت رسید و امیدواریم این مشکل حل شود.
وي تصريح كرد: درباره مالیات این بخش حساب و کتاب درستي انجام نميشود و امیدواریم با تلاشهای وزارت ارشاد و تشكلهاي نشر معافیت مالیاتی کتابفروشان به نتیجه برسد.
نشست همانديشي اصحاب نشر با معاونان و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، شب گذشته از ساعت 18 تا 23 در هتل انقلاب تهران برگزار شد.
دوشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۱
نظر شما