جمعه ۲۵ آذر ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۲
انتشار مجلدات دوم تا پنجم مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني»

مجلدات دوم تا پنجم مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني» به قلم جعفر شيرعلي‌نيا و محمد جواد اكبرپور، توسط نشر فاتحان منتشر شدند. براي نگارش اين كتاب‌ها علاوه بر استفاده از منابع منتشر شده درباره هر شهر يا منطقه و عمليات جنگي، با فرماندهان حاضر در دفاع مقدس مصاحبه شده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين آثار در بخش‌هاي ثابتي با عناوين «روزهاي دور»، «روزهاي جنگ»، «سرزمين بي‌غروب» و «نبرد برگزيده» تدوين شده‌اند.

در «روزهاي دور» و «روزهاي جنگ» به جغرافيا و تاريخ هر منطقه و مروري بر سير جنگ تحميلي عراق عليه ايران در آن منطقه پرداخته شده، در «سرزمين بي‌غروب» روايت حوادث جنگ در برخي نقاط معروف و مهم هر منطقه صورت گرفته و در «نبردهاي برگزيده» دوره‌هاي مهم جنگ در هر منطقه و اطلاعات سياسي و نظامي و برخي خاطرات نبردهاي آن منطقه ارايه شده‌اند. 

مجلدات دوم تا پنجم مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني» با نقشه‌اي از مناطق مورد نظر هر كتاب آغاز شده و با نقشه ديگري در همان زمينه به پايان رسيده‌اند. 

جعفر شيرعلي‌نيا و محمد جواد اكبرپور براي نگارش اين كتاب‌ها علاوه بر استفاده از بيشتر كتاب‌هاي منتشر شده درباره هر شهر يا منطقه و عمليات جنگي، مصاحبه‌هايي را به صورت اختصاصي با فرماندهان حاضر در صحنه‌هاي دفاع مقدس انجام داده‌اند.

كتاب «عمليات باراني» دومين اثر مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني»به تشريح وضعيت جنگ تحميلي عراق عليه ايران در شهرستان دهلران پرداخته و در قسمتي از كتاب آمده است: «عراقي‌ها ابتداي جنگ دهلران را اشغال كردند، اما از ترس شبيخون‌هاي مدافعان عقب نشستند و در دشت عباس و موسيان، در جنوب دهلران، مستقر شدند كه موقعيت دفاعي بهتري داشت.

سال دوم جنگ ايراني‌ها روي دور پيروزي افتادند. آن‌ها در فروردين 1360 بخشي از زمين‌هاي جنوب دهلران و در خرداد همان سال شهر و تمامي زمين‌هاي اطرافش را آزاد كردند. عراقي‌ها هم در ارتفاعات حمرين و پشت رود دويرج خط دفاعي محكمي ساختند تا از مجازات ايراني‌ها در امان بمانند.» 

در قسمتي از ديگر از كتاب آمده است: «با فتح فاو، جنگ ايراني‌ها براي تنبيه متجاوز به اوج رسيد و رسانه‌هاي بين‌المللي نوشتند «فتح فاو چنگي بر گلوي صدام است.» صدام براي رهايي از اين چنگ مهران را اشغال كرد و آن را مهريه‌ فاو ناميد و گفت ايران فاو را بدهد تا مهران را پس دهيم. رسانه‌ها پيروزي صدام را بيش‌تر و جدي‌تر جلوه دادند و تاحدودي پيروزي بزرگ ايران را كم رنگ كردند. امام(ره) بر پيروزي در مهران تاكيد كردند و رزمندگان خيلي زود دست به كار شدند تا مهران را آزاد كنند. آنها 9 تير 1365 عمليات كربلاي 1 را آغاز كردند و دو روزه مهران را پس گرفتند و شهر را نجات دادند.»

چهارمين اثر مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني» به چگونگي و بررسي جنگ در ارتفاعات ميمك اختصاص دارد و «بازي قرمز» نام گرفته است.

در اين كتاب آمده است: «ارتفاعات ميمك براي عراقي‌ها كه در مرز ارتفاعات كمي دارند، بسيار حياتي هستند و عراقي‌ها هميشه سر مالكيت آنها با ايران اختلاف داشته‌اند. در روز 19 شهريور سال 1359، دو هفته قبل از هجوم سراسري عراقي‌ها به ايران، ارتش عراق ارتفاعات ميمك را اشغال كرد و صدام گفت ميمك شمشير پيروزي‌ست. فتح ميمك يعني كشتن رستم ايران! طارق عزيز، وزير خارجه‌ عراق هم گفت عراق زمين‌هاي اختلافي‌اش با ايران را با زور پس گرفت. عراقي‌ها طوري سخن مي‌گفتند كه گويا به پيروزي خودشان و سقوط حكومت انقلابي ايران مطمئن بودند، اما بازي جنگ آن طور كه آنها مي‌خواستند پيش نرفت، ايراني‌ها از خود و انقلابشان دفاع‌كردند. آنها در اولين عمليات پيروزشان، چهار ماه بعد از شروع جنگ و در ديِ 1359، بخش‌هاي بسياري از ارتفاعات‌ ميمك را پس گرفتند و تا پايان جنگ، ميمك را زمين عمليات‌هاي محدود و پيروزشان در جبهه غرب كردند، عمليات‌هايي كه آرامش دشمن را مي‌گرفت و براي خودي‌ها روحيه بخش بود.»

پنجمين اثر مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني» با عنوان «آتش سرد» منتشر شده و در بخشي از آن آمده است: «از پيروزي انقلاب اسلامي خيلي نگذشته بود كه عراقي‌ها درگيري‌هاي مرزي را آغاز كردند و جريان زندگي را در نفت شهر و سومار مختل كردند. هنوز جنگ سراسري آغاز نشده بود، اما در اين دو شهر هر روز شعله‌هاي جنگ برافروخته مي‌شد و جريان زندگي سردتر. جنگ كه آغاز شد، مردم آواره شدند. 

در بهار سال 1361، عراقي‌ها وحشت‌زده از پيروزي‌هاي ايران سومار را رها كردند و بر ارتفاعات مستقر شدند و در مهر همان سال ايراني‌هاي پيروز در عمليات مسلم‌بن‌عقيل ارتفاعات سومار را هم پس گرفتند. اما نفت‌شهر تا پايان جنگ در اشغال عراق ماند، نه تنها تا پايان جنگ كه تا دو سال بعد از پايان جنگ. دو سال بعد از جنگ، كه سرانجام صدام قرارداد الجزاير را دوباره پذيرفت، سربازانش را از نفت‌شهر خارج كرد و ايراني‌ها به نفت‌شهرشان رسيدند. هر چند ديگر از شهر اثري باقي نبود. ارتش صدام تمام شهر را ويران كرده و هشت حلقه چاهش را با سيمان پر كرده بودند.»

اين كتاب‌ها در قطع خشتي كوچك و 143 يا 135 صفحه، با شمارگان 3000 نسخه و بهاي 34 يا 36 هزار ريال از سوي نشر فاتحان به چاپ رسيده‌اند.

نخستين اثر مجموعه «كتاب راوي، جبهه مياني» با عنوان «ماموريت غير ممكن» به واكاوي و بررسي عمليات مرصاد اختصاص دارد و پيش از اين منتشر شده است. توليد اين كتاب‌ها تلاشي است براي روايت مختصر و ساده‌ جنگ و در اين مجموعه اطلاعات سياسي، نظامي، تاريخي و جغرافيايي نبردهاي دفاع مقدس با خاطرات نبردها در هم آميخته شده‌اند.

اولين مجموعه اين كتاب‌ها در 10 جلد، وقايع «جبهه‌ جنوبي» دفاع مقدس را گزارش كرده كه در بيست و هشتمين دوره‌ كتاب سال جمهوري اسلامي ايران در سال 1389، برگزيده بخش ايثار و شهادت شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط