مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي كتاب «اسناد روحانيت مجلس» را به عنوان دنباله مجموعهاي چهار جلدي كه 14 سال پيش منتشر شده بود، روانه بازار نشر ميكند. به گفته مدير اين مرکز، روحانيت، به روند مشروطيت در ایران سرعت بخشید.-
وي روحانيون را قشر موثر در انقلاب مشروطيت و نهادينه شدن مجلس در ايران دانست و گفت: بررسي فعاليتهاي اين قشر در تاريخ مشروطه از اهميت زيادي برخوردار است، به ويژه آن كه با هدايت اين قشر از جامعه ايران، مشروطيت روند رو به رشدي پيدا كرد و از حمايت ديگر اقشار جامعه نيز برخوردار شد.
ططري ادامه داد: به دليل همين اهميت، مجموع اسناد مربوط به روحانيت و مجلس در ميانه ادوار دوم تا ششم مجلس شوراي ملي، يعني از سالي كه اسناد آن را در اختيار داريم، گردآوري شدند. اين اسناد تا سال 1306 خورشيدي را دربر ميگيرند و چهارده سال پيش از سوي انتشارات كتابخانه مجلس منتشر شدند.
وي با اشاره به توقف انتشار اين اسناد پس از سال 1376 گفت: متاسفانه پژوهش و انتشار اسناد روحانيت مجلس پس از سال 1376 متوقف شد تا اينكه در سال 1387 فريناز متشرعي و ندا شهماري، دو تن از كارشناسان مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي، ادامه بازيابي و تدوين اين مجموعه را بر عهده گرفتند و به نحو احسن آن را انجام دادند. اكنون ادامه اين مجموعه در يك جلد شامل اسناد روحانيت مربوط به ادوار هفتم تا نهم آماده چاپ شده است.
دبیر شورای ارزیابی اسناد مجلس شوراي اسلامي درباره ويژگيهاي اين اثر گفت: 233 سند از دورههاي هفتم تا نهم مجلس شوراي ملي در اين اثر انتخاب و گردآوري شدهاند كه بيشتر آنها مستقيم يا غيرمسقيم مربوط به روحانيون نماينده مجلس يا روحانيونياند كه در نامهها و عرايض مردم مورد توجه قرار گرفتهاند؛ البته اولويت با روحانياني است كه نماينده مجلس بودند.
وي دوره هفتم تا نهم مجلس شوراي ملي را دورهاي حساس براي طبقه روحانيت خواند و گفت: رضاشاه پس از رسيدن به سلطنت در اين سالها برخوردهاي شديدي را با اين روحانيون در پيش گرفت، زيرا در پي كاستن نقش آنها در مجامع رسمي و غيررسمي بود.
ططري ادامه داد: اسناد اين كتاب، بازتابي از برخوردهاي رضاشاه با روحانيون است.
وي مقدمه نويسندگان، رونوشت اسناد، اعتبارنامه نمايندگان روحانی مجلس شوراي ملي و همچنين تصاوير برخي از اين روحانيون را از جمله محتويات ديگر كتاب معرفي كرد و گفت: هفت نمايه نيز بخش ديگري از كتاب را به خود اختصاص دادهاند.
نظر شما