دوشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۰
بررسي جنبه‌هاي روانشناسی و جامعه‌شناسی ادبیات

«زيبايى‏شناسى و نقد» جديدترين كتاب «مشيت علايي» به تازگي روانه بازار نشر شده است. اين كتاب، ادبیات را به عنوان نهادی اجتماعی بررسي مي‌كند.-

جواد لگزیان، مدير روابط عمومي انتشارات كتاب آمه، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين باره عنوان كرد: نقد ادبی امروز بیشتر به جنبه زیبایی‌شناسی توجه دارد، در حالي كه «مشيت علایی» در اين كتاب به جنبه‌هاي روانشناسی و جامعه‌شناسی ادبیات پرداخته است و بر ادبیات به عنوان نهادی اجتماعی تاکید می‌کند. 

وي افزود: به عقیده نويسنده اين اثر، درك زيباشناختى ما از درك معرفتى‌مان جدا نيست. وقوف بر چگونگى‏ تعين يك پديده كه از رهگذر شناخت متقن علمى حاصل مى‏شود، دامنه‏ ‏التذاذ زيباشناختى ما را وسعت مى‏بخشد و فرزانگى پشتوانه اين التذاذ است. 

لگزيان ادامه داد: علایی با نگاهی به این مقوله، چشم‌اندازهایی نو را برای خوانش و درک بهتر مفاهیم ادبی در كتابش ارايه مي‌دهد. از دیدگاه او، از آنجا که التذاذ همراه با ادراك حاصل مي‌شود، ناخواسته پاى ارزيابى و داورى نيز به ميان مى‏آيد. تجربه حسى ‏محض مانند تجربه حاصل از تماشاى يك چيز زيبا به ‏قضاوت نيازى ندارد، زيرا در چنين شرايطي به انگيزه ذوق عمل مى‏كنيم. در مرحله‌اي كه به ياري مفاهيم از حسيات فراتر مي‌رويم و در نهايت، به درك و شناخت مي‌رسيم، بر پايه پيش‏داورى‏هاىمان قضاوت مي‌كنيم. 

وي درباره تلقي نويسنده كتاب از ادبيات گفت: در مرحله فراحسي به جاى آن‌كه ‏اثر ادبى را مقوله‏اى منتزع به شمار آوريم، آن را به منزله ابزار تبادل ميان ‏نويسنده و خواننده مى‏نگريم، بنابراين اثر ادبى مانند هر فرآورده ديگر، بر دو مولفه توليدكننده ‏و مصرف‏كننده مبتنى است و ادبيات به منزله يك عامل ارتباطى دوسويه عمل‏ مى‏كند. ادبيات فرآورده يا پديده‏اى اجتماعى يا به تعبير متداول در نزد جامعه‏شناسان، نهادى اجتماعى محسوب مي‌شود، همچنان كه ابزار ارتباطى آن يعنى‏زبان، پديده‏اى اجتماعى است. 

به گفته مدير روابط عمومي انتشارات كتاب آمه، آن‌چه این کتاب را جذاب می‌کند، روشنی و شیوه استدلال عقلانی و مباحث امروزینی است که علایی به آن مي‌پردازد و خواننده را به مشارکت در بحث‌ها و اندیشه‌ورزی دعوت می‌کند.

وي «جستاری در مبانی فلسفی شکل‌گرايى، داستايوسكى: رنج و رستگارى، بارت و اسطوره‏شناسی، ايدئولوژى نقد، نقد ادبى و جامعه‏شناسى، لونگينوس و نقد بلاغى، تخيل اسطوره‏اى، ايدئاليسم متوهم و نقد فمينيستى» را برخي از موضوعات اين كتاب معرفي كرد.

چاپ نخست كتاب «زيبايى‏شناسى و نقد» در 383 صفحه و با بهاي 11000 از سوي انتشارات کتاب آمه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط