كتاب «پایان کار، زوال نیروى کار جهانى و طلوع عصر پسابازار» نوشته «جرمى ریفکین» منتشر شد. نويسنده اين اثر با گرايشي ضدسرمايهداري، از اقتصاد حاكم بر جهان سخن ميراند كه در حال حذف نيروي كار است. وي كارگران بيكار دنياي امروز را نيروي بالقوه براي شكل دادن به جامعه مدني جديد با خواستههاي جديد ميداند.-
وي افزود: ماشینهاى جدید عصر اطلاعات، به آرامي و با کارآیى بىحد و حصرى دنیا را با سرانگشتان ما اداره كرده، به انسانها براى کنترل پیرامون خود قدرتى بسیار بخشیدهاند اما از سوى دیگر، این انقلاب تکنولوژیک سبب شده تا میلیونها کارگر از فرآیند اقتصاد حذف و دايره نیروى کار کوچکتر شود، تجدید سازمان یابد یا ناپدید شود. با توجه به اين امور، آيا ميتوان چنين شرايطي را به معناي پایان کار و کارگری و مجلس ترحیمی برای طبقه کارگر دانست؟
لگزيان ادامه داد: «جرمى ریفکین» نويسنده كتاب و ريیس بنیاد «گرایشهاى اقتصادى» در واشنگتن، با تحلیل اين شرایط معتقد است که ما در حال ورود به دوره جدیدى از بازارهاى جهانى و تولید خودکاريم، در حالي كه اقتصاد بدون کارگر ممکن است به پناهگاهى مطمئن یا حتي درهاى وحشتناک پایان یابد. اينجاست كه انسان سرنوشت آينده خويش را رقم ميزند. آينده در دستان ما و منوط به انتخاب و اقدام ماست.
وي به پيامدهاي اقتصاد بدون كارگر اشاره كرد و گفت: در تحلیل ریفکین، رها شدن نیروى کار و استعداد آن که بازار و دولت به آن نیازى ندارد، مىتواند سرمایهاى اجتماعى را پدید آورد و جامعه مدنى نوینى را سازمان دهد. اين جامعه مدني، اقتصاد اجتماعی را پدید خواهد آورد كه آوایی نو از دموکراسی را طنينانداز ميكند. اين نیروى اجتماعى جدید مىتواند از دولت و بازار بخواهد تا بخشى از درآمدهاى عظیم مالى حاصل از اقتصاد عصر اطلاعات را به ایجاد سرمایه اجتماعى و بازسازى زندگى مدنى کشور اختصاص دهد.
لگزيان افزود: ریفکین براي سامان يافتن اين نيرو، به سازمانهاى غيردولتى چشم اميد ميبندد، سازمانهايي كه در حوزههاي رشد و تحول مناطق روستايى و اصلاحات ارضى، كمكهاى غذايى، مراقبتهاى بهداشتى و تنظيم خانواده، آموزش كودكان نوپا و مبارزه با بيسوادى، رشد اقتصادى، تامين مسكن و فعاليتهاي سياسى فعاليت دارند. آنان در كشورهايى كه دولتهايى ضعيف و فاسد دارند و از اقتصاد «بازار كوچك» برخوردارند يا اصلا اقتصادي ندارند، تنها صداى مردم محسوب ميشوند.
وي به خوشبيني نظريهپردازيهاي نويسنده اين اثر اشاره كرد و گفت: ریفکین با خوشبینی از فعالیت نیروهای مردمی خودسازماندهی سخن میگوید که بیاعتنا به قوانین و مقررات اقتصاد بازار و دستگاههای بوروکراتیک دولتی كشورهايشان، به ویژه در مناطق جهان سوم، وارد عمل شدهاند و در راه جهانیسازی اقتصاد اجتماعی پیش میروند.
لگزيان ادامه داد: ميتوان چنين نتيجه گرفت كه تاكيد اصلي «جرمى ریفکین» در اين كتاب، متمركز بر مغتنم شمردن ارادهای سیاسی است كه ميتواند «جامعه مدنى» را سامان دهد و نیروى اين جامعه را در مسير ایجاد اقتصاد اجتماعی در سطح جهانی قرار دهد.
انتشارات «کتاب آمه» كتاب «پایان کار، زوال نیروى کار جهانى و طلوع عصر پسابازار» را با ترجمه «حسن مرتضوى» در 472 صفحه و به قیمت 120 هزار ريال منتشر كرده است.
نظر شما