یکشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۹:۵۰
انتشار كتابي در نقد جهان سرمايه‌داري و بي‌كاري كارگران

كتاب «پایان کار، زوال نیروى کار جهانى و طلوع عصر پسابازار» نوشته «جرمى ریفکین» منتشر شد. نويسنده اين اثر با گرايشي ضدسرمايه‌داري، از اقتصاد حاكم بر جهان سخن مي‌راند كه در حال حذف نيروي كار است. وي كارگران بيكار دنياي امروز را نيروي بالقوه براي شكل دادن به جامعه مدني جديد با خواسته‌هاي جديد مي‌داند.-

جواد لگزیان، مدير روابط عمومي انتشارات كتاب آمه، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اعلام اين مطلب عنوان كرد: در عصري به سر مي‌بريم كه شبح دلپذیر جامعه‏اى فوق پیشرفته با رايانه‌ها و روبات‏ها بر ما سایه ‏افکنده است؛ جامعه‌اي كه طبیعت را در مسیر محصولات و خدمات جدید هدایت‏ مى‏کند.

وي افزود: ماشین‏هاى جدید عصر اطلاعات، به آرامي و با کارآیى بى‏حد و حصرى دنیا را با سرانگشتان ما اداره كرده،  به انسان‏ها براى کنترل پیرامون خود قدرتى بسیار بخشیده‏اند اما از سوى دیگر، این انقلاب تکنولوژیک سبب شده تا میلیون‏ها کارگر از فرآیند اقتصاد حذف و دايره نیروى کار کوچک‏تر شود، تجدید سازمان یابد یا ناپدید شود. با توجه به اين امور، آيا مي‌توان چنين شرايطي را به معناي پایان کار و کارگری و مجلس ترحیمی برای طبقه کارگر دانست؟

لگزيان ادامه داد: «جرمى ریفکین» نويسنده كتاب و ريیس بنیاد «گرایش‏هاى اقتصادى» در واشنگتن، با تحلیل اين شرایط معتقد است که ما در حال ورود به دوره جدیدى از بازارهاى جهانى و تولید خودکاريم، در حالي كه اقتصاد بدون ‏کارگر ممکن است به پناهگاهى مطمئن یا حتي دره‏اى وحشتناک پایان ‏یابد. اينجاست كه انسان سرنوشت آينده خويش را رقم مي‌زند. آينده در دستان ما و منوط به انتخاب و اقدام ماست. 

وي به پيامدهاي اقتصاد بدون كارگر اشاره كرد و گفت: در تحلیل ریفکین، رها شدن نیروى کار و استعداد آن‌ که بازار و دولت به آن نیازى ندارد، مى‏تواند سرمایه‏اى اجتماعى را پدید آورد و جامعه مدنى نوینى را سازمان دهد. اين جامعه مدني، اقتصاد اجتماعی را پدید خواهد آورد كه آوایی نو از دموکراسی را طنين‌انداز مي‌كند. اين نیروى اجتماعى جدید ‏مى‏تواند از دولت و بازار بخواهد تا بخشى از درآمدهاى عظیم ‏مالى‌ حاصل از اقتصاد عصر اطلاعات را به ایجاد سرمایه اجتماعى و بازسازى زندگى مدنى کشور اختصاص دهد.

لگزيان افزود: ریفکین براي سامان يافتن اين نيرو، به سازمان‏هاى غيردولتى چشم‌ اميد مي‌بندد، سازمان‌هايي كه در حوزه‌هاي رشد و تحول مناطق‏ روستايى و اصلاحات ارضى، كمك‏هاى غذايى، مراقبت‏هاى بهداشتى و تنظيم خانواده، آموزش كودكان نوپا و مبارزه با بي‌سوادى، رشد اقتصادى، تامين مسكن و فعاليت‌هاي سياسى فعاليت دارند. آنان در كشورهايى كه ‏دولت‏هايى ضعيف و فاسد دارند و از اقتصاد «بازار كوچك» برخوردارند يا اصلا اقتصادي ندارند، تنها صداى مردم محسوب مي‌شوند.

وي به خوش‌بيني نظريه‌پردازي‌هاي نويسنده اين اثر اشاره كرد و گفت: ریفکین با خوش‌بینی از فعالیت نیروهای مردمی خودسازمان‌دهی سخن می‌گوید که بی‌اعتنا به قوانین و مقررات اقتصاد بازار و دستگاه‌های بوروکراتیک دولتی كشورهايشان، به ویژه در مناطق جهان سوم، وارد عمل شده‌اند و در راه جهانی‌سازی اقتصاد اجتماعی پیش می‌روند.

لگزيان ادامه داد: مي‌توان چنين نتيجه گرفت كه تاكيد اصلي «جرمى ریفکین» در اين كتاب، متمركز بر مغتنم شمردن اراده‌ای سیاسی است كه مي‌تواند «جامعه مدنى» را سامان دهد و نیروى اين جامعه را در مسير ایجاد اقتصاد اجتماعی در سطح جهانی قرار دهد.

انتشارات «کتاب آمه» كتاب «پایان کار، زوال نیروى کار جهانى و طلوع ‏عصر پسابازار» را با ترجمه «حسن مرتضوى» در 472 صفحه و به قیمت 120 هزار ريال منتشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط