داستان کوتاهی با نام «دستبرد بینظیر» اثر ا.هنری، نویسنده امریکایی داستانهای کوتاه، روز پنجشنبه در رادیو فرهنگ خوانده و نقد میشود.
ترجمه رضا سیدحسینی از این داستان، پنج شنبه ۲۹ آذر، ساعت ۱۵:۳۰ از رادیو فرهنگ خوانده و توسط جواد عاطفه، نویسنده و منتقد ادبی، نقد میشود.
ا.هنری که بیشتر شهرت خود را برای داستانهای کوتاهش به دست آورده، در 11 سپتامبر ۱۸۶۲ میلادی، متولد شد.
او فرزند پزشکی ساکن کارولینای شمالی بود و در پانزده سالگی مدرسه را ترک و مدت پنج سال در درمانگاه پدر و داروخانه عمویش کار کرد و از نوجوانی استعداد خود را در هنر نویسندگی آشکار ساخت. در ۱۸۸۲ به تگزاس رفت، دو سال در مزرعهای به سر برد و کمی زبان فرانسوی و آلمانی و اسپانیایی آموخت و کار نوشتن را آغاز کرد. او از سال ۱۸۸۵ تا ۱۸۹۴ به شغلهای گوناگونی مانند حسابداری و صندوقداری بانک پرداخت. سپس با روزنامه فری پرس (Free Presse) که در دیترویت انتشار مییافت، همکاری کرد و اولین داستانهای خود را منتشر کرد.
او.هنری در سال ۱۸۹۵ به هیوستن رفت و در روزنامه دیلی پست ستون وقایع را به عهده گرفت و در ۱۸۹۶ به اتهام سرقت از بانکی که در آن کار میکرد، به دادگاه احضار شد. او از این اتهام تبرئه شد، اما به سبب هراسی که یافته بود، به امریکای جنوبی گریخت و تا ۱۸۹۸ در آنجا ماند، اما وقتی که به علت بیماری همسرش به امریکا بازگشت، مجددا به دادگاه احضار و این بار به پنج سال زندان محکوم شد که به سبب رفتار پسندیدهاش به سه سال و نیم تقلیل یافت.
وی در زندان، داستانهای مختلفی با نام های مستعار انتشار داد. پس از آزادی در سال ۱۹۰۲ در نیویورک ساکن شد و داستان های متعددی که غالب آنها از مشاهدات و تجربههای او در این شهر بزرگ مایه گرفته بود، انتشار داد که او را به شهرت رساند.
او در حدود ۶۰۰ داستان کوتاه نوشت که از میان آنها ۴۰۰ داستان به صورت کتاب و در مجموعههای جداگانه منتشر شدهاند.
اولین مجموعه داستانهای کوتاه او. هنری مجموعه «چهار میلیون» The Four Million در ۱۸۹۹ منتشر شد که از مشهورترین مجموعه داستانهای او به شمار میآید و مقصود از چهار میلیون نفر مردم ساکن شهر نیویورک در پنجاه سال پیش است.
او.هنری در سال ۱۹۱۰ از بیماری سل در بیمارستان درگذشت.
وی در ادبیات امریکا نوعی از داستان کوتاه را به وجود آورد که در آنها گرهها و دسیسهها در پایان داستان به طرزی غافلگیرانه و غیرمنتظر گشوده میشود.
«دستبرد بينظير» داستان دو سارق است كه با نگاهي طنزآميز به سرقت آنها و دست آخر ناكامي آنها ميپردازد. نويسنده سعي دارد نگاهي انتقادي به جامعه اوايل قرن 20 آمريكا داشته باشد؛ جامعهاي كه انسانها در آن اكثرا براي يافتن طلا، خانه و كاشانه خود را رها ميكنند و درنهايت با دست خالي بازميگردند.
سردبیری برنامه «یک عصر، یک داستان» را رسول آبادیان، نویسنده و منتقد ادبی به عهده دارد و فاطمه حقیقتناصری گوینده این برنامه است.
نظر شما