جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۵
آیت الله نجومی چهره ماندگار تالیف و هنر در کرمانشاه

کرمانشاه- آیت الله نجومی چهره‌ ماندگار و برجسته جهان اسلام است که در حوزه هنر، خوشنویسی و هم به عنوان یک چهره برجسته حوزه کتاب و کتابخوانی باید به نسل جوان شناسانده شود.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - سمیه نوری: تقویم را که ورق زدم ۲۵ آبان ماه سالروز شخصیتی به چشمم خورد که در حوزه علم، عمل، فقه و اجتهاد و خط و قلم و… فخر مردمان دیار کرمانشاه است که امروز به عنوان یک روز ملی به مناسبت سالروز درگذشت وی در تقویم شمسی خودنمایی می‌کند، شخصیتی که چهره ماندگار خوشنویسی، تفسیر و تالیف در جهان اسلام است.

استان کرمانشاه همواره در طول تاریخ چندین هزار ساله خود از ابتدا تا کنون شاهد شخصیت‌های برجسته‌ای در حوزه‌های مختلف داشته و بسیار بر آنها می‌بالد، یکی از این شخصیت‌های برجسته که علاوه بر استان کرمانشاه در سطح کشوری نیز می‌توان از آن به عنوان یک چهره‌ای شاخص و نامدار در حوزه دینی، علمی بوده نام برد بی شک آیت‌الله سیدمرتضی نجومی خواهد بود.

مقام معظم رهبری، آیت الله نجومی را عالمی اخلاقی، مردمی و هنرمندی چیره خواندند و در خصوص این عالم وارسته کرمانشاهی بیان داشتند که آیت الله نجومی در طول سالیان اقامت خود در کرمانشاه درگذشت جایگاه عالمی عامل و وظیفه شناس در خدمت تربیت دینی و اخلاقی مردم آن مرز و بوم و در دوران انقلاب، در پیشبرد هدف‌های نظام جمهوری اسلامی، تلاش ارزنده و شایسته‌ای کرده و همواره در صراط مستقیم انقلاب پای فشرده و زحماتی متحمل شدند.

آیت الله نجومی از نوادگان زید بن علی بن الحسین که در تاریخ پنج آذر ۱۳۰۷ شمسی مصادف با ۲۳ جمادی‌الثانی ۱۳۴۶ قمری دیده به جهان گشود و از اوایل قرن سیزدهم از کربلا به کرمانشاه می‌رود و پس لز تحصیل در مقطع دوم دبیرستان مدرسه را رها و به خواندن دروس حوزوی می‌پردازد.

پدر و جد آیت الله نجومی هر دو از مجتهدان و خوشنویسان زمان خود بودند و در همین راستا نیز این عالم فقیه کرمانشاهی در کنار خوشنویسی نسخ و نقاشی به عنوان هنری آبا و اجدادی اجازه اجتهاد خود را از میرزا محمدباقر زنجانی و سید عبدالاعلی سبزواری گرفته و از آن زمان به اجتهاد پرداخته است.

آیت نجومی از زمان آغاز تحصیلات حوزوی خود در کرمانشاه و نجف به گردآوری کتاب‌های فقهی و فلسفی پرداخت و در کتابخانه‌ای که در نجف راه اندازی کرده بود بیش از ۱۸ هزار جلد کتاب که اغلب شامل کتاب‌های خطی نادر نگهداری می‌شد.

وی در سال ۱۳۴۹ با اخراج ایرانی‌ها از عراق در هنگام بازگشت به کشور و ادامه زندگی خود در کرمانشاه بخشی از کتاب‌های کتابخانه خود را از نجف به کرمانشاه منتقل کرد اما آنچه که آیت الله نجومی مورد توجه همگان بوده این است که وی میراث دار خاندان نجومی‌ها در عرصه هنر بوده و علاوه بر کتاب‌های تفسیر، الرسائل الفقهیه، «رساله بعد معنوی هنر خط»، «رساله التصویر والتمثیل»، «رسالة الغناء»، «رساله النجاسه الخمر»، «تفسیر سوره مؤمن» و رساله ای در تعظیم شعائر اسلامی را نگاشته که همگی بیانگر هنر و ذوق این عالم فقیه کرمانشاهی بوده است.

آیت الله نجومی در سال ۱۳۸۱ به عنوان چهره ماندگار هنر شناخته شد و در نخستین جشنواره خوشنویسان جهان اسلام مورد تقدیر قرار گرفت و همچنین با توجه به اینکه آیت الله نجومی از به نقاشی، صحافی، خطاطی و صنایع و هنرهای کتابخانه‌ای علاقه داشت آثاری خلق کرد که در سال ۱۳۶۲ شمسی در نمایشگاهی از قطعات خطی در تهران بر پا شد از آثار او توسط وزیر فرهنگ و ارشاد وقت تجلیل و نشان افتخار اعطا شد.

آیت الله سید مرتضی نجومی در ۲۵ آبان ۱۳۸۸ در ۸۱ سالگی درگذشت و هم اکنون مقبره او در باغ فردوس کرمانشاه قرار دارد.

آیت الله نجومی چهره ماندگار تالیف و هنر در کرمانشاه

آیت الله نجومی مهم‌ترین کتابخانه‌های خطی جهان اسلام در غرب کشور را در اختیار داشت

به بهانه پانزدهمین سالروز درگذشت عالم و فقیهه وارسته کرمانشاهی آیت الله سید مرتضی نجومی با یکی از شاگردان وی گفت‌وگویی انجام شد.

حجت‌الاسلام حجت الله فاضلی رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه در این گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، اظهار کرد: آیت الله نجومی شخصیتی جامع، مردمی و در عین حال گمنام بود و همچنین به عنوان یک شخصیت تراز علمی هم نقاش برجسته و هم خطاطی صاحب سبکی بودند.

وی با اشاره به شخصیت هنری ممتاز آیت الله نجومی، گفت: در کنار فعالیت‌های هنری مانند تألیف، تذهیب و خوشنویسی، ایشان کتب ارزشمند خطی را در دوران تحصیل حوزه علمیه نجف جمع‌آوری کردند و مجموعه بی‌نظیری را در اختیار داشتند که شاگردان ایشان از آن استفاده می‌کردند.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان کرمانشاه، شخصیت آیت الله نجومی را شخصیتی فقیه، مفسر و هنرمند خواند و تصریح کرد: آیت الله نجومی یکی از مهمترین کتابخانه‌های خطی جهان اسلامی در غرب کشور را در اختیار داشت و با وجود درجات علمی بالایی که ایشان داشتند اما در بین مردم ارتباط بسیار صمیمی داشت و فرضیه واجب نماز را در مسجد نواب کرمانشاه بین مردم محله برپا می‌کرد.

حجت‌الاسلام فاضلی تاکید کرد: خانه آیت الله نجومی کلاس درس، کلاس کار و محلی برای خلق آثار هنری ایشان بود و در خط نسخ حرف اول را در جهان اسلام را می‌زد و هم اکنون بسیاری از کتیبه‌هایی که در نقاط متبرکه، امام زاده‌ها و حرم اهل بیت (ع) به ویژه حرم رضوی به چشم می‌خورد یادگارها و دست نوشته‌های این عالم فقیهه است.

شاگرد آیت الله نجومی شخصیت شوخ طبع و مردمی ایشان را برای مردم به ویژه طلاب الگویی اخلاقی معرفی کرد و خاطرنشان کرد: آثار قلمی وی شامل چند جلد در رابطه تفسیر و موسیقی داشته است و همچنین با تکیه بر هنر خطاط آیت الله نجومی از سوی مقام معظم رهبری حدیثی از ائمه و بزرگان دین مبین اسلام سفارش داده شد که به صورت یک تابلو خطاطی از ایشان هم اکنون بر دیوار اتاق رهبر انقلاب آویخته شده است.

حجت‌الاسلام فاضلی به آسیب‌های امروز جامعه برای نسل جوان در شناخت شخصیت‌های برجسته‌ای همچون آیت الله نجومی اشاره کرد و تاکید داشت: یکی آسیب‌هایی که امروز گریبان نسل جوان ما را در تمام استان‌ها گرفته عدم آشنایی با شخصیت‌های علمی و دینی است که بخشی از این مسئله به دلیل خضوع و خشوع آنها است اما باید توجه داشت که بر خلاف این روزها شخصیت‌های برجسته را تا زمانی که زنده هستند معرفی کرد.

کتابخانه آیت الله نجومی در کرمانشاه یکی از بهترین و بزرگترین کتابخانه‌ها بود که در منزل ایشان برپا شده بود و در این کتابخانه نسخه‌هایی نگهداری می‌شد که شاید از نوادر بودند و تنها یک جلد از آن باقی مانده بود.

بعد شخصیتی آیت الله نجومی در حوزه کتاب و کتابخوانی به نسل جوان باید معرفی شود

همچنین پوریا جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در خصوص آیت الله نجومی به عنوان هنرمند ماندگار جهان اسلام، اظهار کرد: آیت الله نجومی یکی از شخصیت‌هایی بودند که با کتاب، کتابخوانی و کتابت عجین بودند و در همین راستا به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی روز پایانی این هفته به بزرگداشت و معرفی شخصیت این عالم برجسته اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: سال گذشته در هفته کتاب و کتابخوانی بعد شخصیتی آیت الله نجومی در زمینه هنری مورد توجه قرار گرفت و امسال نیز بعد علمی ایشان مورد بررسی و توجه خواهد بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه تصریح کرد: آیت الله نجومی علاوه بر این از برترین‌های عرصه خوشنویسی و خطاطی بود رساله‌ها و کتاب‌های شاخصی از جمله کتاب «عرفان هنری انسان» نگاشته که بسیار مورد استقبال واقع شد.

جلالی چهره آیت الله نجومی را یک چهره‌ای فرهیخته و وارسته در عرصه کتاب و کتابخوانی معرفی کرد و گفت: کتابخانه معروف آیت الله نجومی با داشتن هزاران جلد کتاب نفیس و نادر در کتابخانه شخصی خود همواره بزرگترین و ارزشمندترین کتابخانه غرب کشور بوده بود.

وی در پایان عنوان کرد: آیت الله نجومی به عنوان یک چهره برجسته حوزه کتاب و کتابخوانی باید به نسل جوان شناسانده شود و از کتاب‌های در سطوح مختلف عرفانی و فلسفی استفاده شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها