دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۶
کتاب «انقلاب اسلامی در اراک» رونمایی شد

مرکزی – کتاب «انقلاب اسلامی در اراک» تحت عنوان «خاطرات شفاهی ۵» روایت کارخانه ماشین سازی اراک همزمان با هفته انقلاب اسلامی در اراک رونمایی شد.

رئیس حوزه هنری استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک گفت: کتاب «انقلاب اسلامی در اراک» خاطرات شفاهی ۵، روایت کارخانه ماشین سازی اراک تالیف مریم حاجی زاده و ساره مشهدی میقانی به قطع رقعی در ۲۸۴ صفحه به شمارگان ۵۰۰ نسخه توسط انتشارات «حکمت فراز» به زبور طبع آراسته و همزمان با هفته انقلاب اسلامی در اراک رونمایی شد.

وی افزود: انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ یکی از مهم‌ترین پدیده‌های عصر حاضر است که همچنان ابعاد مختلف آن به شایستگی شناسایی نشده است. تاریخ شفاهی که از شاخه‌های علم تاریخ و حاوی اطلاعات تاریخی مبتنی بر خاطرات مردم است در این زمینه راهگشاست. توجه به خاطرات شفاهی فعالان انقلاب اسلامی، به‌ویژه ضبط و ثبت این خاطرات، برای شناخت بیشتر تاریخ معاصر ایران اسلامی و تثبیت آن نیز اهمیتی بسزایی دارد.

وی بیان کرد: چهار جلد تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در اراک در حوزه هنری استان مرکزی به چاپ رسیده، اثر پیش رو جلد پنجم خاطرات شفاهی مردم اراک در انقلاب تحت عنوان «خاطرات شفاهی انقلاب اسلامی در اراک به روایت کارکنان کارخانه ماشین‌سازی» است.

جیریایی ادامه داد: این کتاب به پیشنهاد حوزه هنری استان مرکزی است که پژوهش، مصاحبه و تدوین آن به‌وسیله ساره مشهدی میقانی و مریم حاجی‌زاده صورت پذیرفته است. جلدهای پیشین حکایت‌گر فعالیت‌های انقلابی مردم اراک از اقشار و طبقات مختلف است اما جلد حاضر به خاطرات کارکنان کارخانه ماشین‌سازی اراک در انقلاب تخصیص‌یافته است.

کتاب «انقلاب اسلامی در اراک» رونمایی شد

رئیس حوزه هنری استان مرکزی خاطرنشان کرد: همراهی گسترده مردم ایران، انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ را به مردمی‌ترین انقلاب در جهان مبدل ساخته است. مردم از طبقات و اقشار مختلف در این انقلاب نقش داشته‌اند و برای آرمان و اهداف آن تلاش کرده‌اند. خلاف واقع نخواهد بود که انقلاب ایران را حاصل تعامل و فعالیت‌های مستمر اقشار مختلف جامعه بدانیم یکی از این اقشار، کارکنان کارخانه‌ها صنعتی هستند. در شهر اراک که شهری صنعتی و محل استقرار کارخانه‌ها بسیاری بوده است، کارکنان و کارگران کارخانه ماشین‌سازی در این راستا پیشرو هستند.

وی گفت: مرکزیت کارخانه ماشین‌سازی اراک به لحاظ جغرافیایی، تعداد زیاد کارکنان، تنوع شغلی وسیع، جوان و پرتحرک بودن کارکنان در آن سال‌ها و حضور و اشتغال تخصص‌های مختلف شغلی از کارگران فنی تا کارشناسان دارای درجه دکترا سبب شده بود این کارخانه جدای از کارکرد و تأثیر زیاد اقتصادی به لحاظ سیاسی و اجتماعی در جامعه نیز بسیار تأثیرگذار باشد. مهم‌ترین این اثرگذاری را می‌توان در جریان انقلاب دانست. کارکنان و کارگران این کارخانه جزو اولین‌ها در اعتصابات کارخانه‌ها ایران بوده‌اند، سردمداری آنان در راه‌اندازی راهپیمایی باعث شد تا کارگران کارخانه‌های دیگر تهییج و وارد صحنه شوند. اثر پیشرو که جلد پنجم از مجموعه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در اراک تحت عنوان «خاطرات شفاهی انقلاب اسلامی در اراک به روایت کارکنان کارخانه ماشین‌سازی و اسناد» است. مصداقی برای این حقیقت است.

جیریایی افزود: کتاب دربرگیرنده حدود ۵۰ ساعت مصاحبه با ۱۱ تن از کارکنان این کارخانه و اسناد مرتبط با آن است. مصاحبه با راویان و تدوین خاطرات در محدوده‌ی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲، صورت گرفته شده است. باوجود مشکلاتی که سر راه وجود داشت چون شیوع بیماری کرونا، امتناع برخی از مصاحبه، مهاجرت بسیاری از کارکنان کارخانه به شهرهای دیگر و عدم دسترسی به آن‌ها، فوت عده‌ای و فراموشی خاطرات از سوی برخی دیگر توانستیم با یازده نفر از کارکنان ماشین‌سازی مصاحبه و گفت‌وگو کنیم. البته جای خرسندی دارد که این افراد جزو گردانندگان اصلی انقلاب در کارخانه بوده‌اند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین