شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۵
«دانش‌نامه امام حسین»؛ دایره‌المعارفی جامع و كامل

حجت‌الاسلام رامین گلمکانی، رعایت شرایط ویژه دایره‌المعارف‌نویسی، جامعیت و گرافیک قوی نرم‌افزار «دانش‌نامه امام حسین (ع)» را از ویژگی‌های بارز این مجموعه دانست و در مراسم رونمایی از این اثر گفت: حدود ۵۰ پژوهشگر در تدوین این پژوهشنامه نقش داشته‌اند و کوشیده شده از زوایای گوناگون، زندگی و فعالیت‌های امام حسین (ع) بررسی شوند./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نرم‌افزار «دانش‌نامه امام حسین (ع)» بعد از ظهر امروز (شنبه ۲۳ اردیبهشت) در سرای اصلي اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رونمایی شد.
 
در این نشست که با حضور حجت‌الاسلام رامین گلمکانی و محسن ناجی نصرآبادی برگزار شد، به دلیل کمبود وقت فقط کلیاتی درباره محتوای این نرم‌‌افزار بیان شد.

ناجی نصرآبادی در ابتدای سخنانش با توجه به محدود بودن زمان، توضیحاتی مختصر درباره این نرم‌افزار ارایه داد و آن را حاصل کار گروهی حدود ۵۰ پژوهشگر دانست.

رییس گروه كتابشناسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در ابتدای سخنانش، از تلاش این بنیاد برای انتشار چنین دانش‌نامه‌هایی سخن گفت و چنین توضیح داد: تاکنون دانش‌نامه امام رضا (ع) و دانش‌نامه امام حسین (ع) از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی منتشر شده که حاصل فعالیت گروهی پژوهشگران زیادی است.

وی بعد از بیان سخنانی کوتاه درباره این اثر گفت: در دانش‌نامه امام حسین (ع) مباحث مختلفی چون زندگانی این امام شامل ولادت، امامت، هجرت و شهادتش مطرح شده اند. در بخش دوم هم به موضوع واقعه عاشورا و قیام‌هایی که بعد از این قیام شکل‌ گرفتند پرداختیم و در بخش سوم سخنان امام حسین (ع) در دو بخش و بر اساس زمان و موضوع تقسیم‌بندی شده‌اند.

بعد از صحبت‌های ناجی نصرآبادی، گلمکانی از تاخیر در آغاز این نشست گلایه کرد و سپس به ذکر نکاتی درباره این نرم‌افزار پرداخت. گلمکانی گفت: نکات مهم و قابل‌توجهی در این نرم‌افزار وجود دارند که باید به آن‌ها پرداخته شوند. در این اثر حدود ۱۲ هزار متن پژوهشی آمده که حاصل هفت سال پژوهش است و به صورت گروهی تدوین شده اند.

وی به گروه‌های گوناگونی که در تالیف این اثر نقش داشته‌اند پرداخت و گفت: از تمام گروه‌هایی که در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی فعالیت‌ داشته‌اند، حدود ۵۰ پژوهشگر برای انجام این برنامه پژوهشی برگزیده شده و برای تالیف این اثر تلاش کرده‌اند. این اثر حاوی سه هزار مدخل است و در آن‌ها تلاش شده علاوه بر ارایه صفحاتی با گرافیک بالا، اختصار مطالب هم رعایت شود.

در ادامه این نشست، محتوای این نرم‌افزار برای حاضران نمایش داده شد و گلمکانی با بهره‌گیری از تصاویر به توضیح محتویات این دانش‌نامه پرداخت. وی درباره مقالاتی که در این نرم‌افزار آمده چنین توضیح داد: مقالات ارایه شده طبق ضوابط یک دایره‌المعارف، به اختصار و با پراکندگی و اضافات بسیار کم نوشته شده‌اند و ارجاعاتی که در مقالات آمده، بر خلاف بسیاری از آثار مشابه موجود، دور از دسترس نیستند و در بخشی با عنوان «مقالات مرتبط» لینکی برای دسترسی به این منابع آمده است.

گلمکانی افزود: در این نرم‌افزار تلاش شده امکان دسترسی سریع کاربر به مطالب فراهم شود. از سویی از جنبه‌های گوناگونی به مسایل پرداخته شده، مثلا در بخش عاشورا، حتی درباره شهیدان و افراد درگیر در آن قیام هم اطلاعاتی ارایه شده اند. قیام‌هایی که به واسطه قیام عاشورا شکل گرفته‌اند و تمامي پیام‌های قابل دریافت از این واقعه هم در این اثر تشریح شده‌اند.

بخشی دیگر از این دانش‌نامه با عنوان «رجال» متمایز شده است. گلمکانی در این‌باره گفت: در این قسمت همه افرادی که به نوعی با عاشورا و امام حسین (ع) در ارتباط بوده‌اند به مخاطبان شناسانده می‌شوند.

وی به بخش بعدی این دانش‌نامه با عنوان «حرم» اشاره کرد و گفت: در این بخش توضیحاتی کامل و جامع بیان شده و ساختار کلی حرم و حتی آستانه‌های مختلف به صورت تاریخی تشریح شده و تصاویری از آن‌ها هم آمده اند. 

شبهاتی که در دوره‌های مختلف تاریخی درباره امام حسین (ع) و قیام او به وجود آمده در بخشی با عنوان «کلام» پاسخ داده شده است. گلمکانی در این رابطه گفت: دیدگاه اهل سنت نسبت به عاشورا و مسایل مربوط به تقیه امام(ع) به صورت برجسته در این پژوهشنامه بیان شده‌اند. در بخش بعدی هم اشعار برتری که در مدح سید و سالار شهیدان سروده شده، به سه زبان فارسی، عربی و ترکی آمده که شامل اشعاری از دوره‌های قدیم و جدید می‌شوند.

به گفته گلمکانی، جغرافیای جریان زندگانی امام حسین (ع) در بخش آخر تشریح شده است. وی در این‌باره افزود: در این بخش با رعایت زیبایی صفحات و کار گرفیکی قوی، مطالبی مفیدی در هر مدخل بیان شده که مخاطب را به خوبی با مسایل گوناگون آشنا می‌کند.

در این نرم‌افزار بخشی هم با عنوان «خط زمان» در نظر گرفته شده که از تولد امام حسین (ع) تا اربعین این حضرت را در بر می‌گیرد. وی افزود: هر نکته تاریخی مهمی که در سال‌های گوناگون اتفاق افتاده در یک نوار درون نرم‌افزار تعبیه شده. ۹ بخش این دانش‌نامه، به صورت درخت‌واره در یک جا آمده و برای پژوهشگرانی که مایلند در این حوزه تحقیق کنند می‌تواند بسیار مفید باشد.

وی این پژوهشنامه را برای دانشجویانی که می‌خواهند پایان‌نامه‌ای در حوزه‌های مرتبط بنویسند، مفید دانست و دراين باره گفت: در بخشی از این نرم‌افزار تمامی مقاله هاي ارزشمندی که در مجلات معتبر آمده‌اند گردآوری شده و منابع و مطالب آن‌ها با ذکر کامل مشخصات آمده اند.

این نرم‌افزار شامل فرهنگ‌نامه‌ای هم هست که در آن تمام اصطلاحات مهمی که در سراسر این پژوهشنامه آمده ذکر شده. شجره‌نامه‌ای از برخی امامان و پیامبران در بخشی از این پژوهشنامه ذکر شده و همچنین در بخشی با عنوان «رسانه‌» فیلم‌ها، صوت‌ها و تصاویر مرتبط گردآوری شده اند.

مراسم رونمایی از «دانش‌نامه امام حسین (ع)» بعد از ظهر روز پایانی نمایشگاه کتاب بیست و پنجم با حضور حجت‌الاسلام رامین گلمکانی و محسن ناجی نصرآبادی در سراي اصلی اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بين المللي کتاب تهران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها