«دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» عنوان كتابي است كه به زندگي قهرمانان ورزشي خراسان بزرگ در مسابقات قهرماني كشور از آغاز تا سال 77 ميپردازد. اين كتاب به تازگي به قلم حسن باغبان منتشر شده است.-
باغبان گفت: اين كتاب به معرفي تمامي زنان و مرداني كه در اين مدت در مسابقات قهرماني كشور در رده سني آزاد (بزرگسال)، حايز رتبههاي اول تا سوم شده و مدال گرفتهاند ميپردازد. علاوه بر اين قهرمانان ورزشي اين دوران در بخش جانبازان، ناشنوايان و نابينايان نيز در اين كتاب معرفي شدهاند. اين كتاب همچنين به معرفي نوجوانان و جوانان خراساني كه در اين دوران با تيم ملي همراه شده و در مسابقات قهرماني مقام كسب كردهاند ميپردازد.
وي درباره روش گردآوري اطلاعات «دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» گفت: عمده مطالب اين كتاب شامل گفتوگوهايي با قهرمانان خراساني است. علاوه بر اين بخشي از اطلاعات آن با تحقيق كتابخانهاي (مطالعه مطبوعات) و تحقيق از افراد مختلف به دست آمده است. درباره برخي از افراد كه از دنيا رفته بودند يا تماس با آنها ممكن نبود، به بيان نام و افتخارات آنان بسنده شده است. متاسفانه بانك اطلاعاتي مشخص و جامعي درباره قهرمانان ورزشي وجود ندارد و به همين دليل گردآوري اطلاعات مرتبط با اين تحقيق نيازمند كار گستردهاي بود.
باغبان در اشاره به بخشهاي مختلف اين كتاب اظهار كرد: تاريخچه ورزش نوين در خراسان، معرفي دبيران و معلمان ورزشي خراسان تا سال 1318 كه هنوز بحث مسابقات كشوري مطرح نبود، شرح زندگي تمامي مديران كل ورزش استان خراسان از سال 1316 مطالب اصلي اين كتاب را تشكيل ميدهند و در ادامه به زندگي قهرمانان پرداخته شده است.
وي با اشاره به استفاده از ترتيب الفبايي براي قرار دادن نام افراد در «دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» افزود: جلد نخست اين كتاب، از حرف «الف» تا حرف «پ» را در برميگيرد. همچنين قهرماناني را كه در دست نبوده يا امكان مصاحبه با آنها وجود نداشته و درباره آنها با نقص مدارك مواجه شدهام، در بخشي از پايان كتاب معرفي كردهام.
اين پژوهشگر افزود: در گفتوگوهاي انجام شده با قهرمانان در اين كتاب، ابتدا به زندگي خصوصي و شغلي افراد و پس از آن، به نحوه ورود آنان به دنياي ورزش پرداخته شده است. در اين گفتوگوها همچنين بحث مربيان، باشگاهها و حريفان اين قهرمانان مطرح شده است و در پايان هر گفتوگو تمامي مقامهايي كه اين افراد در رقابتهاي قهرماني كشور كسب كردهاند، به صورت مستند بيان شده است، به گونهاي كه ميتوان اين اثر را كتاب جامعي دانست.
وي با اشاره به آغاز كار روي جلد دوم اين كتاب گفت: در تهيه جلد دوم، بخشهايي به آن اضافه شده است. به عنوان مثال همراه با اين جلد، فيلم گفتوگو با قهرمانان نيز ارايه خواهد شد. همچنين در اين جلد بخشي به عنوان «جامانده از قبل» به كتاب اضافه شده است كه به افرادي ميپردازد كه در جلد نخست از قلم افتادهاند. در اين جلد همچنين بخشي با عنوان «عكاسان ورزشي» افزوده ميشود كه در آن، عكاسان خراساني كه در بازه زماني بيان شده از رقابتهاي قهرماني كشور عكاسي كردهاند، معرفي ميشوند.
باغبان ادامه داد: همچنين بخشهاي مشابهي با عنوان خبرنگاران ورزشي، ليدرهاي ورزشي، حاميان و واقفان ورزشي، به جلد دوم «دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» افزود شده است. علاوه بر اين در اين كتاب به ورزشكاران خراساني كه فعاليتهاي ويژهاي داشته باشند، پرداخته ميشود.
وي هدف از نگارش «دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» را زنده نگه داشتن گوشهاي از تاريخ ورزش ايران در منطقه خراسان دانست و گفت: خاطرات و تجربههاي ورزشكاران بزرگ و قهرمانان، الگوي مناسبي براي جوانان و نوجوانان است و شايد مطالعه اين كتاب، انگيزهاي براي روي آوردن آنان به ورزش باشد.
جلد نخست «دايرهالمعارف نامداران ورزش خراسان» با حمایت سازمان تربیت بدنی و اداره کل تربیت بدنی خراسان رضوی با شمارگان سه هزار نسخه، 618 صفحه و بهاي 12 هزار تومان از سوي انتشارات موسسه فرهنگي قدس منتشر شده است.
نظر شما