به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)روند پرشتاب توسعه شهرنشيني و تغييرات كيفي آن در دنياي معاصر و حاد شدن مسايل و مشكلات زيستمحيطي و اجتماعي شهرها در چند دهه اخير، نيازهاي جديدي را به وجود آورده كه اساس شهرسازي و مديريت شهري را در معرض تحول قرار داده است. ابعاد و ساختارهاي شهري معاصر به نحوي است كه ارتباطات متقابل ميان انسان و طبيعت را بسيار محدود كرده است و اين وضعيت، موانع زيادي بر سر راه تامين نيازهاي معنوي، فرهنگي و اجتماعي شهروندان پديد آورده كه به افت شديد احساس آرامش و آسايش و بهويژه كيفيت گذراندن اوقات فراغت منجر شده است.
«گردشگري شهري» عنوان كتابي است كه در 10 فصل به موضوعاتي كه در بالا گفته شد پرداخته است. نخستين فصل اين كتاب با عنوان «تعاريف و مفاهيم گردشگري شهري»همانگونه كه از نامش برميآيد، به تعريف مفهومهاي عمده و اصلي بحث گردشگري از جمله فراغت و گردشگري شهري ميپردازد و تعريفي از گردشگر، گردشگاه درونشهري، گردشگاه حومهاي و... ارايه ميكند.
«ديدگاهها و رويكردهاي جديد در گردشگري» عنوان دومين فصل اين كتاب است كه به عناصر اصلي توسعه پايدار گردشگري ميپردازد و راهبردهاي اساسي در توسعه گردشگري شهري را شرح ميدهد.در اين فصل آمده است: «امروزه سازمان جهاني جهانگردي و تمام نهادهاي وابسته به آن، با پذيرش و رواج مفهوم توسعه پايدار گردشگري، سعي بر آن دارند كه فعاليتهاي مربوط به توسعه گردشگري را در تمام سطوح بينالمللي، ملي و محلي به سمتي هدايت كنند كه بيشترين بهره را براي جوامع انساني و كمترين آسيب را براي آنها به همراه داشته باشد.»
فصل سوم اين كتاب با عنوان «اثرات زيستمحيطي گردشگري شهري» به بررسي روابط متقابل توسعه گردشگري و منابع محيط زيست پرداخته و روشهاي مديريت زيستمحيطي توسعه گردشگري را توضيح ميدهد. در اين فصل گردشگري از دو نگاه و به عنوان تهديد يا پشتيبان محيط زيست بررسي شده است. در اين فصل همچنين مطالبي درباره گردشگري سبز، كمربند سبز و توسعه گردشگري و اكوتوريسم بيان شده است.
ابعاد اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي گردشگري و روشهاي برنامهريزي و مديريت گردشگري شهري همراه با بررسي سياستهاي كلان در مديريت شهري، از جمله محورهاي اصلي فصلهاي چهارم و پنجم اين كتاب است. فصل ششم نيز با عنوان «پيشينه و زمينه گردشگري شهري در ايران» به تحولات فرهنگ فراغت و گردشگري در ايران ميپردازد و روند تصويب و شكلگيري قوانين و نهادهاي مرتبط با گردشگري را بررسي ميكند.
رشد روزافزون تقاضاي گردشگري شهري، منابع و جاذبههاي گردشگري شهري، نارسايي مقررات محيط زيست و ميراث فرهنگي در زمينه گردشگري از جمله امكانات و محدوديتهاي گردشگري شهري است كه فصل هفتم به آنها ميپردازد.ناهماهنگي و پيوستگي در توسعه گردشگري داخلي و خارجي، نقش ضعيف دولت و محدوديت امكانات شهرداريها در تامين حق همگاني گردشگري داخلي، نقش ضعيف برنامهريزي شهري و منطقهاي در زيرساختها و تسهيلات شهري از جمله مسايلي است كه در اين فصل به عنوان برخي موانع و مشكلات بنيادي موجود بر سر راه توسعه گردشگري شهري معرفي شدهاند.
نقش شهرداريها و شوراهاي شهر در مديريت گردشگري شهري در فصل هشتم مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. فصل نهم كتاب با عنوان «تجربههاي موفق در توسعه گردشگري شهري» نيز به نمونههاي گردشگري شهري از جمله پاركهاي شهري و مجتمعهاي تفريحي ـ ورزشي پرداخته و در هر مورد، مثالهايي از شهرهاي مختلف كشور بيان ميكند. در اين فصل همچنين برخي تجارب موفق جهاني در گردشگري شهري از جمله گسترش گردشگري شهري در «كودلينبرگ» آلمان و «آنتاليا» تركيه بررسي شدهاند.
فصل پاياني اين كتاب نيز به ارايه نتايج و پيشنهادهاي خود در بحث گردشگري شهري پرداخته است و بر لزوم برنامهريزي و مديريت گردشگري شهري تاكيد ميكند.
«گردشگري شهري» نوشته احمد سعيدنيا و جواد مهديزاده با شمارگان 3000 نسخه 200 صفحه و بهاي 5 هزار تومان از سوي انتشارات سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور منتشر شده است.
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۶
نظر شما