بايزيد مردوخي، نويسنده اين كتاب در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، عنوان كرد: كشور ما حدود هفتاد سال است كه به مساله آينده توجه ميكند و از اين نظر قدري از روزمرگي فاصله گرفته است.
وي افزود: مسوولان كشور ما در سال 1383 آيندهنگري را در برنامهريزيهاي خود قرار دادند. بر اين اساس، چشماندازي بيستساله در بخشهاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي براي كشور تعريف شد، اما متاسفانه مباني آيندهنگري در اين برنامهريزي لحاظ نشد و به همين دليل، برخي از برنامهها بدون پشتوانه اجرايي باقي ماندند.
مردوخي ادامه داد: اين در حالي است كه بسياري از كشورهاي پيشرفته جهان سالها پيش اقدام به آيندهنگري كردند و با لحاظ كردن مباني درست آيندهنگري، برنامههايي براي 50 سال آينده خود ارايه دادند و به موفقيت نيز رسيدند.
وي «آيندهنگري» را با «برنامهريزي» متفاوت دانست و گفت: ما در برنامهريزيها عزم و ارادهمان را به آينده تحميل ميكنيم و به پيشبيني حجم منابعي كه بايد براي رسيدن به اهدافمان صرف كنيم ميپردازيم.
اين نويسنده درباره آيندهنگري توضيح داد: نخستين موضوعي كه در آيندهنگري بايد در نظر گرفت، متعدد بودن آينده است. اگر ميخواهيم پنج سال آينده را پيشبيني كنيم، بايد بدانيم كدام آينده را برگزينيم كه احتمال وقوعش بيش از ساير آيندهها باشد. همچنين آيندهاي كه تصوير ميكنيم بايد مطلوب جامعه مورد نظر باشد. اين آيندهنگري، روششناسي خاص خودش را دارد.
مردوخي به شرح روششناسي آيندهنگري در اين اثر اشاره كرد و گفت: در اين كتاب سعي كردم روشهاي عمدهاي را كه در آيندهنگري بهكار گرفته ميشوند تشريح كنم. همچنين سابقهاي از اقدامات ايرانيان در راستاي آيندهنگري را شرح دادم، هرچند اين اقدامات بسيار اندك بودهاند، اما اين سابقه به كمك ميكند كه نقاط ضعف و قوتمان را بهتر بشناسيم.
وي به اشتياق مسوولان ايراني در استفاده از روش آيندهنگري در برنامهريزيها اشاره كرد و گفت: خوشبختانه شاهديم كه بسياري از مقامات استاني كشورمان و همچنين بخشي از دستگاههاي وزارتخانههاي مركزي علاقهمند شدند كه گامي در جهت آيندهنگري سازمانهاي متبوعشان بردارند.
اين نويسنده با ابراز اميدواري از رواج آيندهنگري به صورت علمي و كارشناسي در حوزههاي مختلف گفت: آيندهنگري روش و مباني خاص خود را دارد و اميدوارم كتابهاي علمي متعددي درباره اين موضوع نوشته شوند. تا جايي كه اطلاع دارم، سه دانشگاه كشور در مقطع دكتراي آيندهپژوهي اقدام به جذب دانشجو كردهاند. بنابراين اكنون كه آموزش عالي پيشگام شده است بايد اميدوار باشيم كه تمام افرادي كه دغدغه آينده را دارند، در اين حوزه گامهايي بردارند.
كتاب «روششناسي آينده» بهتازگي در 240 صفحه و به بهاي 68 هزار ريال از سوي نشر ني منتشر شده است.
سهشنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۶
نظر شما