شنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۹
خانه كتاب از بانی كتابخانه فاطمه‌ها قدرداني كرد

موسس و عضو كتابخانه‌ فاطمه‌ها در نشست فصلي انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران روايت جالبي از تاثيرات اين كتابخانه مردمي بر روستاي خود بيان كرد. خانه كتاب نيز در اين مراسم از وي قدرداني و تجليل كرد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران در نشست فصلي خود از فرزاد ميرشكاري، موسس و عضو كتابخانه‌ فاطمه‌ها قدرداني كرد. در اين مراسم مصطفي رحماندوست، نويسنده كودك و نوجوان نيز حضور داشت. 

رحماندوست در ابتداي اين مراسم با بيان اين‌كه اميدوارم كتابخانه فاطمه‌ها به درد كتابخانه‌هاي رسمي كشور مبتلا نشود، گفت: اميد داريم اين كتابخانه، مردمي بماند. آشنايي من با اين كتابخانه به نظر يكي از خوانندگانم در سايت شخصي‌ام برمي‌گشت. اين مخاطب به كنايه به من گفته بود كه چرا كتاب‌هايم را به كتابخانه فاطمه‌ها هديه نمي‌كنم. همين موضوع موجب شد تا من با اين كتابخانه آشنا شوم و اكنون نيز قصد دارم تا بخشي از كتابخانه شخصي و كتاب‌هاي خودم را به اين كتابخانه اهدا كنم.

وي اظهار اميدواري كرد: شنيده‌ام كه شعبه دوم اين كتابخانه نيز راه‌اندازي شده و اميدوارم همه فاطمه‌ها در سراسر كشور چندنفري جمع شوند و يك كتابخانه راه‌اندازي كنند.

ميرشكاري در ادامه اين مراسم درباره روند تأسيس اين كتابخانه گفت: روستاي ما چهار هزار نفر جمعيت دارد و پيش از اين هيچ كتابخانه‌اي در آنجا وجود نداشت. اين روستا در 25 كيلومتري شهرستان كهنوج از شهرستان‌هاي جنوبي استان كرمان واقع شده است. 15 سال پيش اين روستا بسيار آباد بود و با اين‌كه پرتقال روستا صادر مي‌شد، اما هيچ شهرتي براي ما نداشت تا در نهايت پرتقال‌ها خشك شد.

وي ادامه داد: حركت‌ فاطمه‌ها در طي سه ماه موجب شد تا سخن از همت اين نوجوانان در همه جاي كشور باشد و بار ديگر شهرتي براي شهر ما كسب شود. تأثير كتابخانه‌ فاطمه‌ها بر كل روستا بسيار جدي بود به‌گونه‌اي كه مديركل كتابخانه‌هاي عمومي استان كرمان، نماينده اداره كل ارشاد و نماينده فرمانداري استان كرمان در كمتر از سه هفته از اين روستا بازديد كردند و حتي جاده‌اي را كه به كتابخانه فاطمه‌ها مي‌رسيد آسفالت كردند.

وي افزود: همچنين اين كتابخانه موجب شد تا گردشگري نيز به روستاي ما بيايد و بسياري از هنرمندان به اين روستا سفر كردند. پيش از اين درآمد زنان روستا بسيار كم بود اما با تأسيس اين كتابخانه و فروش صنايع دستي كسب و كار آن‌ها نيز رونق گرفت؛ به‌گونه‌اي كه مثلاً يك خانم استاد از تهران بادبزني از فاطمه‌ها به مبلغ 50 هزار تومان خريداري كرد!

ميرشكاري همچنين با اشاره به شكل‌گيري ساير فعاليت‌هاي فرهنگي در كنار تأسيس اين كتابخانه گفت: اكنون كودكان و نوجوانان روستا گروه‌بندي شده‌اند و بازي‌هاي سنتي ما را زير نظر اين كتابخانه انجام مي‌دهند. مادر يكي از فاطمه‌ها تحت‌تأثير اين كتابخانه پس از سال‌ها تصميم به ادامه تحصيل گرفته است.

وي با تأكيد بر تأثير اين كتابخانه در ترويج كتابخواني گفت: امروز تمام اعضاي روستا متوجه تأثير اين كتابخانه شده‌اند و اين موضوع موجب شده تا در ساير روستاها نيز به صورت خودجوش شعبه‌هايي از كتابخانه فاطمه‌ها داير شود. اكنون از روستاهاي همجوار ما به اين كتابخانه مي‌آيند و اگر پيش از اين از ما مواد غذايي و يا نفت مي‌گرفتند امروز از ما كتاب مي‌گيرند.

وي اضافه كرد: يك گروه جهادي كه در استان كرمان فعاليت مي‌كند به ما پيشنهاد داده تا با الگوپذيري از كتابخانه فاطمه‌ها و جذب كمك‌هاي مردمي در طي اين مدت شعبه‌هايي ديگر از اين كتابخانه را در ساير روستاهاي محروم راه‌اندازي كنند. در خرمشهر هم كتابخانه ديگري با همين نام تأسيس شده و در شهرستان فاروج خراسان شمالي هم 11 دختر فاطمه‌نام خواستار تأسيس كتابخانه بودند كه با كمك مدير مدرسه كتابخانه‌اي به همين نام تأسيس كردند.

ميرشكاري همچنين گفت: يك انتشاراتي از استان تهران براي كتابخانه‌ فاطمه‌ها تعداد زيادي كتاب ارسال كرد كه ما بخشي از اين كتاب‌ها را به همين كتابخانه‌اي كه اين 11 دختر تأسيس كرده بودند ارسال كرديم و اين از بركات تأسيس يك كتابخانه در روستاست.

ابراهيم افشار، استاد كتابداراي و اطلاع‌رساني نيز با تقدير از اين حركت فرهنگي اضافه كرد: در تمام دنيا كتابخانه‌هاي عمومي در ابتدا به همين شكل ايجاد شده‌اند و در آمريكا و انگلستان هم كتابخانه‌هاي عمومي مانند كتابخانه فاطمه‌ها به وجود آمده است. در ايران نيز در ابتدا كتابخانه‌هاي عمومي در شهرهاي مختلف توسط فرهنگيان تأسيس مي‌شد و به همين دليل نام آن را كتابخانه ملي مي‌گذاشتند؛ اما از سال 43 كه پول نفت زير پوست دولت رفت و وزارت فرهنگ و هنر داير شد اداره كل كتابخانه‌هاي عمومي كشور تأسيس شد كه نهاد كتابخانه‌هاي فعلي وامدار اين اداره است.

وي تأكيد كرد: خوب است تأثير كتابخانه فاطمه‌ها و بودجه‌اي را كه صرف اين كتابخانه شده با تأثير و بودجه ساير كتابخانه‌هاي دولتي مقايسه كنيم. روحيه‌اي كه اين كتابخانه توانسته در منطقه خود در ميان مردم ايجاد كند بي‌نظير است و اين همان معناي واقعي يك كتابخانه عمومي است.

وي اظهار اميدواري كرد كه ساير نهادها محلي نيز با پيروي از اين الگو  كتابخانه‌هاي عمومي راه‌اندازي كنند.

در پايان اين مراسم داريوش مطلبي به نمايندگي از خانه كتاب با اهداي لوح تقدير و هديه از ميرشكاري قدرداني و تشكر كرد و انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني نيز لوح تقديري را به پاس اين حركت فرهنگي به موسس كتابخانه فاطمه‌ها اهدا كرد.

کتابخانه فاطمه‌ها در یکی از محروم‌ترین مناطق جنوب کرمان به عنوان کوچک‌ترین کتابخانه ایران شهرت جهانی پیدا کرده است. این کتابخانه با ساختار اداری مستقل است که اعضای هیأت امنای آن جوانان علاقه‌مند و توانا در امر کتاب و کتابخوانی است.

این کتابخانه اول تیرماه 1389 توسط سه دختر ده ساله افتتاح شد و کوچک‌ترین کتابخانه کشور لقب گرفت. ساختمان کتابخانه که اتاقی گلی و سقفی چوبی در ابعاد سه در چهار است، مکانی زیبا و پر از عشق است که از طرف فرزاد میرشکاری به فاطمه‌ها واگذار شد و با چیدن چهل جلد کتاب در قفسه‌ای زنگ زده در این اتاق به طور رسمی‌کار خود را آغاز کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها