«قوای انسان و ارتباط آن با نفس» عنوان اثری از محمدعباسزاده جهرمی از جمله مربیان دانشگاه جهرم در رشته فلسفه و کلام اسلامی است. او در این اثر شناخت ذات و افعال نفس را نردبانی برای شناخت ذات و افعال خدا میداند.-
نویسنده این اثر با ایجاد پیوندی میان دین و فلسفه و در حقیقت به اتکای دستیافتههای متون فلسفه اسلامی پارهای از اصطلاحات حوزه شناخت نفس را میکاود و بدون آن که مقدمهای از انگیزه این نوشتار و مخاطبان آن ارایه دهد به سراغ «سر آغاز» میرود و با استناد به سخنی از ملاصدرا، شناخت ذات و افعال نفس را نردبانی برای شناخت ذات و افعال خدا میداند.
این استاد دانشگاه با استناد به منابع کهن حوزه دین و فلسفه در اصطلاح از منابع درجه اول کمک گرفته تا با تورقی در آرای بزرگان دین و اندیشه به یاری دانشجویانی بشتابد که ارتباط قوای انسان با نفس را از میان این متون میجویند.
قلم علمی، ساختار آموزشی و عنوانبندیهای مبتنی بر سرفصلهای آموزشی که در نخستین صفحات این کتاب خودنمایی میکنند از محتوای روان اثر نمیکاهند. این اثر تخصصی شناخت نفس را از مهمترین و پیچیدهترین مباحث فلسفه میداند که در روایات اهلبیت(ع) نیز تاکید فراوانی بر آن شده است، بهگونهای که نهایت هر معرفت و دانشی، پلی برای شناخت خداوند تعبیر میشود.
مولف این کتاب با گذر از تعریف نفس و اقسام آن، قوای انسان و حکمت وجود او را بازگو میکند تا بر پله بعدی که نحوه ارتباط نفس با قوا از دیدگاه مشاء و حکمت متعالیه است، گام نهد و در کلام آخر خود تاثیرپذیری نفس از اعمال و اعتقادات را در کنار معاد جسمانی و بقای اعمال روشن كند.
وی در واپسین بند یافتههای خود، جایی که آخرین خطوط نگارنده بر صفحات کتاب و خاطره مخاطبان نقش میبندد، زیر عنوان «معاد جسمانی و بقای اعمال» نوشته است: «با بقای نفس، اعمال انسان نیز باقی میماند و محذوری کمتری در تبیین معاد جسمانی و عود بدن لازم نمیآید؛ از آنجایی که علوم، اعمال، رفتار، اخلاق و نیات انسان در شکلگیری نفس، نقش حقیقی و وجودی ایفا میکنند با بقای نفس همه این عوامل باقی خواهند بود و با تعلق بدن متناسب به آن همان انسان قبلی به وجود خواهد آمد.»
نخستین چاپ کتاب «قوای انسان و ارتباط آن با نفس» را انتشارات دانشگاه جهرم با شمارگان هزار نسخه در 147 صفحه و به بهای60هزار ریال در بهار سال 91 منتشر کرده است.
نظر شما