علیاصغر شریعتزاده در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بر اهمیت چاپ پایاننامهها در قالب کتاب تاکید کرد و گفت: اگر اثری با محتوای مناسب در یک محیط دانشگاهی تولید شده باشد هیچ دلیلی برای جلوگیری از چاپ آن در قالب کتاب وجود ندارد. به عقیده من حتی باید از این آثار حمایت بیشتری هم بشود.
مدیر انتشارات پازینه افزود: برای انجام این کار باید به اصول اخلاقی هم توجه شود و حق دانشگاهی که پژوهش در آن انجام شده محفوظ بماند. برای مثال، در انتشار کتاب «فیروزه» که بر اساس پژوهشهای یک دانشجو در انتشارات پازینه چاپ شده نام دانشگاه در مقدمه ذکر شده است.
وی فعالیت ناشران تخصصی را در پیشبرد اهداف اصلی این فرایند بسیار موثر دانست و گفت: پایاننامهها باید با حوزه تخصصی ناشر همخوانی داشته باشند؛ برای مثال در انتشارات پازینه که بهطور تخصصی به موضوعاتی مانند سنگهای قیمتی، باستانشناسی و تاریخ میپردازد استفاده از عکسها و مدارک مستند در کنار محتوای غنی و جدید اهمیت دارد.
شریعتزاده معتقد است توجه به فعالیتهای دانشجویی میتواند سبب تقویت روحیه این قشر شود و دانشجو را آماده فعالیتهایی جدیتر کند.
وی اینگونه کتابها را مستلزم پژوهشی فراتر از تحقیقات پایاننامهای دانست و گفت: انتشار پایاننامهها مشکلات خاص خود را دارد و این آثار باید ابتدا از نظر محتوایی مورد قضاوت و داوری قرار بگیرند و با مسوولیت مولف آن بازبینی و نقایص احتمالی آن برطرف شود. ناشران هم وظیفه دارند به پژوهشگر راهنمایی برسانند و از نظر علمی مسیر را به او نشان دهند.
شریعتزاده درباره روند داوری پایاننامهها گفت: تفاوت چندانی بین پایاننامهها و آثار دیگر وجود ندارد و تمام آنها باید مورد بازبینی قرار بگیرند. برای انتخاب یک اثر برای چاپ بايد چندین متخصص بر محتوا نظارت كنند و در نهایت باید آثار مورد تایید گروه ناظر قرار بگیرند.
وی با بیان اینکه انتشارات پازینه آمادگی چاپ پایاننامههای دانشجویی را دارد و از این آثار استقبال میکند گفت: آثاری که به حوزه کاری ما مانند سکههای تاریخی، سنگهای قیمتی و باستانشناسی مربوط میشوند مورد حمایت قرار میگیرند و ما برای چاپ آنها حاضر به اعطای کمکهای مادی هم هستیم.
شريعتزاده در پاسخ به این سوال که «فروش این دسته آثار در مقایسه با کتابهای دیگر چگونه است؟» اظهار داشت: از آنجایی که در انتخاب این آثار نظارت کافی انجام شده و کارهای قابل دفاعی از سوی نشر ارایه شده استقبال خوبی هم از این آثار میشود. این آثار از نظر جلد، کاغذ و رنگ از کیفیت بالایی برخوردارند و مطالب هم در آنها به نسبت متن ارایه شده در دانشگاه تکمیل شده است. در برخی موارد، مطالبی از نظر داوران مناسب چاپ شدن نبوده که از اثر حذف شده است.
وی افزود: شناخته شدن کتابهای تخصصی در بازار کتاب مدتی زمان میبرد تا جای خود را بین مخاطبان باز کند. در واقع این آثار باید توسط افراد مختلف خوانده شوند و اگر اثری کیفیت خوبی داشته باشد حتما از طریق همین مخاطبان، به افراد دیگر هم شناسانده میشود.
شریعتزاده معتقد است که نباید پایاننامههای دانشجویی را کنار گذاشت. وی با بیان این مطلب ادامه داد: کنار گذاشتن اثر دانشجویی که در پایاننامهاش کار قابل دفاعی ارایه داده است جفا به جامعه علمی و فرهنگی کشور است.
به گفته شریعتزاده، فعالیتهای دانشگاهی، سوابق علمی و تجارب پژوهشی و کارنامه موفق یک موسسه انتشاراتی سبب میشود آثار معتبر برای چاپ انتخاب شوند و مخاطبان هم به آن اعتماد کنند. از سوی دیگر ناشر هم باید در معرفی این آثار بکوشد تا افرادی که به مطالب کتاب علاقهمندند بتوانند از وجود چنین اثری آگاه شوند که این کار میتواند از طریق شرکت در نمایشگاههای مختلف و معرفی آثار در رسانهها صورت بگیرد.
سیدعلیاصغر شریعتزاده خرداد ماه سال 1326 در یکی از محلات سنتی شهر شاهرود به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی و متوسطهاش را در شاهرود گذراند. وی در سال 1346 وارد دانشگاه تهران شد و در سال 1350 در رشته علوم اجتماعی فارغ التحصیل شد. شریعتزاده مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مدیریت و از دانشگاه شهید بهشتی تهران دریافت کرد.
انتشارات پازینه از اوایل دهه هفتاد فعالیت خود را آغاز کرد و در حوزه سکههای تاریخی ایران، جواهرشناسی و غواصی به طور تخصصی کتابهایی را منتشر کرده است.
سهشنبه ۲۱ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
نظر شما