رضا صفیخانی در گفتوگو با خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، با اعلام این خبر که از روز نخست سال تحصیلی جدید و به مدت یک هفته، نمایشگاه کتابی در دانشگاه شریف برگزار میشود، مشکلات موجود در صنعت نشر و به ویژهگرانی کاغذ را مسبب مشکلات اساسی در این موسسه انتشاراتی دانست و گلایههایش را با «ایبنا» در میان گذاشت.
مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف از بیثباتی بازار کاغذ به عنوان یک بحران جدی در صنعت نشر یاد کرد و گفت: این مشکل تا حدی پیش رفته که بخش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف به سمت ورشکستگی در حرکت است و هیچکس هم به این مشکل توجهی نمیکند.
وی افزود: تاکنون نامهنگاریهای زیادی با مسوولان انجام شده ولی پاسخ مناسبی دریافت نکردهایم. جلسههای اضطراری مختلفی هم در دانشگاه برگزار شده تا این مشکل برطرف شود اما قیمت روزافزون کاغذ تمام برنامهریزیها را به هم زده است.
مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه بهای هر بند کاغذ به حدود 100 هزار تومان رسیده است، درباره کتابهایی که دانشگاه منتشر کرده توضیح داد: ما حتی اگر این کتابها را به قیمت پشت جلد و بدون تخفیف هم عرضه کنیم قیمت کاغذ مصرف شده به ما برنمیگردد و بخش انتشارات دانشگاه با ضرر مالی شدید مواجه خواهد شد. این در حالی است که بهای هر بند کاغذ در اواسط ماه مرداد سال جاری، حداکثر به 60 هزار تومان رسیده بود و در یک ماه چنین رشدی داشته است.
صفیخانی ادامه داد: اگر قیمت کتاب را بالا ببریم دانشجو توان خرید خود را از دست میدهد و اگر کتابها را با قیمت قبلی منتشر کنیم بخش انتشارات ضرر زیادی خواهد کرد. هم اکنون حدود 30 عنوان کتاب را آماده پخش داریم که نمیتوانیم قیمت آنها را افزایش دهیم و از طرفی درخواستهای کتاب هم بسیار زیاد است و ما فعلا منتظر ارایه راهکاری برای تعیین قیمت مناسب کتابها هستیم.
وی با بیان اینکه اگر کل موجودی کتابهای انبار بخش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف هم به فروش برسد، سودی عاید این بخش نمیشود افزود: بخشهای مسوول هم جوابگوی این مشکل نیستند زیرا کنترل وضعيت از دست آنها هم در رفته است.
به گفته صفیخانی، هشت عنوان کتاب جدید در انتشارات دانشگاه شریف آماده چاپ است و چند اثر هم در چاپخانه مانده اما به دلیل نبود کاغذ این انتشارات قادر به چاپ آنها نیست.
وی که در نشست اخیر انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی شرکت داشت درباره مطالب ارایه شده در این نشست گفت: جلسه ناشران تا ساعت هفت و 30 دقیقه عصر به طول انجامید و اغلب ناشران بر این عقیده بودند که تنها راه موجود، افزایش بهای پشت جلد کتابهاست و فقط عده معدودی بودند که با این روند مخالفت کردند. به همین دلیل است که برخی ناشران برای کتابهای چاپ شده شناسنامه جدیدی نوشتهاند و در صددند کتابها را با بهای بالاتری عرضه کنند زیرا راه دیگری برای بقا ندارند.
صفیخانی درباره علت مخالفتش با بالا بردن بهای کتابها گفت: دانشجویی که وارد دانشگاه شریف شده از نخبگان کشور است و باید مورد توجه و حمایت قرار بگیرد. فشار آوردن به این قشر کار درستی نیست و قیمت بالای کتاب سبب شده تکثیر غیرمجاز کتاب، در دانشگاهها هم زیاد شود.
وی از دانشگاههایی نام برد که تکثیر این آثار در آنها انجام میشود و ادامه داد: در مواردی هم پیش آمده که دانشجویان دانشگاههای دیگر با من تماس گرفتهاند و برای تکثیر غیر مجاز آثار انتشارات دانشگاه شریف از من حلالیت خواستهاند و ما هیچ کاری نمیتوانیم انجام بدهیم.
مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف پیشروی این روند را سبب از بین رفتن فرهنگ و دانش در کشور دانست و گفت: کتاب پیش از گران شدن کاغذ، در سبد خرید خانوار در جایگاه دهم قرار داشت و با قیمت متوسطی که عرضه میشد باز هم مخاطبان زیادی نمیتوانستند آن را تهیه کنند. با وضعیت جدید مشخص نیست به چه سمتی در حرکتیم و احتمالا شاهد تعطیلی موسسات انتشاراتی زیادی خواهیم بود.
وی بخش از این مشکل را متوجه فروشندگان عمده کاغذ دانست و گفت: مافیای کاغذ در کشور حدود پنج نفرند که در این شرایط توانستهاند پولهایی زیادی را به دست بیاورند. از سوی دیگر این ناشران و مخاطبان هستند که ضررهای زیادی را متحمل میشوند و کسی از هم ناشر سوال نمیکند که در این گرانی و همچنین کمبود کاغذ، چگونه به حیات خود ادامه میدهد.
صفیخانی درباره نمایشگاه کتابی که از شنبه در دانشگاه صنعتی شریف برگزار میشود توضیح داد: نخستین نمایشگاه تخصصی كتاب و جزوه از فردا شنبه و همزمان با نخستین روز ماه مهر آغاز میشود و تا روز پنجشنبه همان هفته ادامه خواهد داشت.
تخفیف 30 درصدی و ارایه كتابهای پیشنهادی استادان دانشگاه به دانشجویان در ترم جدید از ویژگیهای این نمایشگاه است.
پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
نظرات