رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی در آيين رونمایی از کتاب عکس «برآستان رضا» با انتقاد از کمتوجهی به خلق آثار هنری به زبان مدرن خواستار توجه بیشتر به این گونه آثار شد و گفت: نسبت به دوره قاجار در حق هنر ظلم کردهایم. طی این سالهایی که مسوولیت کتابخانه مجلس را برعهده داشتم متوجه کمبود آثار هنری به زبان مدرن و روز شدهام._
حسینی در ابتدای این مراسم با ارایه گزارشی از چهارمین جشنواره فرهنگی هنری ماه هشتم که توسط این کتابخانه برگزار شد، گفت: همزمان با برگزاری این جشنواره 4 نمایشگاه بزرگ با عنوان نمایشگاه سکه یادبود میلاد امام رضا(ع)، نمایشگاه زیورآلات سنتی، نمایشگاه با عنوان سیمرغ و نمایشگاه عکسهای بر آستان رضا در این کتابخانه برپا شد.
وی ادامه داد: در این جشنواره مناسبتهای فرهنگی دیگری نیز تدارک دیده شد که یکی از آنها رونمایی از کتاب عکس «برآستان رضا» اثر محمد خوشرو است. کتاب «سیمرغ» نیز با محوریت مطالعه بر نقش پرندگان در هنر ایرانی و اسلامی رونمایی میشود.
حسینی در ادامه از انتشار جلد چهاردهم فهرست نسخههای خطی کتابخانه و موزه ملی ملک خبر داد و افزود: 13 جلد از این اثر منتشر شده و اکنون جلد چهاردهم نیز در دست انتشار است و معرفی حدود 250 نسخه خطی این کتابخانه را در بر میگیرد.
رسول جعفریان نیز در بخش دیگری از این آيين با اشاره به مقام امام رضا(ع) به عنوان سمبل اسلام رحمانی گفت: در ایران عشق به امام رضا(ع) در میان همه افراد از قدیم وجود داشته و حتی در میان سنیان خراسان که بر مذهب حنفی بودهاند و رابطه خوبی با تشیع ندارند ارادت به امام رضا(ع) دیده میشود.
وی ادامه داد: در شهرهایی که امام رضا(ع) مدت کوتاهی در آنجا اقامت داشتهاند کتیبههایی به عنوان یادبود از ایشان وجود دارد که با وجود این که ایرانیان در آن دوره گرایش زیادی به تشیع نداشتند نشاندهنده عشق آنها به امام رضا(ع) است.
وی با اشاره به ویژگیهای منحصر بهفرد امام رضا(ع) به لحاظ دانش و اخلاق اظهار کرد: عشق به این امام در میان ایرانیان و عربهای شیعه مشترک است اگرچه من تشیع را گرایش ایرانی نمیدانم اما به لحاظ تجربه تاریخی و علاقهمندی ایرانیان به عرفان این علقه بیشتر شده است.
وی یادآور شد: باید در نظر داشت که ایرانیان به فلسفه نیز گرایش داشتند و علاقه آنها به فلسفه و عرفان در گرایش آنها به تشیع تاثیرگذار بوده است.
رییس کتابخانه مجلس با بیان اینکه شعر فارسی نیز مدیون فضایل اهل بیت است گفت: تردیدی ندارم که در قرن 8 و 9 هجری تمایلات ادبی ایرانیان آنها را جذب اهل بیت کرد چراکه این افراد الگوی مناسبی برای مفاهیم شعر ایرانی بودند.
وی افزود: در تاریخ سلاطين ایرانی قدرتمندتر از دولت سلجوقی وجود ندارد و محبوبیت افرادی چون خواجه نظامالملک و ملکشاه که به بهترین شکل ایران را اداره میکردند در مقایسه با امام رضا(ع) قابل مقایسه نیست و هر چه زمان میگذرد محبوبیت این امام در میان ایرانیان بیشتر میشود.
وی با اشاره به روایتی اضافه کرد: ابن خزیمه عالم معروف سنی در قرن 4 هجری است که حتي مورد علاقه وهابیها نیز هست. این عالم میگوید ما هر زمان که به مشکلی برخورد میکردیم بر سر قبر امام رضا(ع) ميرفتيم و دو رکعت نماز میخواندیم و مشکلمان برطرف میشد.
جعفریان در بخش دیگری از سخنانش از خرافهگرایی انتقاد کرد و گفت: امام رضا(ع) مظهر خرد و دانش است ولي ما پاسخ خوبی به این موضوع ندادیم و خرافهگرا شدیم. البته خرافهگرایی در همه کشورها وجود دارد اما در ایران بعید است.
وی تاکید کرد: زمانی که مردم از کارهای هنری و ادبی دور شوند به سوی جهل میروند چرا که به همان میزان که دانش وجود دارد جهل نیز وجود دارد، بنابراین این میزان خرافهگرایی در شان ما نیست و با این سطح از علم و دانش که در ایران وجود دارد نباید خرافهگرا باشیم.
وی افزود: ما در تاریخ خود ابوریحان بیرونی را داریم که مظهر عقل ایرانی است و اگر غرب ابن خلدون را دارد ما نیز ابوریحان بیرونی را داریم که ابن خلدون ماست.
رییس کتابخانه مجلس در بخش پایانی سخنان خود نیز امام رضا(ع) را سوژه خوبی برای کارهای هنری دانست و گفت: بنیاد پژوهشهای هنری آستان قدس رضوی روی این موضوع کار کرده است، با این وجود بیشتر کارهای هنری که درباره تشیع انجام شده قدیمی و کهنه است و باید به این هنر توجه شود.
وی ادامه داد: طی این سالهایی که مسوولیت کتابخانه مجلس را برعهده داشتم متوجه کمبود آثار هنری به زبان مدرن و روز شدهام. گاهی عصبانی که میشوم میگویم عقل شاه عباس، فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه از عقل خیلیها بیشتر بود!
وی تاکید کرد: هر روز یک قرآن از دوره صفوی منتشر میشود که چشم فرد را به لحاظ هنری خیره میکند و نشاندهنده زحمات 20 ساله مولفان آن است که بدون حمایت حکومت آن زمان امکانپذیر نبوده است.
این مسوول فرهنگي معتقد است توجه به هنر حتی در دوره قاجار نیز وجود داشته اما در دوره پهلوی به دلیل آشفتگیهای موجود این توجه کمتر میشود.
وی افزود: ما پس از انقلاب اسلامی به خودمان برگشتیم. امروز ما هنرمندان وفادار مذهبی کم نداریم و فکر میکنم نسبت به دوره قاجار به هنر ظلم کردهایم.
این محقق و پژوهشگر تاریخ با اشاره به حمایت از چاپ کتابهایی چون کتاب عکس «بر آستان رضا» گفت: من مجموعه کارهای قبلی خوشرو را که درباره حرم امام حسین(ع) نیز بود مشاهده کردم و باید بگویم دل کندن از برخی تصاویر کتاب جدید ایشان برای من سخت بود.
وی اضافه کرد: ایشان در این مجموعه سراغ کتیبههای قدیمی مرتبط به امام رضا(ع) نیز رفته و این مصداقی از هنر شیعی و مذهبی است.
وی تاکید کرد: امیدوارم دولت توجه بیشتری به هنر نشان دهد و براي آن سرمایهگذاری کند؛ چون نتیجه اين كار در مقایسه با سایر حوزهها بهتر و بیشتر است.
جعفریان با اشاره به فعالیتهای شهرداری تهران در این باره نیز گفت: من برخی از تصاویر این کتاب را در سطح شهر تهران دیدم که نشان از عنایت شهرداری به حوزه هنر دارد.
در پایان این مراسم از کتاب عکس «بر آستان رضا» رونمایی شد و برگزیدگان چهارمین جشنواره ماه هشتم جوایز خود را دریافت کردند.
همچنین در این مراسم علاوه بر سخنرانی و بخشهای ویژه، فتوکلیپ «بر آستان رضا» برای نخستین بار پخش شد که در آن «علیرضا قربانی» خواننده صاحب سبک، شعر معروف «گنج رضا» زنده یاد رهی معیری را به صورت یک قطعه آوازی اجرا کرد. این آواز، همنشین بخشهایی از کتاب عکس محمد خوشروست .
نظر شما