شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۴
كاركرد داستان‌های جنگ و انقلاب كشف وقايع است نه بازتاب تاریخی

شهريار عباسي که بازنویسی نهایی رمان «سايه‌هاي بلند» را در دست دارد، گفت: در نگارش داستان بلند با موضوع انقلاب قرار نيست با بازتابي تاريخی روبه‌رو شويم، زيرا كاركرد داستان كشف وقايع است و بازتاب ماجرا‌هاي جنگ يا انقلاب بر عهده مورخ است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اين نويسنده گفت : در نگارش داستان بلند با موضوع انقلاب قرار نيست با بازتابي تاريخی روبه‌رو شويم، زيرا كاركرد داستان كشف وقايع است و بازتاب ماجرا‌هاي جنگ يا انقلاب بر عهده مورخ است. داستان‌نويس به روايت زندگي مي‌پردازد و در لابه‌لاي حوادث آن مسايل را كشف مي‌كند. ماجراي اين رمان به فضاي انقلابی در بطن زندگي مردم اشاره دارد.

عباسي افزود: رمان يا داستان بلند بايد قوي و فراتر از ايده و توصيف مولف باشد تا مخاطب را به كشف وادار ‌كند. بنده اعتقادي به ادبيات پست مدرن و فرم‌گرایی آن ندارم كه بگويم با بازي‌ها زماني و كلامي اثري نو نوشته‌ام. در نگارش رمان‌ تكنيك كار مهم است.

وي با تاکید بر این که «رمان امروز ما به جاي يافتن تكنيك به دنبال كار‌هاي تقليدي از مولفان غربي پيش مي‌رود» افزود: هر چهار يا پنج سال كار‌هاي يك نويسنده در غرب مطرح و مورد نقد و بررسي ديگر مولفان قرار مي‌گيرد تا مولف، اثر بهتري خلق كند، اما داستان‌نويسان ما مي‌خواهند كتاب‌هاي خود را به روش كتاب‌هاي مولفي كه در اروپا نقد مي‌شود، خلق يا آثار ديگر مولفان ايراني را به واسطه الگو قراردادن آن‌ها نقد كنند.

عباسي ادامه داد: اين نوع نگاه جامعه ادبي باعث مي‌شود تا داستاني جهاني نداشته باشيم. نويسنده ايراني بايد كار خودش را انجام دهد، رما‌ن‌هاي اروپايي بخواند، تكنيك ياد بگيرد و در قالبي جديد كه به زبان و زندگي ما سازگار باشد اثري خلق كند. نويسنده بايد صاحب تكنيك باشد و بر اساس آن كتاب بنويسد تا آثارش وسيع و پر تيراژ شوند. دوستان نويسنده در اين زمينه تلاش مي‌كنند اما نتوانسته‌اند بعد از گذشت 34 سال از پيروزي انقلاب اثري ماندگار خلق كنند.

وي افزود: هشت سال دفاع‌مقدس و انقلاب اسلامي، سوژه‌هاي مهم داستان‌نويسي‌اند. آثار اين بخش بايد در جوايز جهانی هم مورد توجه قرار بگيرند زيرا انقلاب اسلامی ايران با تمامي انقلاب‌های جهان متفاوت بود و دوران هشت سال دفاع‌مقدس طولاني‌ترين جنگ قرن بيستم است.

این داستان‌نویس در ادامه درباره اثر جديد خود توضيح داد: در حال نگارش رماني هستم كه ماجرايش به سال‌هاي قبل از انقلاب باز مي‌گردد و تا زمان جنگ تحميلي عراق عليه ايران ادامه دارد. شخصيت‌هاي اين داستان بلند متنوع‌اند و روايت ماجرا از دهه 1350 و با زمزمه‌‌هاي وقوع انقلاب آغاز مي‌شود. 

وي گفت: تحقیق اين كتاب دو سال و شش ماه طول كشيد. نكته‌اي كه در اين تحقيق برايم بسيار مهم شد، تغيير واژگان در طول زمان بود، چون ما در دهه 1390 هستيم و اين كتاب با گويش‌ سال‌های 1354 به بعد شروع مي‌شود و با سير رويدادها و حوادث تغيير مي‌كند. به اعتقاد من گذر زمان، توجه به نوع پوشش، قيمت اجناس و كالا‌هاي مورد علاقه ‌مردم، از مباحث مهم در كتاب‌هایی هستند كه نگاهي به گذشته دارند، اما اين مساله در نقد آثار كمتر مورد توجه قرار مي‌گيرد.

عباسي درباره انتخاب عنوان «سايه‌هاي بلند» براي رمانش افزود: این عنوان به انديشه و تفكري اشاره دارد كه بر اساس اعتقادت اسلامي شكل گرفته و در آماج حوادث همانند يك سايه بر سر ماست. اين اثر هم اكنون در مرحله بازنويسي نهايي قرار دارد و ممكن است در دو مجلد چاپ شود. 

«سايه‌هاي بلند» رماني 600 صفحه‌ا‌ي است و قرار است توسط نشر روزنه منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط