به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی، نشست «بررسی هنر تعزیه چالشها و راهکارهای آن» شنبه، 25 آذر، با حضور حمید شاهآبادی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا، مدیر کل هنرهای نمایشی و جمعی از پیشکسوتان این عرصه در سالن کنفرانس معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
شاهآبادی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: تردیدی نیست که بالاترین هنر آیینی ما هنر ارزشمند تعزیه است که از یک سو همه شاخصههای ویژگیهای یک اثر هنری را در خود دارد و از سوی دیگر یک منبع غنی و متصل به لایتناهی است.
وی افزود: بنیان فرهنگ شیعی ما از فرهنگ شهادت نشات میگیرد که تعزیه نیز از چنین آبشخوری تغذیه میکند. تعزیه به عنوان بزرگترین میراث معنوی ما است که اگر به آن توجه نشود، قطعا به آن جفا و ظلم میشود، بنابراین ما وظیفه صیانت و پاسداری را از آن داریم.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: به بهانه اینکه تعزیه را دستخوش تغییر نکنیم، نمیتوانیم راه را بر روی آن سد کنیم، چراکه همچون تمام حرکتهای ماندگارمان سیل خروشان مردم را در این موضوع به همراه داریم و باید این خوراک فکری را برای آنها فراهم کنیم. همچنین از سوی دیگر برای نگهداری آن نباید نسبت به تحریف آن نیز بی تفاوت باشیم.
شاه آبادی تشریح کرد: از دو سال گذشته موضوع تعزیه دغدغه مشخص من بود، به همین دلیل جلساتی را با پیشکسوتان این حوزه برگزار کردیم، ولی عدم همراهی و همسانی این جامعه باعث نگرانی و ناراحتی من شد چراکه با جمع واحدی که رویه یکسانی نداشتند، روبهرو شدم.
وی ادامه داد: اینکه تمامی پیشکسوتان تعزیه امروز اینجا جمع شدهاند، سرمایه ارزشمند و نقطه شروع برای جدی شدن این فعالیت به شمار میرود. تاسیس دفتر تعزیه در معاونت هنری نیز اتفاق مبارکی است که امیدوارم این دفتر با پشتوانهای که ریشه در تکتک استانها دارد، از امروز فعالیت جدی خود را آغاز کند.
شاهآبادی افزود: باید فهرست تمام منشورات را یکجا داشته باشیم. همچنین جمعآوری نسخهها، تشکلها و داشتهها و کتابهای مربوط به تعزیه از دیگر کارهای دفتر تعزیه است. جمع حاضر باید در خود احساس تکلیف کند و سطح این تشکیلات را تا سطح یک هیات امنا که سه ماه یک بار دور هم جمع میشوند و شاخصههای دفتر تعزیه را بررسی میکنند، بالا ببرد.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: با هیات علمی و کارشناسی میتوان اسناد شفاهی گروهها را ضبط و نگهداری کرد. همچنین باید نسخههای آموزشی و cd های آموزشی تولید کنیم و از میان آثار تولید شده پس از بررسی دفتر تعزیه در صورت تایید کارشناسان، هولوگرام دفتر تعزیه نیز برای معتبر بودن cd به آن اضافه شوند.
همچنین در این نشست حجتالاسلام رحیم جعفری، مسوول دفتر تعزیه مرکز هنرهای نمایشی گفت: هنر مقدس تعزیه به عنوان یکی از مردمیترین رویدادهای مهم هنری محسوب میشود که به لحاظ ویژگیهای منحصر خود مانند معرفت، احساس و عاطفه، حماسه و رزم و اتصال به چشمه بیکران و بیانتهای اهل بیت(ع) طلایهدار و حافظ بی ادعا و مبلغ بزرگترین رخداد فرهنگی، تاریخی و سیاسی یعنی واقعه کربلاست.
وی افزود: از سوی دیگر تعزیه به شریانهای پاک تاریخی ایران باستان هم متصل است که به تعبیری میشود آن را هنر دینی و ملی نام نهاد. در بررسیهای به عمل آمده این هنر بومی و غیر وارداتی، ارتباط و تاثیرات معجزه آسایی را به مردم منتقل کرده است.
مسوول دفتر تعزیه مرکز هنرهای نمایشی در پایان گفت: حمایت از پژوهشها و تحقیقات و فعالیتهای علمی، برگزاری کارگاهها و همایشهای علمی و پژوهشی و تحقیقاتی مربوط به تعزیه و تشکیل گروه ملی تعزیه نیز از جمله فعالیتهای مهم این دفتر است.
حميد رضا اردلان نیز در این نشست اظهار کرد: تکنولوژی در دنیای امروز باعث کم رنگ شدن آیینها در زندگی شده است، در حالی که تعزیه به خاطر باطن عمیقش، حقیقت و نشانههایی با خود به همراه دارد که توانسته است برخلاف دیگر هنرهای آیینی، مذهبی به حیات خود در این زمانه ادامه دهد.
این پژوهشگر تئاتر در ادامه با اشاره به لزوم تشکیل اساسنامهای برای حفظ این هنر گفت: ماهیت دفتر تعزیه باید پژوهشی باشد و نه عملگرا. این دفتر باید به صورت پژوهشی خوراک افراد را تهیه کند و در صورتی که محتوای پژوهش عمیق و درست بود، درباره اشاعه و نحوه استفاده از آن تصمیمگیری کند. شاید پیشکسوتان این حوزه آخرین نسل تعزیه خوانان باشند، بنابراین باید از هنرمندان این حوزه اسناد شفاهی تهیه کرد؛ چراکه گردآوری اسناد شرح تعزیه است و از سنتهای اجرا محسوب میشود.
همچنین در این برنامه از احمد عزیزی، حسینعلی مومنزاده، حسن عنایتپور، بهمن نامداری، مهدی دریایی، علاءالدین قاسمی، حسین زمانی، مرتضی صفاریان، رضا حیدری و محمد رضایی به عنوان پیشکسوتان حوزه تعزیه قدرداني شد.
یکشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۹
نظر شما