سه‌شنبه ۶ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
کادر حرفه‌ای در کنار برنامه‌های فرهنگی گوناگون

کتابخانه شماره 2 شهرستان شاهرود به علت داشتن کتابداران متخصص و نیز اجرای برنامه‌های فرهنگی متفاوت مانند رونمایی از آثار نویسندگان بومی استان، توانسته است رتبه برتر کتابخانه عمومی را در استان سمنان به خود اختصاص دهد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتابخانه شماره 2 شهرستان شاهرود در فصل زمستان سال 91 به عنوان کتابخانه برتر استان سمنان انتخاب شد. ساختمان قدیمی این کتابخانه در سال 1355 در خیابان مزار شهدای شهرستان واقع شده بود اما بعدها این ساختمان در سال 1374 بازسازی شد و اکنون در داخل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی  شهرستان قرار دارد. کتابخانه 840 مترمریع زیربنا دارد و دارای بخش‌های نمازخانه، سالن مطالعه خانم‌ها و آقایان و... است. 

ساعت خدمات‌دهی این کتابخانه از ساعت 7 و 30 دقیقه  تا 19 پذیرای علاقه‌مندان به مطالعه است و چهار کتابدار در آن مشغول به کارند. مخزن اصلی کتابخانه 82 مترمربع فضا دارد و 18 هزار و 500 نسخه کتاب در آن موجود است.

مریم السادات اقوامی، مسوول کتابخانه شماره 2 شاهرود با بیان این‌که بخش‌های مختلف کتابخانه طبق دستور‌العمل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تجهیز شده‌اند، می‌‌گوید: «این کتابخانه دارای بخش‌های مختلفی از جمله بخش کودک است. در این بخش که 30 مترمربع فضا به آن اختصاص داده شده، تجهیزات متناسب با کودکان فراهم شده و رنگ آمیزی کتابخانه نیز جذاب و با رنگ‌های کودکانه است. در این بخش جلسات کتابخوانی، قصه‌گویی، نقاشی، شعرخوانی و .. برگزار می‌شوند.»

در این بخش از کودکان مقطع پیش دبستانی به صورت رایگان ثبت‌نام به عمل می‌آید و از کودکان زیر 14 سال نیز به صورت نیم‌بها ثبت‌نام می‌شود. کتاب‌ها نیز در این بخش بر اساس رده‌بندی دیویی طبقه‌بندی شده‌اند.

به گفته اقوامی، تعداد کتاب‌های این بخش زیاد نیست و مدتی است که کتاب جدیدی وارد این بخش نشده است. اکنون بیش از دو هزار و 500 جلد در این بخش کتاب فراهم شده و با کمک خیران نیز کتاب‌های کمک آموزشی، تفریحی، پازل و ... برای کودکان خریداری شده‌اند.

ارایه بیش از 4 هزار کتاب در بخش مرجع
اقوامی وجود بخش کودک را نقطه قوتی برای کتابخانه شماره 2 عنوان می‌کند و درباره بخش مرجع نیز توضیح می‌دهد: «کتابخانه تخصصی هنر که تا پیش از این در فرهنگسرای مهر واقع بود، به این بخش منتقل شد و با ادغام کتاب‌های موجود در بخش مرجع و کتابخانه تخصصی هنر، بخش ویژه مرجع محققان شکل گرفت.» 

در این بخش بیش از چهار هزار عنوان کتاب وجود دارند و 25 مترمربع به این فضا اختصاص داده شده است. در بخش مرجع در تمامی ساعات کاری اداری خدمات ارایه می‌شود و دو کتابدار متخصص در این بخش پاسخگوی محققانند. 

درباره بخش «تازه‌های نشر کتاب» کتابخانه شماره 2 شاهرود نیز باید گفت که در این بخش آخرین کتاب‌های تازه کتابخانه به نمایش گذاشته می‌شوند و در یک حرکت ابتکاری از سوی کتابداران، خلاصه کتاب‌ها نیز ارایه شده، اطلاع‌رسانی درباره این کتاب‌ها در سطح وسیعی صورت می‌گیرد.

در بخش نشریات نیز نشریات بر اساس الفبا چیدمان می‌شوند و در معرض دید علاقه‌مندان قرار می‌گیرند.

اقوامی با اشاره به بخش مسابقات فرهنگی ادامه می‌دهد: «در این بخش نیز سعی شده است به طور جدی اعضای کتابخانه به شبکه کتابخوانان حرفه‌ای جذب ‌شوند و سعی داریم از طریق اعضای کتابخانه، افراد دیگری را جذب کنیم. خلاصه‌نویسی کتاب هم یکی دیگر از کارهایی است که در این بخش برگزار می‌شود.»

این مقام مسوول همچنین به اجرای طرح «کتاب من» در کتابخانه اشاره می‌کند و می‌گوید: «با اجرای این طرح اعضا می‌توانند پنج کتاب مورد علاقه خودشان را سفارش دهند. ما نیز برای اجرای بهتر این طرح تبلیغ و اطلاع‌ر‌سانی زیادی کرده‌ایم و بیشترین درخواست متقاضیان در حوزه کتاب‌های علوم عملی، علوم نظری و روانشناسی بوده است.»  

استقبال زیاد و کمبود کتاب!
مسوول کتابخانه شماره 2 شاهرود در بخش دیگری از سخنانش نبود پایگاه فرهنگی دیگر در نزدیکی این کتابخانه را یک نقطه قوت برای این مرکز فرهنگی می‌داند و یادآور می‌شود: «تا شعاع چندکیلومتری کتابخانه، پایگاه فرهنگی دیگری وجود ندارد و به همین دلیل، مراجعه‌کننده زیادی داریم.»

وی نقطه ضعف کتابخانه را نبود کتاب‌های مورد نیاز مراجعه‌کنندگان عنوان می‌کند و می‌گوید: «چون ما امکان خرید کتاب نداریم و بسیاری از کتاب‌هایی که نهاد برای ما می‌فرستد، قابل استفاده نیستند، با مشکلاتی برای تامین نیاز کتابی مخاطبان روبه‌رو می‌شویم. اگر کتاب‌ها بر اساس نیازسنجی از مخاطبان خریداری شوند، بسیار بهتر است.»



وی معتقد است که باید امکاناتی مانند دستگاه فتوکپی برای کتابخانه خریداری شود تا از این طریق هم به نیازهای مراجعه‌کنندگان پاسخ داده شود و هم کتابخانه منبع درآمدی پیدا کند.

از اقوامی درباره میزان تخصص کتابداران کتابخانه می‌پرسیم و وی نیز در پاسخ می‌گوید: «چهار کتابدار متخصص در این کتابخانه فعالیت می‌کنند و من نیز به همراه یک کتابدار دیگر با توجه به تحصیلاتمان که در رشته کتابداری بوده است، در نشریات محلی مقالات تخصصی درباره کتابخانه و کتاب می‌نویسیم و از این طریق به معرفی کتابخانه به افراد کمک می‌کنیم.» 

رونمایی از آثار نویسندگان بومی 
کتابخانه شماره 2 از جمله کتابخانه‌هایی است که در نوروز خدمات ویژه‌ای را به کاربران ارایه می‌دهد. به گفته اقوامی، هر سال در عید نوروز به گردشگران فرهنگی خدمات متنوعی داده می‌شود و با همکاری میراث فرهنگی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان، کتاب‌های مربوط به استان و شهرستان، کاتالوگ، نقشه گردشگری و... به مخاطبان ارایه می‌شود. 

آثار نویسندگان بومی استان نیز در قفسه خاصی مربوط به بخش استان سمنان نگهداری می‌شوند.

وی با اشاره به رونمایی از آثار نویسندگان بومی در کتابخانه می‌افزاید: «این یکی از اقداماتی است که کتابخانه ما را شاخص کرده است. هفته‌ای یک بار هم آثار نوینسدگان بومی در کتابخانه رونمایی و اعضا معرفی می‌شوند. در سال 91 بیش از 12 کتاب در این کتابخانه رونمایی شدند.

در واقع، کتابخانه شماره 2 سهم بزرگی در ارتقای تحصیلی اعضای خود داشته است و به طور مثال، در سال گذشته 30 عضو این کتابخانه در آزمون کارشناسی ارشد قبول شدند.

سید ابراهیم موسوی، رییس اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان شاهرود نیز درباره نقاط قوت این کتابخانه اظهار می‌کند: «کتابخانه شماره 2 از کتابخانه‌‌های خوب استان محسوب می‌شود و دارای مکان مناسبی است. علاوه بر آن، کتابداران متخصص و حرفه‌ای در آن فعالیت می‌کنند.»

وی معقد است که بخش کودکان این کتابخانه نقطه قوت آن است که می‌تواند بیش از این نیز تقویت شود تا خدمات بهتری را به مخاطبانش ارایه دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط