رنجبر در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس محل ارجاع بسیار مناسبی برای پژوهشگران حوزه سند، فارسشناسی، ایرانشناسی و تاریخ معاصر ایران است و به دلیل امتیاز اتصال به تالار رقومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دارای ویژگی منحصر به فردی در کشور است.
این دکترای تاریخ دانشگاه شیراز درباره مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس اظهار کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس از سال 1388 در شهرستان شیراز افتتاح شد و بعد از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، دومین مرکز مجهز سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سطح استانی است.
وی افزود: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس یکی از مجهزترین و کاملترین مراکز اسناد و کتابخانههای ملی استانی است که فضایی افزون بر 40 هزار متر مربع دارد. این مرکز دارای بیش از 140 هزار منبع چاپی، 800 نسخه خطی و بیش از هفت میلیون برگ سند است.
رنجبر با اشاره به عضویت 13 هزار نفر در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس بعد از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رتبه دوم کشوری را دارد و 90 درصد وظایف و خدمات این سازمان در مرکز فارس نیز انجام می شود.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانههای ملی فارس افزود: این مرکز دارای تالار فارسشناسی، تالار رقومی، اتاق مستقل برای پژوهشگران، بخش تاریخ شفاهی و مرکز دادههای دیجیتالی است و نکته قابل توجه برای این مرکز، اتصال تالار رقومی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس به تالار رقومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است.
وی با بیان این که مرکز دادههای دیجیتالی به نام دادههای فرهنگی استان فارس در سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس فعالیت میکند، عنوان کرد: تالار رقومی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با داشتن امکان اتصال به تالار رقومی مرکزی، 13 هزار پایاننامه تمام متن و 35 تا 40 هزار جلد نسخه خطی دیجیتالی را در اختیار پژوهشگران و محققان قرار میدهد.
رنجبر درباره ویژگیهای دیگر مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس اظهار کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در واحد کتابخانهای دارای تالار فارسشناسی است که منابع را به صورت تمام متن در اختیار محققان قرار میدهد و این تالار ظرفیت 80 نفر مخاطب را دارد.
وی همچنین به ظرفیت مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برای برپایی همایشهای بزرگ و ملی اشاره کرد و عنوان کرد: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در طول یکسال گذشته بیش از پنج همایش بزرگ و ملی را برگزار کرده و برگزاری نشستهای تخصصی در زمینه شعر، تاریخ، ادبیات و هنر فارس از دیگر برنامههای این مرکز است.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس درباره تعداد نسخههای خطی استان فارس و تعداد منابع دیجیتال موجود در این مرکز گفت: بیش از 700 نسخه خطی در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس وجود دارد و از این تعداد، 400 نسخه به صورت دیجیتالی قابل دسترس هستند.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با توجه به حضور چهرههای گوناگون فرهنگی، هنری، ادبی در این شهرستان، تا کنون در زمینههایی مانند سند و کتاب با میزان اهدای قابل توجهی روبهرو بوده است.
رنجبر درباره مجموعههای شاخص مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفـت: یکی از نفیسترین مجموعههای این مرکز، نسخههای خطی و تابلوهای ارزشمند و مرقعهایی است که از خانواده وصال شیرازی که پنج نسل آنها اهل خوشنویسی بودند، خریداری شد.
وی افزود: 800 برگ سند اهدایی از سوی مهندس خسروی که شامل اسناد خانوادگی و شخصی است از مجموعههای اهدا شده به این مرکز هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز درباره نمونههای اهدایی جدید به این مرکز گفت: مرحوم ابوالقاسم برهان از مدیران دبیرستان صد ساله نمازی شهرستان شیراز بودند که مجموعهای شامل 13 جلد نسخه خطي، 10 جلد چاپ سربي، 109 جلد چاپ سنگي، 356 جلد كتاب چاپي، 31 جلد نشريه، 300 قطعه عكس قديمي و 800 برگ سند از سوی خانواده وی به مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس اهدا شد.
رنجبر درباره استفاده محققان و پژوهشگران از مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس گفت: مرکز اسناد و کتابخانههای ملی قرار است در بخش استانی به صورت منطقهای عمل کنند و دایر کردن آرشیو پژوهشی کامل در زمینههای تاریخ، جغرافیا،هنر و ادبیات هر استان از چشماندازهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش استانی است.
شنبه ۱ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۴
نظر شما