چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۰
کتاب‌های سعدی و مولانا ثبت جهانی شوند

فرهاد اعتمادی، رییس اداره ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو در تهران گفت: کتاب‌های سعدی و مولانا پیشنهاد‌های کمیته ملی یونسکو برای ثبت جهانی در سال 2015 هستند._

 اعتمادی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: برنامه حافظه جهانی در یونسکو در سال 1992 تاسیس شده و یکی از اهداف مهم آن آشنایی مردم دنیا با میراث مستند و مکتوب کشور‌ها بود که این میراث مستند، شامل نسخه های خطی، آرشیو‌های دیداری و شنیداری و همچنین اسناد دیجیتال می‌شوند.

وی افزود:  در ایران کمیته‌ای به نام «کمیته ملی حافظه جهانی» تاسیس کردیم که دبیرخانه آن در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است و نهاد‌های ذیربط داخل کشور، در این کمیته فعال هستند و برنامه‌هایی که در چارچوب حافظه جهانی یونسکو صورت می گیرد در این کمیته تدوین و پیگیری می‌شود.

اعتمادی با بیان این که هفت اثر از سوی ایران در یونسکو ثبت جهانی شدند، اظهار کرد:تاکنون 29 اثر از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ثبت ملی شدند.  همچنین ثبت منطقه‌ای در بخش آسیا و اقیانوسیه در دستور کار قرار گرفته شده و برای نخستین بار در سال جاری اقدام به ثبت منطقه‌ای خواهیم کرد.

رییس اداره ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو  با اشاره به برگزاری نمایشگاه های متعدد از سوی این کمیته گفت: نمایشگاه های متعددی برگزار کردیم تا در داخل کشور مردم  نسبت به میراث مستند ایران، شناخت بیشتری پیدا کنند.

وی افزود: از سه کشور افغانستان، ترکمنستان و پاکستان دعوت کردیم تا با حضور در ایران، به عنوان محور اصلی پیشبرد برنامه حافظه جهانی، یک مرکز زیرمنطقه‌ای تاسیس کنیم تا برنامه حافظه جهانی در این کشور با همکاری منطقه‌ای، دنبال شود.

اعتمادی درباره کمبود ثبت آثار ملی در کشور گفت: هر دو سال یک بار می‌توان دو اثر را از سوی ایران برای ثبت جهانی پیشنهاد کرد و این محدودیت باعث می‌شود تعداد کمی از آثار ثبت شوند مگر این که با کشور‌های دیگر برای ثبت آثار اقدام کنیم و از آن جا که کشور‌ها مایل به ثبت جداگانه آثار هستند، این ثبت‌ها محدود می‌شود. 

وی با بیان این که ثبت یک اثر از سوی دو کشور به صورت جهانی به معنای تعلق آن اثر به آن کشور‌ها نیست، عنوان کرد: دو کشور می‌توانند با درخواست ثبت یک اثر به صورت جهانی، تقاضای ثبت آن اثر ارزشمند را داشته باشند اما ثبت اشتراکی آثار به مصلحت کشور‌ها نیست. 

اعتمادی با بیان این که کمیته ملی حافظه جهانی در ایران برای ثبت آثار زیادی آمادگی دارد و به همین دلیل آثار بیشتری را در این بخش ثبت کرده است، گفت: ثبت جهانی آثار، زیر نظر کمیته مشورتی بین‌المللی است که تحت نظارت کمیته جهانی فعالیت می‌کند و به همین دلیل آثار کشور‌‌ها برای ثبت جهانی، با محدودیت روبه‌رو می شود.

رییس اداره ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو درباره اولویت کمیته ملی یونسکو برای ثبت آثار ایرانی به صورت جهانی گفت: بحث‌های مقدماتی انجام شده و ممکن است در این دوره کتاب های سعدی و مولانا  برای ثبت جهانی، پیشنهاد شوند.
 
وی درباره اولویت ثبت آثار در سطح جهانی اظهار کرد: آثار ایرانی در سطح جهانی باید نشان‌دهنده میراث فرهنگی ایران و همچنین میراث اسلامی باشند تا شایستگی ثبت در حافظه جهانی از سوی کمیته ملی یونسکو را پیدا کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط