به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این شماره از ویژهنامه با سخن زینب فیروزی، مدیر کاخ گلستان درباره ظرفیتهای بالای این کاخ موزه آغاز میشود. وی مینویسد: نگاه ما به این مجموعه فرهنگی و هنری، مبتنی بر نگرهای جامعبینانه، معطوف به تمامی وجوه آموزشی، فرهنگی، ترویجی، هنری و تبلیغی آن است. بدین مفهوم که به جز دریغ نکردن هر آنچه در توان داریم برای نگهداری این دردانه تاریخ معاصر، ضروری است تمامی تلاش خود را برای بهرهبرداری از این گنجینه زیبا فراهم کنیم.»
«کاغذ اخبار» سپس به بررسی مقالات ارسالی به همایش ملی پژوهشی کاخ گلستان میپردازد. از این مقالات میتوان به «بررسی تصویری از کتاب هزار و یک شب (تصویر گفت و گوهای هارون الرشید و جعفر برمکی اثر صنیع الملک)» به قلم فاطمه نظری، «پژوهشی پیرامون انتساب شاهنامه رشیدا به عبدالرشید دیلمی» نوشته زهرا پاکزاد، «بررسی و معرفی نسخه خطی مصور شاهنامه عمادالکتاب» تالیف مشترک مهناز شایست فر و معینهسادات حجازی، «پژوهشی پیرامون تاریخ کتابخانه سلطنتی در کاخ گلستان تهران» به قلم نسرین مرجانی و «تاثیر تصاویر چاپ سنگی کتاب نامه خسروان بر نقوش کاشیهای نقش برجسته کاخ گلستان» تالیف مشترک سید محمود میرعزیزی و ابوالفضل صادقپور اشاره کرد.
گفتوگو با دکتر محمدحسن طالبیان از بخشهای دیگر این ویژهنامه است. این گفتوگو به بهانه تشکیل پرونده ثبت جهانی کاخ گلستان با طالبیان، عضو هیات علمی، مشاور و مسوول دفتر تدوین پروندههای ثبت جهانی انجام گرفته است.
«بررسی و تبیین جایگاه موزهها در هویت بخشی مواریث فرهنگی» عنوان مقالهای است که در پرونده علمی کاغذ اخبار مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش سعی دارد با معرفی موزه به عنوان مهدی فرهنگساز در هویتبخشی فرهنگی به جامعه و سندی گویا از هویت فرهنگی گذشته این رسالت بزرگ را در قبال انتقال و تبیین هویت فرهنگی جامعه به منصه ظهور برساند.
در چکیده این مقاله آمده است: «وجود هر موزه مدیون مجموعهای است که در آن نگهداری میشود و نحوه نگهداری و ارایه اشیا تشکیلدهنده این مجموعه است که پایگاه آن را در بین سایر موزهها و ماهیت آن را در جامعهای است که بناست خدماتش در اختیار قرار گیرد، تعیین میکند. امروزه نقش و اهمیت موزه به عنوان مکانی که میتواند در انعکاس بخشی آثار مادی و معنوی بر جای مانده از هنر و فرهنگ گذشته به شمار آید قابل ارزیابی و اهمیت وافری است، لذا درک جایگاه این موضوع میتواند ما را در شناسایی هرچه بیشتر موزهها و وظیفه آنها در هویتبخشی مواریث فرهنگی یاری نماید.»
نشریه «کاغذ اخبار» در هر شماره کتابی معرفی میکند. کتابی که در این شماره به خوانندگان معرفی شده، «از طهران تا تهران» نام دارد. این کتاب پژوهش 10 ساله حمیدرضا نوروزیطلب است که به صورت مصور و رنگی با جلد گالینگور و به شکلی نفیس و به صورت دو زبانه (انگلیسی و فارسی) در 203 صفحه از سوی انتشارات یساولی روانه بازار شده است. «این کتاب به جنبههای متفاوت زندگی، هنر و معماری پایتخت ایران شامل آداب و رسوم، مراسم مذهبی، بازارها، خانهها، معابد و کاخهای این شهر پرداخته است. این مجموعه دایرهالمعارفی فرهنگی و تاریخی درباره شهر تهران به شمار میرود که میتواند این شهر را به عنوان شهری با مجموعه وسیعی از آثار مهم تاریخی و فرهنگی پدیدار کند.»
بخش «مستند نگاری» شماره دوم کاغذ اخبار، به معرفی «قلمدان تابویی موزه مخصوص کاخ گلستان» پرداخته است. «این قلمدان در سال 1252 ه.ق ساخته شده و بر رویه آن تصویر محمدشاه غاضی نقاشی شده که بر روی یک صندلی مرصعکاری و جواهرنشان نشسته است که احتمالا همان تخت نادری است. اندازه تصویر شاه در حدود هفت سانتیمتر است. منظره پشت شاه یک رودخانه و نهر جاری است و یک ارگ سلطنتی یا قلعه هم ترسیم شده است.» این بریدهای از این بخش است که به شرح نقاشی رویه قلمدان تابوتی میپردازد.
شماره دوم نشریه «کاغذ اخبار» به کوشش معاونت پژوهشی کاخ موزه گلستان منتشر شد.
سهشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۸
نظر شما