غلامرضا حقبین از پیشکسوتان کوهنوردی و نویسنده کتاب «راههای صعود به قلل دنا» توجه نکردن به کتابهایی مانند کتاب برودپیک را که در زمینه آموزش کوهنوردان برای صعود به قلل بالای هشت هزار متر منتشر شدهاند، مهمترین دلیل پیش آمدن اتفاقاتی مانند حادثه برودپیک دانست. سه کوهنورد ایرانی به تازگی در راه بازگشت از قله برودپیک پاکستان مفقود شدند.-
وی در پاسخ به این پرسش که «چرا دلیل اصلی این حادثه را توجه نکردن به کتابهای آموزشی در حوزه کوهنوردی میدانید؟» توضیح داد: بروز حادثه برای کوهنوردان دو علت اصلی دارد که یکی شرایط جوی و محیطی مناطق کوهستانی است و دیگری، آشنا نبودن با مختصات جغرافیایی چنین مناطقی. وقتی آیدین بزرگی (یکی از سه کوهنورد گمشده تیم آرش) شامگاه شنبه (29 تیر) تماس میگیرد و از سلامت خود و دو کوهنورد دیگر خبر میدهد، بر اساس اطلاعات «جی پی اس» و تلفن ماهوارهای مشخص میشود که تیم آرش گردنه بين قله اصلي و فرعي را با گردنه كمپ سوم و قله فرعي اشتباه گرفتهاند. در صورتی که این کوهنوردان روی مختصات جغرافیایی قله برودپیک مطالعه میکردند، بدون شک این حادثه به وجود نمیآمد.
نویسنده کتابهای آموزش کوهنوردی درباره نقش فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی در پیشگیری از چنین حوادثی، گفت: بعد از اینکه کتاب «راههای صعود به قلل دنا» را با هزینه شخصی منتشر کردم، مطابق گزارش امداد کوهستان استان فارس، آمار حوادثی که برای کوهنوردان رخ میداد، با کاهش چشمگیری روبهرو شد. در صورتی که فدراسیون از نویسندگان چنین کتابهایی حمایت کند، به یقین احتمال روبهرو شدن کوهنوردان با حوادثی مانند واقعه برودپیک بسیار اندک میشود.
آيدين بزرگي، مجتبي جراحي و پويا كيوان، اعضای تيم کوهنوردی آرش تهران، ۲۵ تيرماه پس از صعود به قله هشت هزار و ۴۸ متري برودپيك پاكستان، راه بازگشت را گم کردند و دچار حادثه شدند. پس از این واقعه بزرگی در تماسی که شنبه شب با سایر اعضای تیم برقرار کرد، از سلامت خود و دو کوهنورد دیگر خبر داد اما این آخرین تماس کوهنوردان گمشده در برودپیک بود. گروههايي از ايران، آلمان و سوييس همراه ارتش پاكستان عملیات نجات اعضای تیم آرش را پس از این تماس آغاز کردند اما متاسفانه دیروز «منظور حسین» رییس فدراسیون کوهنوردی پاکستان با ارسال ایمیلی به فدراسیون کشورمان، از توقف جستوجو برای یافتن کوهنوردان ایرانی خبر داد!
نظر شما