سه‌شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۹
بررسی شاخص‌های یک نمایشگاه کتاب مطلوب و شایسته نظام

احمد عطایی، مدیر موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت گفت:نمایشگاه بین المللی کتاب تهران محل بروز توانمندی‌های نظام در اداره بزرگترین رویداد فرهنگی با کارکردهای علمی، اجتماعی، سیاسی و بین‌المللی و پشتیبان فرهنگی اهداف انقلاب و ارزش‌های اسلامی است، لذا باید به مطلوب‌ترین شکل ممکن اداره شود تا ایران به عنوان جریان سازی فرهنگی چه در منطقه و چه در سطح جهانی مطرح شود.-

احمد عطایی، مدیر موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: فعالان حوزه چاپ و نشر کشور،  26 دوره حضور را در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در کارنامه دارند. با توجه به سخنان مقام معظم رهبری در دوره قبل، مبنی بر این‌که هر نمایشگاه باید یک گام نسبت به دوره قبل خود جلوتر باشد و با در نظر گرفتن کاستی‌های نمایشگاه کتاب چه در حوزه سیاستگذاری و چه در حوزه اقدامات اجرایی، تعدادی از ناشران معتبر تصمیم به پی ریزی جلساتی گرفتند که حول این محور به بحث و تبادل نظر بپردازند. 

وی درباره این جلسات اظهار کرد: در مدت 65 روز، 10 جلسه با حضور نمایندگان ناشرانی مانند پیام آزادی، خرسندی، فصل پنجم، فیض کاشانی، اسلام، سنا، روایت فتح و قدر ولایت و همچنین کارشناسانی چون حمید قبادی، میثم نیلی (از مجمع ناشران انقلاب اسلامی) و مهدی اسماعیلی (از اتحادیه شرکت تعاونی ناشران ایران) برگزار شد و ثمره این جلسات، خواست‌ها و مطالباتی است که قرار است در قالب گفتمان،  در میان اصحاب فرهنگ و مسوولان کشور عرضه شود. 

عطایی درباره اسناد بالادستی ای که مبنای این جلسات قرار گرفته بود، گفت: چشم انداز بیست ساله نظام جمهوری اسلامی، رهنمودهای مقام معظم رهبری در باب کتاب و کتابخوانی، اقتضائات یک نمایشگاه کتاب مطلوب و شایسته نظام و تجربیات خود ناشران از چندین حضور در نمایشگاه کتاب و کوله بار تجربه در حوزه چاپ و نشر اسنادی بودند که مبنای بحث و تبادل نظر در این جلسات قرار گرفتند. 

وی در بیان علل تشکیل این جلسات با حضور 12 ناشر گفت: نمایشگاه کتاب تهران بزرگترین رخداد فرهنگی ایران و بعضا منطقه شناخته می‌شود و از منظر استقبال مخاطب در دنیا کم نظیر است، بنابراین باید نگاهی هدفمند و اصولی نسبت به کارکردهای آن داشت. نارسایی‌هایی که در ابعاد مختلف برگزاری نمایشگاه کتاب مشاهده می‌شد، تغییرات مکرر مدیریتی، عدم انسجام نهادهای مرتبط با امر ترویج کتاب و کتاب‌خوانی مانند نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون مجلس و عدم مشارکت اصولی ناشران در سیاستگذاری‌ها و اجرای نمایشگاه کتاب را می‌توان علل اصلی تشکیل این سلسله جلسات دانست و ترسیم نگاهی هدفمند و اصولی، ساختارمند کردن سیاست‌گذاری‌ها و اجراییات نمایشگاه و مشارکت دادن ناشران و دستگاه‌های مربوط در برگزاری نمایشگاه اهدافی بود که از ابتدا مد نظر قرار گرفت. 

مدیر موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت حاصل این جلسات را در هشت شاخص این‌گونه بیان کرد: ریل‌گذاری نمایشگاه باید با هویت دراز مدت انجام شود و از تصمیمات مقطعی، متفرقه و خارج از سیاست‌های مصوب دراز مدت پرهیز شود. اولویت اول در نگاه به نمایشگاه، ترویج کتابخوانی است و اقتصاد نشر در اولویت بعدی قرار می‌گیرید چراکه ترویج فرهنگ کتابخوانی بطور اساسی، اقتصاد نشر را حل و آن را تثبیت می‌کند. نمایشگاه کتاب، محلی برای تعامل مستقیم و رو در روی ناشران با یکدیگر و ناشران و مولفان با مخاطبان جهت معرفی کتاب، ایجاد انگیزه به مطالعه و نیاز سنجی مردم است پس لازم است از این ظرفیت عظیم با مشارکت دادن تشکل‌های نشر، چه در سیاستگذاری و چه در اجرا بهره برده شود.

وی ادامه داد: از دیگر اصولی که باید مد نظر قرار گیرد، الحاق یا تفکیک بخش‌های دانشگاهی و آموزشی در نمایشگاه کتاب است که باید تابع ارتقا فرهنگ کتابخوانی قرار گیرد. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران محل بروز توانمندی‌های نظام در اداره بزرگترین رویداد فرهنگی با کارکردهای علمی، اجتماعی، سیاسی و بین‌المللی و پشتیبان فرهنگی اهداف انقلاب و ارزش‌های اسلامی است، لذا باید به مطلوب‌ترین شکل ممکن اداره شود تا ایران به عنوان جریان سازی فرهنگی چه در منطقه وچه در سطح جهانی مطرح شود. علاوه بر این هر ساله بخشی از منابع مالی ناشران ازطریق نمایشگاه تامین می‌شود، و بر همین اساس باید اقتصاد نشر در سیاست گذاری‌ها مد نظر قرار گیرد. 

عطایی در پایان با دعوت همه ناشران به هر چه بهتر ساختن نمایشگاه کتاب اظهار کرد: از همه ناشرانی که دغدغه فرهنگ این مرز و بوم را دارند، می‌خواهیم که پشتیبان بهبود این رویداد که در واقع پیشانی انقلاب اسلامی در جهان است، باشند و با مشارکت خود در تصویب این مصوبات کوشا بوده و پیشانی انقلابمان را نورانی‌تر سازنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها