سه‌شنبه ۵ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۲
انتشار «مطلوبیت‌سنجی محیط‌های شهری» با نگاهی به ضرورت‌ها و شاخص‌ها

«مطلوبیت‌سنجی محیط‌های شهری» اثری از مجتبی رفیعیان با همکاری دو محقق دیگر است که با بررسی بحث کیفیت در فضای شهری، شاخص‌هایی ارایه می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، امروزه سکونت‌گاه‌های شهری اصلی‌ترین زیست‌گاه بشر تلقی می‌شوند که به تدریج جایگاه برجسته‌ای در نظام فعالیت و سکونت یافته‌اند. در این میان محیط‌های شهری عرصه‌ای عینی و ملموس محسوب می‌شوند که تجلی‌دهنده کنش‌ها و باورهای نسل ساکن در شهرها هستند؛ ارزش‌هایی که به مرور هویت می‌یابد، دگرگون می‌شود و در تغییرات خود ساکنان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.

با آگاهی از گستردگی دامنه تاثیرگذاری کیفیت محیط‌های شهری بر تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و به‌ویژه تاثیر آن بر سلامت انسان، بحث کیفیت در فضاهای شهری از اهمیت به‌سزایی برخوردار می‌شود؛ به‌طوری ‌که این دغدغه در سه حوزه «نظریه‌پردازی» در میان استادان و دانشجویان، حوزه «برنامه‌ریزی و طراحی» و «سیاستگذاران و مدیریت شهری» به عنوان یک الزام بیش از پیش احساس می‌شود.

کتاب حاضر با درک این کمبود در حیطه تخصص دانش شهری در کشور، ضمن بررسی الزامات و زمینه‌های عمومی بحث کیفیت در محیط‌های شهری به رویکردهای مختلف این موضوع می‌پردازد و شاخص‌های سنجش کیفیت محیط شهری را بررسی می‌کند.

دکتر مجتبی رفیعیان، دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس، زهرا عسگری‌زاده و مهناز فرزاد که تالیف این اثر را برعهده داشتند، ضمن ارزیابی‌ ضرورت‌های کیفی‌سازی محیط‌های شهری، برخی از روش‌ها و تکنیک‌های سنجش کیفیت در این محیط‌ها را به شکل کاربردی معرفی کرده‌اند.

ساختار کتاب «مطلوبیت‌سنجی محیط‌های شهری» بر مبنای پنج فصل به همراه مقدمه و موخره تنظیم شده است. نخستین فصل به معرفی الزامات و ضرورت بحث کیفیت محیط و جایگاه آن در جوامع معاصر می‌پردازد. فصل بعد به رویکردهای سنجش کیفیت محیط اختصاص دارد.

سومین فصل کتاب به شناسایی شاخص‌های سنجش می‌پردازد. فصل‌های چهارم و پنجم روش‌های سنجش کیفیت محیط را به همراه مثال‌های تجربی عنوان می‌کنند.

از جمله مباحث این نوشتار می‌توان به این‌که چرا باید کیفیت محیط را بررسی کنیم؟و بررسي کیفیت محیط شهری و رقابت‌پذیری، رویکرد تحقیق تجربی ساکنان، شاخص‌های برنامه‌ریزی محور، روش تحلیل هم‌پیوند، روش‌های ابزار محور، مطالعه اسنادی، ارزیابی هویت، بررسی ایمنی پیش‌گیری از جرم از طریق طراحی محیطی، تحلیل ریخت‌شناسی شهری، دستیابی به مناسبت بصری و تحلیل پیاده‌مداری اشاره کرد.

نخستین چاپ کتاب «مطلوبیت‌سنجی محیط‌های شهری» با زیر عنوان «نگرش تحلیلی در سنجش کیفیت محیط شهری؛ رویکردها، شاخص‌ها و روش‌ها» را موسسه نشر شهر با شمارگان هزار نسخه در 326 صفحه به بهای 15 هزار تومان منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها