یکشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۲
کتاب‌های اسنادی و مصوری که هیچگاه فرصت انتشار  نیافتند

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با توجه به رسالت مدیریتی خود در عرصه جمع آوری آثار مکتوب ایرانیان می‌تواند مرکز مناسبی باشد تا با فهرست‌نگاری از موزه هدایا و یادمان‌های روسای جمهوری ایران بعد از انقلاب اسلامی و انتشار این یادمان‌ها در قالب کتاب‌های اسنادی و مصور، گنجینه‌ای مکتوب را برای محققان فراهم کند.-

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، طبق مصوبه آبان ماه سال 1384  هیات دولت، فقط حق بهره برداری از ساختمان یادمان ریاست جمهوری در مجموعه سعد‌آباد را به سازمان میراث فرهنگی واگذار کرد و نحوه مدیریت این یادمان و نظارت بر محتوای این موزه طبق قانون همچنان بر عهده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باقی ماند.

 همزمان با شروع دولت دهم در سال 1388 مسوولیت موزه هدایای رییس جمهوري به معاونت تشریفات این دفتر واگذار شد و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در دوره ریاست اسحاق صلاحی و علی اکبر اشعری مساله راه‌اندازی يادمان رياست جمهوري احمدي نژاد را به صورت كتبي و  شفاهي مطرح کردند كه متاسفانه تشكيل و راه اندازي اين يادمان و موزه با مخالفت محمود احمدي نژاد مواجه شد.

کتاب‌های فهرست نگاری و اسنادی، آرشیوی که تخلف‌ها را ثبت می‌کنند
ثبت اموال موزه‌ هدایا و یادمان‌های رییس جمهوری‌های مختلف در طول زعامت آن‌ها، نیاز به یک فهرست‌نگاری دقیق از سوی کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دارد. ثبت فهرست‌نویسی کامل  اموال ریاست‌جمهوری که شامل اسناد، دست‌‌نوشته‌ها، هدایا و تالیفات است، می‌تواند در قالب مجموعه کتاب‌‌هایی در اختیار محققان قرار بگیرد و با تدارک موزه‌ای متمرکز با وجود یک مدیریت مشخص از ابتدا تاکنون، گنجینه‌ای ارزشمند را  برای مخاطبان فراهم کند.

انتظار می‌رفت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با یک برنامه مدون و هدف‌داربه دور از گرایش‌ها و تعصب‌های سیاسی، هدایا و اشیایی که مهر اموال ریاست جمهوری را بر تارک خود داشتند با فهرست نگاری دقیق از ابتدا تاکنون ثبت کند و در این راه، مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی می‌توانست بسیار  کار ساز باشد.

 وقتی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را از رسالت سازمانی خود دور نگه می دارند 
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با نظارت کارشناسی دقیق و فهرست برداری از اموال و هدایای روسای جهموری ایران با یک مصوبه دولتی از سوی مجلس شورای اسلامی، می‌توانست این هدایا و اشیا را حفاظت کند.

حراست از خروج اسناد و آثار از محل یادمان،  استانداردسازی، نگهداری و تهیه شناسنامه برای آن‌‌‌‌ها به عنوان اسناد و اشیا ملی، تهیه و جمع آوری اسناد، سفرنامه‌ها، مقاله‌ها و گزارش‌های تصویری و تحلیلی مربوط به دوران ریاست جمهوری‌های مختلف و انتشار آن‌ها در قالب عکس، بروشور، لوح فشرده، کاتالوگ، سایت اینترنتی و کتاب و ارایه آن به صورت نمایشگاهی، از  اهداف تشکیل یادمان ریاست جمهوری و موزه هدایا در ایران بوده است.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان میراث‌دار حافظه مکتوب ایرانیان و همچنین کتابخانه مجلس شورای اسلامی به عنوان بازوی فرهنگی قوه مقننه در کشور با وجود انتشارات مستقل، می‌توانند اقدام به ثبت وقایع سفرهای خارجی و هدایای دریافتی شخصیت‌های سیاسی کشور کنند.

هدایا و اموال ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس و سایر شخصیت‌های تاثیر‌گذار با ذکر شرح جزییات سفر‌ها در هر زمانی می‌تواند با مدیریت این کتابخانه‌ها ثبت شود و به صورت کتاب‌های اسنادی و مصور، مورد استفاده محققان و علاقه‌مندان قرار بگیرد.

مستند سازی اموال موزه ای کتابخانه‌های کشور با فهرست نگاری و تشکیل بانک اطلاعاتی
کشور ایران با توجه به پیشینه تاریخی خود کتابخانه‌های بسیاری را در خود جای داده است که بسیاری از آن‌ها دارای موزه ای منحصر به فرد از اموال دولتی و خصوصی هستند. تشکیل یک بانک اطلاعاتی دقیق و منسجم با یک برنامه ریزی بلند مدت و تحت مدیریت یک سازمان مشخص که در طول سال‌ها ثابت بماند، می‌تواند اموال موزه‌ای را از گزند سرقت و اداره سلیقه‌ای از سوی سازمان‌های  مختلف، محافظت کند.

مجلس شورای اسلامی با ارایه یک مصوبه دولتی برای مدیریت این اموال و هدایا در طول دولت‌های مختلف، می‌تواند این هدایا را از گزند آسیب و مدیریت‌های سلیقه‌ای حفظ کند. 

تاریخچه شکل گیری موزه هدایا و یادمان های ریاست جمهوری
موزه هدایای ریاست جمهوری در سال 1362  با اهتمام و نظر رییس جمهوري وقت، حضرت‌آیت‌الله‌العظمی سید علی خامنه‌ای از طریق جمع آوری مجموعه‌ای از اشیا اعطایی به ایشان به صورت رسمی در ساختمان پاستور ریاست جمهوری افتتاح شد و تا پایان دوره ریاست جمهوری معظم له تعداد  446 شی ( شامل 267 شی از هدایای مردمی و  179 شی از هدایای مقامات خارجی) به این موزه اهدا شد.

در دوره ریاست جمهوری آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی نیز تعداد هزار و 134 شی (شامل 686 شی از جانب مردم و 448 شی نیز از جانب مقامات خارجی) به وی اهدا شد.

یادمان ریاست جمهوری و موزه هدایای  هاشمی رفسنجانی با تصویب شورای اسناد ملی در سال 1387 در رفسنجان افتتاح شد و در آبان سال 1384 احمدی نژادحق بهره برداري از ساختمان يادمان‌هاي رياست جمهوري را از سازمان اسناد و کتابخانه ملي به سازمان ميراث فرهنگي واگذار کرد و مصوبه دولت خاتمي در رابطه با حق بهره برداري از اين ساختمان  از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملي ایران لغو شد و به اين ترتيب دسترسي عمومي به يادمان هاي رياست جمهوري از بين رفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط