داریوش نویدگویی، مدیر انتشارات نوید شیراز اعتقاد دارد که با تقسیم مسوولیت کار میان ناشر، اداره ارشاد استانها و مسوولان پایتخت این وزارتخانه فرآیند ممیزی کتاب سهلتر انجام خواهد شد. وی تاکید کرد که بار سنگین وزارت ارشاد باید سبک شود.-
وی اظهار کرد: ما باید دنبال این باشیم که بار سنگین وزارت ارشاد را سبک کنیم و برای اینکار نخست میتوان نظارت بر کتابهای علمی و تخصصی بهعهده ناشران گذاشت. اکنون مطابق آمار خانه کتاب، سالانه حدود 55 تا 65 هزار کتاب به اداره کتابخوانی میرود و این سوال مطرح میشود که آیا تمام این کتابهایی که به تهران میروند نیاز به بررسی دارند و آیا خود ناشر نمیتواند بر بسیاری از این کتابها نظارت کند.
نوید گویی با یادآوری پروسه کنونی درخواست صدور مجوز نشر کتاب در شهرستانها عنوان کرد: غیر از تهران، فقط استانهایی مانند قم، خراسان جنوبی و کرمان میتوانند طی یک مرحله مجوز نشر کتاب صادر کنند.
به گفته وی بسیاری از کتابهایی که به تهران ارسال میشوند، علمی و تخصصی هستند و اصولا نیازی به بررسی ندارند چون خود ناشر که یک متخصص است این نظارت را به شکلهای متفاوت انجام میدهد.
نویدگویی با اشاره به یک راهکار گفت: چنانچه نظارت و بررسی کتابهای علمی و تخصصی را به عهده ناشران بگذاریم، حدود 50 تا 70 درصد از حجم کتابهای مورد بررسی کم خواهد شد و در نتیجه از زمان نظارت و ممیزی کتاب هم به شکل فزایندهای کاسته میشود.
مدیر نشر نوید شیراز با تاکید بر ضرورت اصلاح و بازنگری در نحوه ممیزی کتاب گفت: نویسندهای که دو سال در نوبت نظارت و ممیزی کتابش صبر کند، انگیزهاش را از دست میدهد و متاسفانه بسیاری از نویسندگانی که نشر کتابهایشان را به ما میسپارند، ما را در این اتلاف وقت مقصر میدانند.
این فعال فرهنگی با طرح پیشنهاد برای اصلاح روند ممیزی کتاب اظهار کرد: اداره کتابخوانی سالهای سال است که بر محتوای کتابها نظارت کرده است و اکنون کارشناسان این اداره بهخوبی از سرفصلهای کتابهای مشکلدار و بدون مشکل خبر دارند. چنانچه بر اساس این فهرست طبقهبندی مشخصی انجام دهند، بهخوبی میتوان وظایف نظارت بر کتابها را بین ناشر و اداره ارشاد تقسیم و منفک کرد.
نویدگویی گفت: نظارت و ممیزی کتاب پس از انتشار سبب رکود انتشار کتاب میشود و مسوولیتی غیر منطقی را بر عهده ناشر میگذارد. به اعتقاد من حتما باید معیارهایی از سوی وزارت ارشاد ارایه شود تا براساس آن ناشران حدود را بشناسند و کتابهایشان را منتشر کنند و بیم مجازات ممیزی بعد از انتشار را نداشته باشند.
وی همچنین به راهکار دیگری اشاره کرد و گفت: در نهایت اگر مسوولان میخواهند نظارت و ممیزی کتاب بر عهده ناشران باشد، بخشی از کتابهایی را که ناشر به ظن خودش بدون اشکال میبیند، چاپ کند اما اگر در انتشار کتابی تردید داشت، آنرا برای نظارت و ممیزی به اداره ارشاد ارسال بفرستد.
نوید گویی با انتقاد از نحوه مدیریت اداره ارشاد اسلامی استان فارس، اظهار کرد: سالانه حدود 130 تا 150 عنوان کتاب منتشر میکنم و همچنین در 30 انجمن علمی و فرهنگی استان عضو فعال هستم اما با وجود این هیچگاه راهکارهایم از سوی اداره کل ارشاد فارس جدی گرفته نشده است. من دهها سوال از مسوولان این اداره دارم که منتظر پاسخ آنها هستم.
وی گفت: مثلا 10 سال پیش ناشرانی از سراسر کشور در نمایشگاه استانی کتاب شیراز شرکت کردند و بهدلایلی از اداره ارشاد طلبکار شدند اما با گذشت این زمان و همچنین وجود نامه وزیر وقت، اداره کل ارشاد حاضر به همکاری و پرداخت بدهیهای این ناشران نشده است.
نویدگویی همچنین در ادامه از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقاضا کرد که نشستی با ناشران شهرستانی به ویژه ناشران استان فارس داشته باشد تا راهکارها و موانع مرتبط با چاپ و نشر کتاب در شهرستانها نیز بررسی و تبیین شود.
انتشارات نوید شیراز 18 بار به عنوان ناشر برگزیده کشور شناخته شده است و بیشتر در حوزه چاپ کتاب در زمینه ادبیات فعالیت دارد.
نظر شما