بازخوانی بخشهایی از کتاب ظریف به مناسبت سالگرد این واقعه
«آقاي سفير»: حادثه 11 سپتامبر كار آمريكاييها نيست!
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم در بخشی از خاطرات خود در كتاب «آقاي سفير» درباره واقعه 11 سپتامبر می گوید: بنده با کسانی که معتقدند 11 سپتامبر کار آمریکاست مخالفم.-
یکسال از وقوع این حادثه نگذشته بود که آثار هنری در قالب کتاب و فیلم درباره این حادثه ساخته شد و مقالات و رسالههای فراوانی در باب چرایی این حادثه به نگارش درآمدند. موضوع تمامی این کتابها و مقالات به دو دسته تقسیم میشد: طالبان و القاعده عامل اصلی این انفجار هستند یا آمریکا خود دست به چنین اقدامی زده است.
امروز دوازدهمین سالگرد واقعه 11 سپتامبر است و هنوز هم پس از گذشت بیش از یک دهه این مناقشه ادامه دارد. محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در کتاب خاطرات خود با عنوان «آقای سفیر» دیدگاههای خود را در باب واقعه 11 سپتامبر این گونه بیان میکند:
«از 11 سپتامبر دو گزینه متناقض را میتوان تصویر کرد. دو هفته بعد از 11 سپتامبر من از طرف جمهوری اسلامی ایران در اجلاس ویژه مجمع عمومی در مورد تروریسم گفتم که ستایش قدرت، روی دیگر تروریسم است؛ یعنی اگر قدرت حق ایجاد میکند، آنگاه از کسی که قدرتی ندارد توقع نداشته باشید که ظلم را بپذیرد، او از روشهای دیگری استفاده میکند. آقای خاتمی نیز میگوید که دولت بوش و طالبان دو روی یک سکه هستند.
یک دیدگاه نیز دنیا را تبدیل به جنگ علیه تروریسم میکند؛ یعنی اینجا سه کلمه وجود دارد؛ جنگ، علیه تروریسم. اگر بخواهیم این سه کلمه را تحلیل معنایی کنیم، میگوییم که جنگ یعنی کشوری که دارای قدرت نظامی است، برتر خواهد بود و لذا باید برای تداوم برتری، نظام دشمنی را بر پا کند. ترور نیز دشمنش و جایگزین کمونیسم است. البته میتوان از 11 سپتامبر استفاده کاملا متضاد با این دیدگاه را نیز کرد. بارزترین وجه 11 سپتامبر این است که نشان داد آمریکای قدرقدرتی که توان نظامیاش معادل مجموع همه دنیاست، باز هم آسیبپذیر است.
بنده با کسانی که معتقدند 11 سپتامبر کار آمریکاست مخالفم. آنها فکر میکنند چون منافع 11 سپتامبر به آمریکا رسید، پس کار خودش است. اما بنده اعتقاد دارم که هیچ ضرورتی ندارد که چون آمریکا از آن بهرهمند شده، پس باید کار خودش باشد. تندروها منافعشان یکی است. منافع آقای بن لادن و بوش در درگیری بود. بنابراین هیچ بعید نیست که بن لادن کاری کند که بیشترین منفعتش را آقای بوش ببرد.
البته آقای بن لادن نیز منفعت کمی نبرد و از یک گروه گمنام تبدیل به یک قدرت نامتقارن جهانی شد. البته ممکن بود که آقای بوش خبر داشته، اما بنا به دلایلی از آن جلوگیری نکرده باشد. لذا تندروها اصولا مخالف دیدگاه گفتوگوی تمدنها بودند؛ چه تندروهای به ظاهر انقلابی و چه تندروهای سلطهگر نظامی. (آقای سفیر؛ گفتوگو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد. صص 150- 148 )
کتاب «آقای سفیر» که مصاحبه محمدمهدی راجی با محمدجواد ظریف، سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد و وزیر امور خارجه دولت يازدهم را در بردارد، به علت استقبال از اين كتاب پس از 20 روز از نخستين دوره انتشارش به چاپ دوم رسید.
روز گذشته نيز از مستند «پروندههای K.S» اثر نادر طالب زاده رونمايي شد. اين مستند ماجرای یکی از شاهدان عینی حادثه یازده سپتامبر است که به افشاگری علیه دروغهای مطرح شده درباره یازده سپتامبر میزد و ادعا مي كند كه اين حادثه كار دولت آمريكا بوده است.
پرسش خبرنگار لسآنجلس تایمز درباره تضاد اين مستند با كتاب «آقاي سفير»
در نشست خبری اين مستند كه روز يكشنبه (17 شهريور ماه ) برگزار شد نادر طالب زاده در پاسخ به سوال خبرنگارلسانجلس تایمز که میگفت محمدجواد ظریف ـوزیر امورخارجه ـ در کتاب «آقای سفیر» اشاره کرده که ماجرای یازده سپتامبر کار القاعده بوده است، عنوان کرد: فکر نمیکنم تناقضی وجود داشته باشد. نظر ایشان قابل احترام است اما ما نظر 70 درصد از دانشمندان امریکایی را که معتقدند اطلاعات ارايه شده دروغ بوده است مطرح میکنیم. ممکن است نظر آقای وزیر درباره این موضوع آن باشد که شما مطرح کردید اما در جامعه امریکا بیش از 100 کتاب درباره این دروغ بزرگ نوشته شده است و ما هم با سند و مدرک مطالبی را بیان میکنیم. این به دلیل نمود آزادی بیان در کشور ماست.
خبرنگار: مهدی سرایی
نظر شما