«اسباب تبدل موضوع» در قالب یک پروژه علمی به همت پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مکتوب میشود.-
وی در تبیین اهمیت این پروژه اظهار کرد: از بحثهای بسیار مهمی که در استنباط حکم شرعی باید به آن پرداخته شود، جستار موضوعشناسی است. در مواردی با این که موضوع روشن بوده و حکم نیز بر آن اعمال شده است، اینگونه جلوه میکند که در موضوع چنان تغییری پدید آمده که گویی موضوعی جز موضوع پیشین پیدا شده است.
فرحناک افزود: از این نظر فقیه باید در روند استنباط، افزون بر شناخت موضوع، ماندن یا نماندن موضوع را نیز مد نظر داشته باشد، زیرا در صورت نماندن موضوع، حکم سابق نیز از بین میرود و بر فقیه است تا حکم موضوع جدید را دریابد ولی باید دید نماندن موضوع به چه معناست و موضوع باید کدامین تغییر را تحمل کند تا موضوعی جدید به شمار آید و دگرگونی چگونه و تا کجا باشد تا موضوعساز شود.
وی ادامه داد: این مقوله ما را بر آن داشت تا اسباب تبدل موضوع را کاوش و بررسی کنیم و از آنجا که مبدلهای موضوع انواع گوناگونی دارند و هر یک نیازمند بحث و بررسیاند، این بحث در بیش از یک مقاله دنبال خواهد شد.
عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان اظهار کرد: این پروژه قرار است در چند مقاله منتشر شود و مقاله نخست آن با نام «استحاله» در مجله کاوشی نو در فقه، چاپ و مقاله دوم که اسباب انقلاب، انتقال و استهلاک را دربر میگیرد، در همین مجله آماده نشر است.
پیش از این کتاب موضوعشناسی در فقه اثر حجتالاسلام فرحناک منتشر شده بود. وی هدف از تدوين اين اثر را آشنا ساختن پژوهشگران عرصه فقه و فقاهت با بحث موضوعشناسی، اقسام موضوع، مراجع شناخت موضوع، حجيت رای كارشناس عنوان کرده است.
نظر شما