صفارهرندی در این نشست اظهار کرد: با توجه به عنوان این نشست ترجیح میدهم به جای جنگ درباره گنج صحبت کنم. گنج همان ثروت انباشته است یعنی همان چیزی که به تعبیر قرآن، مصداقش را در داستان قارون مشاهده میکنیم. قارون صاحب ثروت انباشته بود. ثروت قارون چندان بود که مردان تنومند و پُرزور، توان حمل آنها را در صندوقچههای طلا نداشتند.
وی ادامه داد: یک نوع از گنجها همین است که در داستان قارون به آن اشاره شده است. این نوع گنج در چشم اهل دنیا بسیار زیبا جلوهگری میکند. آنهایی که همه عقلشان به چشمهایشان است، وقتی ثروت قارون را میدیدند، داشتن آن را آرزو میکنند. البته این نوع گنج، با دوام نیست و به راحتی میتوان از آن دل بُرید.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران افزود: جنگ نقطه متضاد گنج است. در جنگ نیز گنج وجود دارد اما از نوعی دیگر. این گنج، هم ثروت انباشته است هم با چشم ظاهربین نمیتوان آن را مشاهده کرد.
صفارهرندی عنوان کرد: آنهایی که نگاهشان به گنج قارون بود، وقتی روز نخست جنگ هواپیماهای عراقی فرودگاه مهرآباد را بمباران کردند ناامیدانه همه چیز را تمام شده دانستند اما امام خمینی(ره) از جنگ به عنوان گنج یاد کردند و عزت و شرف ملت ایران را در گرو حضور جوانمردانه در این عرصه دانست. این جا بود که ما روح گمشده خود را پیدا کردیم.
وی ادامه داد: جنگ در آن دوران برای ما به گنج تبدیل شد. گنجی که در خود، انواع گوهرها را جا داده بود و ما امروز به تناسب افق دیدمان بخشی از این ذخایر و گوهرها را هر روز استخراج میکنیم.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: مطلع شدیم حدود 10 هزار عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس منتشر شده است. ممکن است بعضیها بگویند ما تنها هشت سال دفاع مقدس داشتیم پس چاپ و انتشار این 10 هزار عنوان کتاب در این حوزه کفایت میکند! اما آیا همه این 10 هزار عنوان کتاب تمام واقعیات آن دوران را بازگو میکنند؟
صفارهرندی اظهار کرد: بزرگترین ناشران افرادیاند که کتابهای حوزه دفاع مقدس را در مجالس و مجامع گوناگون با هدف ترویج فرهنگ جنگ معرفی و توزیع میکنند. به گونهای که وقتی مردم با محتوای این کتابها مواجه میشوند از وجود چنین واقعیتهایی در دوران هشت سال دفاع مقدس که تاکنون از آنها بیاطلاع بودند، متعجب میشوند.
وی بیان کرد: اگر در حوزه دفاع مقدس، نشر وجود نداشته باشد ارواح شهیدانمان مدفون میشود. اگر آثار این حوزه منتشر نشوند، ظلم بزرگی در حق فداکاریهای رزمندگان آن دوران میشود. کتابهای حوزه دفاع مقدس میتوانند وسیله نجات نشر کشور باشند و بالاترین تیراژها را به خود اختصاص دهند.
وزیر اسبق وزارت ارشاد عنوان کرد: نشر دفاع مقدس هنوز مبتدی است بنابراین، باید در راستای کمک به این حوزه گام برداشت و به آن یارانه اختصاص داد همچنین باید برای ترویج آن تبلیغات متعدد انجام داد.
صفارهرندی با بیان اینکه نشر واقعی نشری است که امور مغفول مانده از جنگ را بیان و چهره دوگانه غرب را برملا کند، گفت: جسارت اهالی نشر برای بازخوانی و بازنمایی واقعیتهای تلخ و شیرین دوران جنگ به معنای استخراج گوهرها از دل گنجینههای دفاع مقدس است.
وی ادامه داد: نشر یعنی اجازه ندهیم خاطرات، آرمانها، ارتباطهای عاطفی و دستاوردهای معنوی شهدا مانند پیکر شهدایی که هنوز از زیر آوارها بیرون نیامدهاند، به خاک غفلت مدفون بمانند. ما در کنار بیرون آمدن اجساد شهیدانمان به گروه تفحص برای یافتن ارواح شهیدانمان احتیاج داریم. در این حوزه فعالیتهای خوبی صورت گرفته است؛ بهگونهای که برخی مراکز، بازماندگان جنگ را گردهم جمع و آنها را وادار به خاطرهگویی میکنند و در نهایت این خاطرات را در قالب کتاب در اختیار علاقهمندان قرار میدهند. انتشارات سروش نیز در این حوزه گامهای موثری برداشته است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران افزود: بسیار شایسته است که تعداد زیادی از این رزمندگان را به صورت همزمان با هدف ثبت و ضبط خاطراتشان گردهم جمع کنیم زیرا ممکن است برخی از این رزمندگان بخشی از خاطرات آن دوران را فراموش کرده باشند و با حضور داشتن در کنار رزمندگان دیگر و کمک گرفتن از آنها بتوانند سخنان و خاطرات خود را تکمیل کنند.
مهدی فضائلی، مدیرعامل انتشارات سروش از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی عنوان کرد: دوران جنگ در تاریخ همه کشورها و ملتها مهمترین فراز به شمار میآید. یکی از دلایل این اهمیت آن است که دوران جنگ مانند همه دورانهای سختی یک فرد یا جامعه، مقطعی برای ظهور و بروز استعدادها و ظرفیتها محسوب میشود.
وی ادامه داد: جنگ در نخستین سالهای پیروزی انقلاب اسلامی در وضعیتی که ملت ما هم از نظر ارتش و هم از نظر سپاه و بسیج در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد، به این ملت تحمیل شد. حدود هشت سال این دوران ادامه پیدا کرد. در این مدت استعدادهای متعددی بروز پیدا کردند که هیچ رویداد و شرایط دیگری نمیتوانست آنها را شکوفا کند.
فضائلی اظهار کرد: اگر امروز خود را در حوزههای مختلف بهویژه نشر سرزنش میکنیم به این دلیل است که تنها توانستهایم گوشهای از این ظرفیتها را منعکس کنیم. همه میدانیم که نمیتوان هر آنچه که در گذشته رخ دادهاند با هیچ قالبی ارایه کرد اما به همین مقدار اندک نیز که میشد پرداخت، به درستی پرداخته نشده است. البته کارهای بزرگی در این حوزه انجام شده است اما اندک و ناچیز به نظر میرسند.
مدیر عامل انتشارات سروش افزود: امیدوارم نه فقط در هفته دفاع مقدس بلکه در همه دورانها زمینههای ترویج فرهنگ هشت سال دفاع مقدس در قالبهای متعدد بهویژه کتاب فراهم شود زیرا هنوز هم با وجود فشارهای همه جانبه دشمن، شاهد دفاع مقدس هستیم. بنابراین، باید واقعیتها و ظرفیتهای دفاع مقدس را در اشکال مختلف و در قالب هنر و کتاب به نسل آینده منتقل کرد.
در این مراسم، فرشته ملکی، همسر جانباز شهید منوچهر مدق به بیان خاطرات زندگی مشترک خود با این رزمنده شهید پرداخت و از مخاطبان خواست که شهدا را تنها در هفته دفاع مقدس یاد نکنند بلکه باید در همه لحظات به یاد آنها باشند چرا که در صورت فراموشی، خودمان بازنده هستیم.
در پایان این مراسم، محمدحسین صفارهرندی و مهدی فضائلی از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس، فرزندان و همسران آنها قدردانی کردند. همچنین فضایلی قرآن نفیس انتشارات سروش را به محمدحسین صفارهرندی اهدا کرد.
نظر شما