حسن احمدی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این باره اظهار کرد: در این دوره از جایزه شهید آوینی مسوولیت بررسی آثار حوزه کودک در دو بخش نمایشنامه و فیلمنامه را بر عهده داشتم. متاسفانه در بخش فیلمنامه هیچ اثری به دبیرخانه ارسال نشد و در بخش نمایشنامه نیز تنها یک اثر دریافت شد!
وی ادامه داد: متاسفانه آثاری که در حوزه کودک به دبیرخانه ارسال شدهاند، بسیار سطحی و دارای متن ضعیفی هستند. شاید علت آن را بتوان در مشکلبودن نگارش برای کودکان، آن هم در حوزه مقاومت و دفاع مقدس جستوجو کرد.
عضو کمیته علمی بخش کودک و نوجوان دومین جشنواره دو سالانه کتاب سال مقاومت بینالملل اسلامی با بیان اینکه در میان آثار دریافتی حوزه کودک، اگر نگوییم جای خالی آثار ماندگار، بهیقین جای خالی آثار قابل ارایه احساس میشود، افزود: متاسفانه نویسندگان ما تصور میکنند وقتی میخواهند از جنگ برای کودکان بنویسند باید از کُشتوکُشتار و انواع سلاحها صحبت کنند در حالی که میتوانند بهگونهای لطیفتر به این حوزه بپردازند.
احمدی توضیح داد: نویسندگان و پژوهشگران وظیفه دارند کودکان و نوجوانها را با وقایع و رویدادهای هشت سال دفاع مقدس و رشادتهای رزمندگان آشنا کنند؛ چرا که کشور ما در آن دوران بهترین جوانهای خود را در دفاع از میهن اسلامی از دست داد. بنابراین، باید با ثبت این وقایع، نگذاریم قهرمانهای ایران به دست فراموشی سپرده شوند.
وی درباره آثار مربوط به بخش نوجوان این دوره از جایزه ادبی شهید آوینی گفت: در این بخش از جایزه، تعداد زیادی آثار مناسب دریافت شد که نشاندهنده عملکرد درخور نویسندگان حوزه نوجوان است. اما همانطور که گفتم در بخش کودک کتابی پیدا نشد که مخاطبان بخواهند مطالب آن را با علاقه دنبال کنند و تا مطالعه آن را به اتمام نرسانیدهاند، از کنار گذاشتن آن اثر دست بکشند.
این نویسنده حوزه کودک و نوجوان در پاسخ به این سوال که «چه مواردی باعث خلق آثار ضعیف در حوزه کودک درباره جنگ شدهاند؟» گفت: شاید آنقدر درباره دفاع مقدس به صورت شعاری صحبت شده است که هیچ نویسندهای رغبت نمیکند به تالیف اینگونه آثار یا تالیف آثار کیفی بپردازد. فاصله زمانی طولانی میان تالیف تا چاپ کتاب از دیگر مواردی است که نویسندگان را برای دست به قلم شدن به ویژه در حوزه مقاومت و دفاع مقدس بیرغبت میکند.
احمدی ادامه داد: زمانی که یک ناشر به مدت طولانی کتاب ویژه مقاومت و دفاع مقدس را به دلیل نبود مخاطب در انبار نگهداری میکند، این ناشر به دلیل مسایل اقتصادی و سایر مشکلات موجود در حوزه چاپ، به دلیل مقرون به صرفه نبودن، دیگر به چاپ و انتشار این کتابها اقدام نمیکند.
وی با بیان اینکه باید تمهیداتی اندیشیده شود تا کودکان و نوجوانان در جریان آثار تازه منتشر شده در این حوزه قرار بگیرند، اظهار کرد: جالب توجه است که وقتی یک کتاب خارجی در ایران منتشر میشود بهحدی اطلاعرسانی صورت میگیرد که همه از انتشار این اثر باخبر میشوند در صورتی که کتابهای فاخر خودمان بهویژه در حوزه انقلاب و دفاع مقدس به دلیل نبود تبلیغات و مراسم نقد و معرفی کتابها، به صورت مظلومانه جایگاه خود را در کشور پیدا میکنند.
عضو کمیته علمی بخش کودک و نوجوان دومین جشنواره دو سالانه کتاب سال مقاومت بینالملل اسلامی در پاسخ به این سوال که «چه پیشنهادی برای مسوولان فرهنگی کشور یا متولیان برپایی جایزه ادبی شهید آوینی برای ارتقای سطح کمی و کیفی آثار حوزه مقاومت دارید؟» گفت: برگزاری چنین جشنوارههایی کار سادهای نیست بنابراین، کوششهای دستاندرکاران این جایزه ستودنی است. اما سایر نهادها نیز باید به این عرصه ورود پیدا کنند. برای مثال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به صورت جدیتر به حمایت از این جشنوارهها بپردازد.
احمدی ضمن تاکید بر تشکیل یک اتاق فکر یا متولی اصلی و همیشگی برای برپایی هرچه بهتر این جشنوارهها گفت: دستاندرکاران برگزاری جشنوارهها نباید تنها به برپایی آنها و قدردانی از برگزیدگان اکتفا کنند بلکه باید در طول سال به معرفی، نقد و بررسی این آثار بپردازند و راهکارهای تولید آثار فاخر در حوزههای مختلف را بیان کنند.
وی بیان کرد: متاسفانه برخی از جشنوارهها مناسبتی هستند و به محض تمام شدن آن مناسبت، به دست فراموشی سپرده میشوند. این موضوع برای جامعه ما که یک جامعه انقلابی و فرهنگی است شایسته نیست. بنابراین، باید در طول سال زمینههای معرفی این جشنوارهها، اهداف، ملاکها و معیارهای ارزیابی آنها یادآوری شود تا بتوانیم شاهد آثار متنوعتر و غنیتری باشیم. همچنین متولیان برپایی جشنوارهها باید در انتخاب داوران دقتنظر بیشتری داشته باشند و افرادی را برگزینند که اهداف جشنواره دغدغه اصلی آنها باشد.
چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۴
نظر شما