دکتر نجفقلی حبیبی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: سهروردی به عنوان موسس فلسفه اشراق آثار مختلفی دارد که این اثر مهمترین کتابش در حوزه حکمت اشراق محسوب میشود.
وی ادامه داد: معروف است که حکمهالاشراق در قرن هفتم و دوره خواجهنصیرالدین طوسی توسط او تدریس میشد و قطبالدین شیرازی که از شاگردان شیخ محسوب میشود نیز شرحی بر این کتاب نوشته است.
این مصحح با اشاره به اینکه قطبالدین شیرازی از شاگردان برجسته خواجه نصیرالدین طوسی بود، ادامه داد: قطبالدین در حوزه نجوم، کیهانشناسی و ریاضیات کار میکرد اما در حوزه علوم اسلامی نیز فعال بود و از این نظر، شرحی بر حکمهالاشراق نوشت. البته پیش از او نیز شمسالدین محمد شهروزی شرحی بر این کتاب داشت.
وی به تاثیر کتاب حکمهالاشراق بر حوزه فلسفه اسلامی اشاره کرد و افزود: این اثر در جریان تشیع و مباحثات عالمان و اندیشمندان حضوری گسترده داشت و همواره محل بحث و گفتوگوی فیلسوفان بود و حتی بعدها در دوره قاجار نیز که نسخههای چاپ سنگی این کتاب وجود داشتند، این اثر همواره مورد توجه اندیشمندان قرار میگرفت.
حبیبی گفت: ملاصدرا در دوره صفویه شرحی بر حکمهالاشراق نوشت و اشارهای نیز به شرح قطبالدین کرد که مشهور به تعلیقات حکمهالاشراق شد، در حالیکه کار ملاصدرا در واقع، تعلیقات بر حکمهالاشراق بوده است.
وی درباره چگونگی نگارش تصحیحاش اظهار کرد: من با توجه به وجود شرح ملاصدرا بر حکمهالاشراق در حاشیه چاپ سنگی این کتاب و همچنین ریختگیهای فراوان اثر، آن را با روشهای نوین تصحیح کردم و روند تصحیح این اثر 10 سال به طول انجامید که علت آن مشغلههای پژوهشی دیگری بود که با آن درگیر بودم.
جلد چهارم حکمهالاشراق سهروردی با شرح قطب الدین شیرازی با شمارگان دو هزار جلد بهتازگی از سوی بنیاد حکمت اسلامی صدرا منتشر شده است.
شنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۰
نظر شما