سه‌شنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۰
پیشداوری‌های نادرست را با کتاب «بازاندیشی تمدن، ارتباطات» دور کنیم

داوود آقارفیعی، مترجم کتاب «بازاندیشی تمدن، ارتباطات و ترور در دهکده جهانی» نوشته پروفسور مجید تهرانیان گفت: این کتاب به مخاطبان خود پیام می‌دهد که باید از پیشداوری‌های ناروا نسبت به تمدن‌های دیگر پرهیز کنیم و به جای آن، تمدن‌های دیگر را بشناسیم و پس از آن با درکی درست تصمیم‌گیری کنیم._

آقارفیعی، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: این کتاب را با همکاری مرجان اردشیرزاده ترجمه‌ کرده‌ام، همچنین دکتر حسام‌الدین آشنا مقدمه‌ای تفصیلی درباره مباحث و ویژگی‌های کتاب بر آن نوشته است.

وی افزود: موضوع اصلی این کتاب درباره صلح و ارتباطات با زمینه بررسی تمدن در جهان است و نویسنده سیر تمدن بشر را از ابتدا در پنج تمدن کوچ‌نشینی، روستانشینی، تجارت‌محوری، صنعتی و دیجیتال شرح می‌دهد.

آقارفیعی با اشاره به دیگر مطالبی که در این کتاب ارایه شده، عنوان کرد: در این اثر چندین بحث محوری وجود دارد، به عنوان مثال این‌که فقر و توسعه را باید به صورت جهانی ببینیم و تصور نکنیم که فقر تنها مختص کشورهای جهان سوم است و توسعه‌یافتگی در کشورهای اروپایی و آمریکایی اصلا وجود ندارد. نویسنده در این مبحث با ذکر مثالی به برخی از کشورهای اروپای غربی اشاره می‌کند که دچار آفت عقب‌ماندگی شده‌اند و در عین حال در جهان سوم نیز شهرهای پیشرفته‌ای مثل بنگلور هند قرار دارد که به عنوان شهر دیجیتال شناخته می‌شود.

وی ادامه داد:‌ نویسنده در بخش‌های مختلف کتاب بر این نکته تاکید دارد که دیگر نمی‌توان به دنیا نگاه کلیشه‌ای داشت و آن را از نظر ساختار توسعه‌ای تفکیک کرد، معیار جدید جهانی شدن ورود به عرصه دیجیتال است و امروز در بحث‌های جهانی شدن مرزهای جغرافیایی ضعیف شده‌اند و دیجیتالی بودن حرف نخست را می‌زنند.

به گفته وی، کتاب هفت فصل را شامل می‌شود که فصل نخست آن به مشکلات عصر حاضر از منظر طولانی و ناهموار بودن فرآیند انتقال از تمدن کوچ‌نشینی به روستانشینی، تجارتی، صنعتی و دیجیتال می‌پردازد. این بخش هر لایه از تمدن و نقش آن در تغییرات شیوه‌های تولید، مشروعیت یافتن و ارتباطات را نیز بررسی می‌کند.

آقارفیعی با اشاره به فصل دوم کتاب عنوان کرد: این فصل به مشکلات فعلی ناشی از تروریسم می‌پردازد و انواع تروریسم شامل ساختاری، هسته‌ای، دولتی، وابسته به منتظران مسیح، هرج و مرج و تضاد‌گرایی را بررسی می‌کند.

وی با بیان این‌که نگاهی به مشکلات ناشی از اعمال قدرت جهانی در فصل سوم کتاب گنجانده شده است گفت: در فصل چهارم نیز تمرکز نویسنده بر روزنامه‌نگاری صلح به عنوان یک دیدگاه رسانه‌ای است که در آن می‌توان به افزایش درک بین‌المللی و مدنیت جهانی امید داشت.

این مترجم همچنین درباره فصل پنجم کتاب عنوان کرد: در این فصل به برخی از مشکلات همیشگی انسان‌ها توجه شده است و فصل ششم هم درباره مشکلات معنویت در وضعیت نامناسب جدایی و اتمیزه شدن انسان‌ها، نژادگرایی و اغتشاش جهانی است.

آقارفیعی با بیان این‌که فصل هفتم آخرین فصل کتاب است، گفت: در این فصل نویسنده به کمک فرضیه کتاب و دیگر تعابیر دوره بعد از جنگ سرد شامل نظریات دیوید ‌هاروی، فرانسیس فوکویاما، بنیامین باربر، ساموئل‌ هانتینگتون و... اشاره می‌کند.

وی ارایه مثال‌های متعدد را یکی از ویژگی‌های کتاب معرفی کرد و افزود: یک‌جانبه گرایی ایالت متحده در جنگ خلیج فارس، حمایت اروپاییان از کشور عراق در جنگ هشت ساله ایران و... در قالب مثال‌های کاربردی مفاهیم و مباحث را برای مخاطبان قابل درک می‌کند.

وی همچنین درباره منابعی که نویسنده در اثرش به آن‌ها استناد کرده اشاره کرد و گفت: بخش عمده مثال‌های این اثر از کتاب‌های آسمانی ادیان الهی است و از قصه‌ها و داستان‌های عبرت‌انگیز قرآن، انجیل و تورات استفاده شده است.

وی با بیان این‌که، این کتاب برای دانشجویان رشته‌های علوم ارتباطات، علوم سیاسی و علوم اجتماعی کاربرد دارد ادامه داد: مرحوم پروفسور مجید تهرانیان، کتاب‌ها و مقاله‌های متعددی با موضوع ارتباطات بین‌المللی به رشته تحریر در آورده است و با توجه به این‌که وی یکی از نخبگان عرصه ارتباطات جهانی به شمار می‌آید، بسیاری از نویسندگان حوزه ارتباطات در خارج از کشور، منابع نوشته‌ها و یافته‌های خود را به کتاب‌های وی ارجاع داده‌اند.

مجید تهرانیان، متولد ۱۳۱۶ مشهد، کارشناس، مدرس و مدیر واحد ارتباطات بین‌الملل دانشگاه هاوایی بود. وی فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد سیاسی و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری را از دانشگاه هاروارد و مدرک کارشناسی را از دانشگاه دارتموث آمریکا کسب کرده بود. وی پس از هفت سال تدریس در دانشکده‌های آمریکا، در سال ۱۳۵۰ به ایران بازگشت و به تدریس در ایران پرداخت. تهرانیان در سال ۱۳۵۷ نیز طی یک فرصت مطالعاتی به دانشگاه آکسفورد رفت. از آثار وی می‌توان به «خاورمیانه: دولت‌ها و سیاست‌های آن»، «سیاست‌های ارتباطاتی برای توسعه ملی»، «ارتباطات جهانی و سیاست‌های دنیا»، «تمدن جهانی»، «گفتگوی تمدن‌ها»، «آمریکا و جهان» و «هویت و جهانی شدن» اشاره کرد. وی چهارم دی‌ماه سال ۱۳۹۱ در آمریکا درگذشت.

کتاب «بازاندیشی تمدن، ارتباطات و ترور در دهکده جهانی» با شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 24 هزار تومان از سوی انتشارات سیمای شرق به کتابفروشی‌ها رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها