چهارشنبه ۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۰
کامران شرفشاهی: هوس و تمنیات نازل، شعر عاشقانه نیست

کامران شرفشاهی که به تازگی دفتر غزلش با عنوان «از همیشه عاشقانه‌تر» منتشر شده است، گفت: متأسفانه گاهی شعرهای عاشقانه، با هوس‌ها و تمنیات نازل آمیخته می‌شود و همین موضوع به شعر عاشقانه آسیب می‌زند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شرفشاهی که کتابش از سوی انتشارات تجلی مهر منتشر شده است، گفت: از نگاه بسیاری از اندیشوران عشق زمینی می‌تواند نردبانی باشد برای رسیدن به عشق الهی. شاعر می‌تواند تمام زیبایی‌های عالم را در تجلی قدرت حق ببیند و این موضوع هر چه در شعر عاشقانه پررنگ‌تر باشد آن شعر ماندگار و مقبول‌ترخواهد بود.

وی گفت: عشق پاک به انسان می‌آموزد که خود را مهیای ایثار، فداکاری، از خود گذشتگی و عالی‌ترین صفات اخلاقی و انسانی کند و همین موضوع می‌تواند موجب ارتقا بینش اجتماعی و تلطیف فضای جامعه شود.

این شاعر توضیح داد: متأسفانه بسیار دیده می‌شود که اشخاصی روی تقاضاهای ناپسند خود نام عشق می‌گذارند و گاه تلقی‌ها از عشق به چنان درجه‌ای می‌رسد که ایجاد دلزدگی در مخاطب می‌کند. واژه عشق مورد سوء استفاده و برداشت‌های ناروا قرار گرفته و به همین دلیل امروز چنان جایگاه شایسته‌ای که این واژه باید داشته باشد، از نظر عموم جامعه برداشت نمی‌شود. 

شاعر مجموعه شعر «سرشار از انتظار» ادامه داد: عشق عالی‌ترین جلوه رحمانی حضرت حق و شریف‌ترین و ارزشمندترین هدیه خداوند به انسان است و شاعران می‌توانند در آثار خود با ارایه چهره‌ای حقیقی‌تر نقش مؤثر و سازنده‌ای در جامعه برای ایجاد شناخت بیشتر اقشار مختلف مردم نسبت به این موضوع داشته باشند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا ناسزا گفتن به معشوق باعث نمی‌شود شعرها به ترانه‌های نازل کوچه بازاری شبیه شود، گفت: نه، موضوع شکوایه یکی از نکاتی است که در غزل و ادبیات ایران و جهان وجود داشته و این موضوع چندان تازگی ندارد. انسان‌ها در موقعیت‌های مختلفی قرار می‌گیرند و ادبیات و شعر تلاش می‌کند روایت‌گر احساس انسان‌‌ها در برهه‌های مختلفی از زندگی آن‌‌ها باشد. بنابراین شکوه کردن و اعتراض نسبت به مسایل ناروا ممکن است در زندگی تمام انسان‌ها پیش بیاید.

شرفشاهی افزود: گلایه از بی وفایی‌ها، ناسپاسی‌ها و حق‌نشناسی‌ها که خود جنبه اخلاقی دارد یکی از جلوه‌هایی است که در ادبیات از دیرباز شاهد آن بوده و هستیم.

شاعر مجموعه شعر «راز سرفرازی» یادآور شد: «آلفردو موسه» ادیب نامدار فرانسوی می‌گوید نخستین کسی که لب یار را به غنچه گل سرخ تشبیه کرد بی شک شاعر خلاقی بوده اما پس از آن کسانی که یکسره از همین تشبیه‌ها استفاده کرده‌اند مقلدان بی مایه‌ای بیش نبوده‌اند. بر این اعتبار می‌توان گفت که شاعران همواره می‌کوشند تا از زوایای تازه‌ای به آنچه در پیرامون آنان می‌گذرد نگاه کنند و دریچه تازه‌ای به روی مخاطبان خود بگشایند. البته نکات اصلی ثابت هستند. به قول حافظ «یک نکته بیش نیست حرف عشق وین عجب/ از هر زبان که می‌شنوم نامکرر است.»

صاحب کتاب «قبله آفتاب» افزود: امروز با توجه به این‌که ما در عصر دیگری زندگی می‌کنیم و بسیاری از اتفاقاتی که در دور و اطراف ما می‌گذرد با گذشته‌ها فرق کرده، مردم از شاعران انتظار دارند که نه تنها در استفاده از کلمات و واژه‌ها بلکه در به کارگیری تشبیهات، استعاره‌ها و نیز زاویه دید خود نسبت به مضامین در پی ایجاد دگرگونی باشند. به عبارت دیگر اگر امضای شاعر پای شعر نباشد، نباید شعر شاعر امروز به گونه‌ای باشد که گمان برده شود در قرن ششم و هفتم زندگی کرده است.

شرفشاهی افزود: شاعرانی که دارای خلاقیت هستند باید از حرکت به سمت تجربه‌های جدید و نگاه تازه به اطراف خود هراس نداشته باشند. در واقع شاعر باید چشم تماشا داشته باشد و مانند یک عکاس که شکارچی لحظه‌هاست بتواند به تمام نکته‌ها و رخداد‌هایی که در اطراف او می‌گذرد عمیق شود و بکوشد بین پدیده‌ها مختلف ارتباط برقرار کند و هر لحظه به کشف‌های تازه نایل شود.

مجموعه شعر «از همیشه عاشقانه‌تر» امسال(1392) با شمارگان هزار و 200 نسخه و با قیمت پنج هزار و 500 تومان از سوی انتشارات تجلی مهر به چاپ رسیده است.

شرفشاهی متولد دوازدهم اردیبهشت 1340 تهران است. «راز سرفرازی»، «سبز و سپید و سرخ»، «سرشار از انتظار»، «قبله آفتاب»، «اوج» و «گزیده ادبیات معاصر» (مجموعه شعر) از آثار اوست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط